Health

14 tips om tijd te besparen in de sportschool

Misschien vind je dat je wel betere dingen te doen hebt dan sporten. Toch moet je helaas af en toe een bezoekje brengen aan de sportschool. Het liefst doe je snel je oefeningen om er zo snel mogelijk weer weg te zijn. Natuurlijk zijn er allerlei verschillende theorieën over het sporten, maar als je snel klaar wil zijn komen deze tips zeker van pas!

1. Sport buiten
Als je buiten gaat sporten is je work-out nog effectiever. Buiten hardlopen kost meer energie dan binnen op een loopband. Dit komt doordat je buiten ook heuvels op moet rennen en je hebt weerstand van de wind.

2. Ga op één been staan tijdens je work-out
Doe oefeningen terwijl je op één been staat of strek een arm en het tegenovergestelde been uit terwijl je een plank-oefening doet. Dit zorgt ervoor dat je later tijd bespaart tijdens je core-training.

3. Gebruik gewichten
Als je toch bezig bent met je oefeningen, gebruik dan gewichten. Buik- en beenspieroefeningen kun je prima doen met gewichten. Zo is de oefening een stuk effectiever en ben je sneller klaar. Bij oefeningen waar je altijd al gewichten gebruikt, kun je een zwaarder gewicht pakken.

4. Wissel grondoefeningen af met staande oefeningen
Als je eenmaal op de grond ligt, is het verleidelijk om even te blijven liggen en iets langer pauze te nemen. Wissel daarom je grondoefeningen af met staande oefeningen. Je verbrandt ook nog eens extra calorieën als je telkens moet opstaan.

5. Kies voor sporten met een hoge intensiteit
Heb je geen geduld voor de sportschool? Kies dan voor een training met hoge intensiteit. Boksen, zwemmen en roeien zijn goede alternatieven.

6. Muziek
Stel een playlist samen met je favoriete opzwepende nummers. Muziek motiveert je waardoor je nog sneller klaar bent met je oefeningen.

7. Schakel tussen hoge- en lage intensiteit oefeningen
Door zware en minder zware oefeningen af te wisselen houd je het langer vol zonder pauze te nemen. Zo kun je tijdens de minder intensieve oefeningen 'uitrusten' van de zware oefeningen zonder dat je tijd verspilt.

8. Drink ijswater tijdens het sporten
Als je tijdens het sporten ijswater drinkt houd je het langer vol. Ook helpt het om je lichaam te koelen door het flesje ijswater vast te houden tijdens je work-out. Dit helpt je lichaam af te koelen, waardoor je het langer volhoudt. Dit scheelt pauzes, waardoor je sneller klaar bent.

9. Combineer oefeningen
Wees creatief en combineer meerdere oefeningen. Zorg er wel voor dat je oefeningen goed uitvoert, anders heb je er niets aan.  

10. Verander regelmatig van training
Je lichaam houdt van uitdaging. Als je regelmatig wisselt van training is dat veel effectiever, dan wanneer je altijd dezelfde training kiest. Zo bereik je sneller resultaat, waardoor je minder lang hoeft te trainen. 

11. Train tegen de zwaartekracht in
Trainen tegen de zwaartekracht in is effectiever, omdat het zwaarder is. Zo hoef je dus minder lang te trainen om resultaat te zien.

12. Vermijd piek-uren
Kies een moment waarop het rustig is in de sportschool. Zo loop je niet de kans dat je moet wachten tot je gebruik kunt maken van het apparaat.

13. Volg een groepsles
De meeste groepslessen duren maximaal een uur en je traint alle spieren. Ook motiveert de instructeur je waardoor je de oefeningen beter uitvoert en minder pauzes neemt. 

14. Span zoveel mogelijk spieren aan
Probeer zoveel mogelijk spieren aan te spannen als je een oefening doet. Van de spieren in je handen tot je tenen, probeer ze allemaal aan te spannen om je oefening nog effectiever te maken. 

Welke tips kende jij nog niet?

Bron: cosmopolitan

Beeld: istock

LOVE dit artikel
6 meiden hebben deze blog geloved