Girls Issues: Ik ben niet gemotiveerd

Lifestyle door Redactie

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die niet meer gemotiveerd is.

Lieve Girlscene,

Ik heb een beetje een probleem en ik wil er heel graag wat aan doen. School vind ik echt heel erg belangrijk. Je huiswerk maken, goed leren voor de proefwerken dat hoort er nu eenmaal bij vind ik. Ik deed het eerst ook allemaal, maar het gaat steeds slechter, ook met mijn cijfers. Ik raffel huiswerk af en leer niet of nauwelijks. Ook skip ik soms lessen. Gewoon omdat ik mijn huiswerk niet heb gemaakt of omdat ik geen zin heb. Niet met vrienden door groepsdruk, maar in mijn eentje. Het is niet alleen met school maar bijvoorbeeld ook met sporten. Ik houd ervan om lekker een rondje op mijn racefiets door de duinen te fietsen. Een paar weken gaat het goed en volg ik netjes een schema maar daarna stop ik er gewoon mee omdat ik te lui ben.

Ik vind het echt heel erg vervelend en zou het heel graag willen veranderen. Ik weet alleen niet hoe! Zouden jullie mij misschien kunnen helpen?

Liefs M.

Lieve M,

Dat is een heel herkenbaar probleem. Veel mensen hebben last van motivatieproblemen. Girlscene geeft je tips om je te helpen bij het oplossen van je motivatieprobleem.

Vraag jezelf eerst af of je wel op de goede plek zit. Liggen de vakken je wel? Kun je je wel concentreren op de plek waar je werkt? Of is het niveau soms te hoog voor jou? Dit zijn allemaal problemen die kunnen zorgen voor motivatieproblemen. Als je last hebt van één van deze dingen, is het niet zo gek dat je een motivatieprobleem hebt.

Probeer jezelf een ritme aan te leren. Ga iedere avond op dezelfde tijd slapen en sta 's ochtends op dezelfde tijd op. Je zult merken dat je dan al veel productiever bent. Het helpt ook om een planning te maken. Wees vooral in het begin niet te streng voor jezelf, want dan mislukt het waarschijnlijk waardoor je motivatie zo weer is verdwenen. Vergeet niet om in je planning vrije tijd te plannen. Zo heb je een duidelijk overzicht wanneer je iets leuks kunt doen. 

Als het je alleen niet lukt kun je ook een planning maken en deze bijvoorbeeld delen met je ouders. Zo weten zij er ook van, waardoor de druk om het werk op tijd af te krijgen groter is. 

Beloon jezelf! Als je je werk op tijd hebt afgekregen verdien je daar een beloning voor. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld iets lekkers mag of een cadeautje voor jezelf mag kopen. Het kan van alles zijn, maar zorg er wel voor dat je die beloning echt alleen krijgt als je werk af is. 

Voor sommige mensen werkt het fijn om samen te werken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken met een klasgenootje om samen huiswerk te maken of vraag een vriendin om samen te gaan sporten. Je bent minder snel geneigd iets uit te stellen als je hebt afgesproken. 

Ook kun je misschien gaan leren in de bibliotheek. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je na school naar de bibliotheek gaat om te leren en dat je niet eerder naar huis mag dan wanneer je huiswerk af is. Hoe eerder je je huiswerk af hebt hoe eerder je iets voor jezelf mag doen!

Je zult merken dat als je eenmaal een ritme te pakken hebt qua huiswerk en sporten, dat het dan allemaal veel makkelijker gaat.

We hopen dat je iets aan de tips hebt en wensen je veel succes!

Liefs,

Girlscene

Heb jij ook een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl

Beeld: istock