14 tips om een onderneming te starten

Lifestyle door Redactie

Heb je een talent: kun je originele sieraden of prachtige foto's maken? Of heb je een goed idee voor een nieuw product? Wie weet kun je er wel een onderneming van maken! Een eigen onderneming is geen kinderspel, maar het is zeker mogelijk. Ook op jouw jonge leeftijd. Met deze tips kun jij je eigen onderneming starten. Make your dreams come true! 

Een onderneming starten is hartstikke spannend, daarom is het makkelijk om er maar niet mee te beginnen. Maar als je écht een talent of goed idee hebt, waarom niet? Het is misschien wel een sprong in het diepe, maar er zijn genoeg jonge ondernemers die succes hebben geboekt. Daar kan jij straks ook bij horen!

Een eigen onderneming starten is niet zomaar iets. Daar heb je wel wat tips bij nodig! Er bestaan honderden tips voor het starten van je eigen bedrijf, Girlscene licht er een paar uit: 

1. Maak je idee specifiek. Wat wordt je product of dienst? Wie gaan het kopen? Hoe ga je geld verdienen? Wees zo specifiek mogelijk! 

2. Stel een team samen. Althans: als je een team wil. Ga je dit alleen doen of zou je graag willen dat iemand je erbij zou helpen? Is er iemand die ervaring heeft met ondernemen en die je erbij zou kunnen coachen? 

3. Bedenk een goede naam. Een catchy naam kan veel voor je onderneming doen. Bedenk een naam die mensen makkelijk onthouden en blijft hangen.  

4. Schrijf een ondernemersplan. Een goed uitgedacht plan is de basis van een succesvolle onderneming. Rabo StartProof helpt je bij het schrijven van een ondernemingsplan. Het gaat als volgt:
- Vul in vijf minuten je gegevens in.
- De basis voor je ondernemingsplan wordt aangemaakt op basis van de branche waarin je wilt starten, je ervaring en andere gegevens.
- Download het ondernemingsplan en werk het zelf verder uit.
Klik hier om je eigen ondernemingsplan te schrijven. 

5. Doe je research. Kijk goed naar je concurrenten: hoe doen zij het? Wat zijn hun sterke punten en wat kan jij beter doen? Hoe ga jij je onderscheiden van de rest? 

6. Wees altijd op de hoogte van de laatste trends. Zo kun je er op inspelen en er de vruchten van plukken. 

7. Open een zakelijke rekening. Deze gebruik je voor je inkomsten en uitgaven van je bedrijf. Zo'n rekening kun je hier openen. 

8. Wacht niet te lang om met je plan te beginnen. Geef jezelf een maand om van een plan werkelijkheid te maken. Zo houd je je enthousiasme vast en vermijd je de beroemde uitspraak 'van uitstel komt afstel'. Je moet ooit beginnen, dus waarom niet nu? Je hoeft niet te wachten op een perfect plan, want dat bestaat niet. 

9. Vertel tegen iedereen waar je mee bezig bent. Het is niet de bedoeling dat je je vrienden spamt, maar vraag ze gewoon of ze je willen helpen met je onderneming. Misschien komt er wel een mooie samenwerking uit voort! 

10. Wees realistisch & flexibel. Succes krijg je niet in één dag en je krijgt sowieso te maken met tegenslagen. Laat je niet uit het veld slaan als je een tegenslag krijgt. Als iets niet gaat zoals je wil, zoek dan naar een andere oplossing. 

11. Luister naar feedback van klanten. Feedback is heel waardevol voor de groei van je bedrijf! 

12. Vraag om hulp als je dat nodig hebt. Een onderneming starten is niet niks en het is logisch dat je niet weet hoe alles in zijn werk gaat. Wees niet bang om hulp te vragen als je iets niet weet of iets moeilijk vindt. Er zijn genoeg mensen die je willen helpen! 

13. Ga slim om met je tijd. Als jonge ondernemer heb je het razend druk, omdat je meestal school combineert met je bedrijfje. Maak gebruik van je agenda en maak to-do-lijstjes. En we weten dat het niet het allerleukste is om te doen, maar maak planningen. Dit zal je veel stress besparen en zo benut je jouw tijd optimaal.

14. Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken dan alleen een ondernemingsplan, je moet ook nog denken aan verzekeringen, administratie en belastingen. Op deze pagina van Rabobank lees je een compleet stappenplan met dingen waar je ook nog mee te maken krijgt. 

Nog meer tips? Neem dan eens een kijkje op deze pagina van Rabobank, deze staat vol met nuttige tips voor jonge ondernemers. 

Wil jij ook graag een eigen onderneming starten? 

Bron: forbes, entrepeneur
Bron beeld: istock

*Dit is een gesponsord artikel