Lifestyle

Hurray ik mag een puppy! Waar moet je op letten?

14

Het moment is eindelijk daar... Na super lang smeken bij elke verjaardag, Sinterklaas en Kerst heb je het voor elkaar gekregen. Je hebt je ouders zo ver gekregen en mag eindelijk een puppy, Whaaaaaaa! Elk huisdier heeft zo zijn eigen handleiding en zo ook een nieuw hondje in huis. Wat komt er allemaal bij kijken? Welke hond past uiteindelijk bij jullie en wil je een mannetje of een vrouwtje? Girlscene geeft tips en vertelt je waar je allemaal op moet letten!

Onderschat ten eerste niet dat een hondje in huis ontzettend veel aandacht nodig heeft en het ook zeker veel tijd kost. Een puppy gaat zich erg verdrietig voelen als hij of zij niet genoeg aandacht krijgt en veel alleen is. Tevens heeft een puppy veel trainingen nodig om goed te leren luisteren. Jij moet namelijk goed laten weten wie de baas is en dat ben jij!

Waarom wil je een puppy?
Wil je een hond voor de gezelligheid, maar ook voor bescherming (waakhond), wil je er mee hardlopen? Het is belangrijk om hierover na te denken aangezien het ene ras beter bij je wensen past dan het andere ras. De ene hond is flexibeler en socialer dan de ander. Hier moet je dus even over nadenken. 

Waar moet je nog meer rekening mee houden? 
Je moet een hond uitlaten, eten geven, verzorgen, borstelen (vooral bij langharige honden) en zindelijk maken. In het begin zal je puppy vaak dingen slopen en zijn behoefte in huis doen. Je moet hem goed leren dat dit buiten de deur moet gebeuren. Ook is het belangrijk om veel te spelen met je puppy. 

Wat is je budget?
Een honden kosten veel geld. Een puppy kan al snel rond de vijfhonderd euro kosten en dan komen er ook nog kosten van de dierenarts, hondenvoer, verzekering, mandje en speeltjes en voor honden met langer haar de kosten van een trimmer bij. 

Hoeveel ruimte heeft de hond nodig?
Als je in een kleiner huis woont, is het niet slim om bijvoorbeeld een grote herdershond in huis te nemen. Hij of zij kan hier niet goed zijn energie kwijt omdat deze ruimte simpelweg te klein is. Ook heeft je hond een slaapplek nodig waar hij goed in past en niet in de weg ligt. Heb je een grote tuin waar je hond in kan rennen dan is het geen probleem, maar is dit niet het geval dan kun je beter een middelgrote hond of een kleiner ras nemen. 

Wat is het verschil tussen een rashond en een bastaard? 
Een rashond is een hond die is ingeschreven in het stamboek en erkend is als een hondenras. Zo is een Labrador bijvoorbeeld een rashond. Het gedrag en het uiterlijk van een rashond moet voldoen aan de omschrijving van het ras. Een bastaard hond of een vuilnisbakkenras is een kruising tussen verschillende rassen. Vaak hebben deze honden een eigen uiterlijk en eigen gedrag en zijn minder voorspelbaar dan een rashond. Een bastaard hond kost vaak minder geld. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat een bastaard hondje niet lief en onhandelbaar is. 

Is er iemand allergisch? 
Het kan zo zijn dat iemand in je familie allergisch is voor honden. Het is erg treurig als je dadelijk je puppy in huis hebt en je zusje of broertje allergisch is, en de puppy uit huis geplaatst moet worden. Ga dus vaker langs bij de moederhond en haar puppy's voordat je de pup in huis plaatst. Zo kun je goed opletten of niemand allergisch is. 

Teefje of reutje?
Wil je een vrouwtje of een mannetje? Dit hangt van jouw voorkeur af. Houd er alleen wel rekening mee dat een vrouwtje (teefje) twee keer per jaar loops wordt en extra verzorging nodig heeft. Een mannetje (reutje) kan weglopen als hij een loops vrouwtje ruikt. Dit geldt echter alleen voor teefjes en reutjes die niet gesteriliseerd zijn. Vrouwtjes zijn vaak wat zachtaardige en mannetjes zijn vaak wat speelser. Wederom verschilt dit per hond en per ras. 

Tot slot: uitlaten
Met een hond moet je zeker drie keer per dag een wandeling maken waar hij of zij de behoefte kan doen. Met puppy's moet je zelfs vaker korte wandelingetjes maken. Houd daar rekening mee, want daar moet je wel tijd voor hebben!

Wil jij een puppy of heb je al een hond? 

Bron: Pedigree
Bron beeld: iStock

Pin je inspiratie in Pinbook

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

14 reacties

 • 4 jaar geleden someone2

  Wat Treacherous zeg is ook helemaal waar.

  Met zindelijkheids trainen begin je vanaf dag 1. Als je zit dat ie moet poepen of plassen pak je hem op en zet je hem neer waar hij of zij dat moet doen.

  En dit zul je vaak moeten doen, dus als je de hele week weg bent kan het niet.

  En een pup is in het begin ook nog erg vatbaar voor ziekten. Dus pas op met andere honden en plekken waar veel andere honden uitgelaten worden.

  Onze hond mocht na haar zoveelste inenting (Ik weet niet hoeveelste) pas echt in contact komen met andere honden (Dus snuffelen, en op plekken komen waar veel andere honden hun behoeften doen enzo)

  Het is veel lees werk. Heel goed verdiepen in alles. Zodat je niet voor verassingen komt te staan.

 • 4 jaar geleden Treacherous

  Begin meteen met zindelijkheidstraining! Ik heb heel vaak gehoord dat het pas echt werkt na iets van 4 maanden, maar echt, begin meteen. Als je tijd hebt, om de twee uur uitlaten, bij poepen of plassen belonen. Als het binnen gebeurt: puppy naar buiten zetten voor een minuut (niet afstraffen gewoon naar buiten doen) en dan opruimen. Onderschat niet hoeveel werk een puppy in het begin is.

 • 4 jaar geleden someone2

  NIET te veel spelen met een puppy.

  Ja, spelen mag. Maar een puppy moet ook veel rust hebben. Je moet wel weten wanneer het genoeg is. Tot een jaar of 1 moet je erg op passen met te veel springen en traplopen is ook beter van niet. Dit is erg slecht voor de heupen. En kan later problemen veroorzaken met de heupen (HD/ED)

  500 euro voor een hond kan wel, maar vaak is het dan een hond zonder stamboom. Maar uberhaupt verschilt het wel erg per ras. Mijn labradors met stamboom waren 900/1000 euro.

  Ook moet je bij een rashond goed opletten of de pups wel voldoen aan het ras. Ik zag laatst bijvoorbeeld wel eens 'zilveren' labradors op marktplaats staan. Terwijl dat helemaal geen erkende kleur is voor labradors. Zilver is een dubbel gen. Wat oorspronkelijk niet in de labrador voorkomt. In dit soort dingen moet je je goed verdiepen (Met een zilveren labrador kun je bijvoorbeeld geen shows lopen)

  Ook moet je goed nadenken en lezen voordat je eraan begint. Ik zie veel mensen die een pup hebben en zich gewoon niet goed hebben verdiept in het hebben van een pup..(Ze wachten bijvoorbeeld te lang met trainen, ze klagen dat ie te druk is enzovoort) Dat is heel erg dom. Want het opvoeden van een pup is heus niet altijd even leuk en kan soms erg frustrerend zijn.

  Goede opvoeding is heel belangrijk en helaas schiet dat er, naar mijn ervaring, bij sommige mensen wel eens bij in.

 • 4 jaar geleden Muisje<3

  Wij hebben onze hond via marktplaats in Belgie gekocht. De tip is alleen dat je eerst moet zeggen dat je het nestje wil bekijken enzo en iemand bij je hebben die weet of ze gezond zijn

 • 4 jaar geleden xjust.mii

  Berners kosten al gauw rond de 1000 euro. €500.- voor een pup lijkt me echt heel goedkoop.

  Mijn teefje wordt minstens 2 keer per jaar loops, het afgelopen jaar is ze al 4x loops geweest. Houd er rekening mee dat dit niet als bij vrouwen maar 5/7 dagen duurt maar vaak 3/4 weken.

 • 4 jaar geleden Sherry

  Bij mij thuis hebben we een zwart dwergpoedeltje, Banzai. Echt een schatje! Hij houdt ook heel erg van spelen en hij heeft van die superschattige zachte krulletjes! (die overigens gewoon normaal geknipt zijn, niet in poedelstijl) Hij wordt ongeveer 35 cm groot en hij eet niet superveel, en je kunt hem ook zelf knippen. We hebben hem bij Shirley van Schie gekocht, die voorzitter van de NL'se poedelclub is. Het zijn hele lieve mensen en alles zit erop en eraan: paspoort, inentingen, chip, stamboom, gewoon alles. We zijn heel blij met hem en we kunnen hem nu niet meer missen, ook al kost het in het begin veel tijd. Dit is haar website: http://www.shirleyspearls.com/index.php Dus als je nog een leuke hond zoekt met alles erop en eraan, dan zou ik zeker even op de site kijken. Tip: KOOP GEEN HOND UIT HET BUITENLAND VIA BIJV. MARKTPLAATS, HIER KRIJG JE ECHT PROBLEMEN MEE!

 • 4 jaar geleden x.a.m.t

  Wij hebben sinds december een pup, een beagle, ik heb er heel veel plezier van, het is vooral in het begin veel werk maar nu kost het gewoon veel werk omdat hij ontzettend ondeugend en eigenwijs is. Kan ook heel grappig zijn 😂

 • 4 jaar geleden Carmen Lith

  Puppyyyy. Super leuk maar echt veel werk! Weet dus waaraan je begint!!!

 • 4 jaar geleden Sanne Van Hamburg

  Leuk artikel, maar ik had gehoopt dat er ook aandacht besteed zou worden aan waar je een pup vandaan haalt, dus opletten voor broodfokkers. En ook rekening houden met rashondenproblematiek.

 • 4 jaar geleden Miss_Lestrange

  Een pup moet juist niet super veel spelen, het is belangrijk om rustig aan te doen, omdat ze nog groeien en anders zich kunnen beschadigen. (hd/ed en dat soort dingen). Ik vind deze tips nou niet echt handig, dit had beter geschreven kunnen worden door iemand die er meer verstand van heeft en tips kan geven die écht nut hebben en waar veel mensen fouten in maken.

 • 4 jaar geleden Pixel

  Wij hebben 2 jack russels, super lieve speelse beestjes zolang jr ze maar goed opvoed. Je ziet namelijk best veel Jack russels die kei irritant zijn en daardoor krijgt het ras een slechte naam. Zo jammer.....

 • 4 jaar geleden yindey

  Vind het jammer dat dit verhaal erg kinderlijk geschreven is. Een hond heeft geen menselijke emoties (verdriet oid)

  Goed advies voor een eerste hond? Lezen lezen en advies vragen! Neem geen ras waar je ervaring voor moet hebben. Ga naar een fokker en laat je informeren! Zoek een goede puppycusus uit en een vervolg cursus! Hond weet hoe hij hond moet zijn maar jij moet leren zijn taal te lezen en in te springen op zijn behoeftes.

  En waar zie je jezelf staan over 5/10/15 jaar... past daar wel een hond in?

  En als laatste tip... goed spaarpotje en verzekering doen wonderen!!

 • 4 jaar geleden S.Scandalous

  ik vind 500 euro voor een pup wel weinig. Heb mijn shiba inu pup bij een erkende fokker gekocht (koop alsjeblieft nooit een broodfok hondje!) en ik was 1500 euro kwijt.

  Vind het ook jammer dat jullie geen informatie geven over de juiste fokkers en broodfokkers

 • 4 jaar geleden sanne

  Wij krijgen een puppy in Augustus en ik kan echt niet wachten!

  Het is al onze derde hond dus we weten waar we aan beginnen ondertussen

 1. 1