Food

3x lasagne, maar dan net even anders

We love Italian food en zeker lasagne. Je kunt natuurlijk lasagne maken met bolognaisesaus gehakt en tomaatjes, maar wist je dat er nog veel meer leuke lasagne recepten zijn? Variatie in je voeding is belangrijk en daarom heeft Girlscene drie lekkere lasagne recepten voor je uitgezocht. Deze recepten zijn alleen net even anders. Lees snel verder en smul!

♥ Groentelasagne met zalm – zonder pasta (6 personen)

Bijzonder aan deze lasagne is dat je, in plaats van pasta, in deze lasagne plakjes gegrilde courgette gebruikt om de laagjes mee te leggen. Omdat er veel groente in de lasagne zitten en groente vaak vocht afscheidt bij verhitting, worden de groentes eerst gegrild. Het blijft een redelijk 'natte’ lasagne, maar door het grillen van de groentes voorkom je dat het een groot zwembad wordt. 

 

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.

Begin met het maken van de bechamelsaus (tenzij je werkt met Hüttenkäse; sla dan deze stap over). Laat de roomboter smelten in een steelpannetje met een dikke bodem. Voeg de bloem en bak 3 minuten. Je hebt nu een blanke roux, zoals dat heet. Voeg beetje bij beetje de volle melk toe, en roer steeds tot de melk is opgenomen. Wanneer alle melk is toegevoegd laat je de bechamelsaus 10-15 minuten doorkoken. Breng op smaak met flink wat zout en peper.

Wie een beetje kan multitasken begint aan het schoonmaken en snijden van de groentes terwijl de bechamel staat te pruttelen. Was en snijd de courgette, paprika’s en aubergine in de lengte in plakken van ongeveer 7 mm dikte. Bestrijk ze met een klein beetje olijfolie. Tip: Gebruik een siliconen kwastje om de groenten mee te bestrijken!

Verhit een grillpan en grill de groentes gaar in 6-10 minuten. Leg ze niet allemaal tegelijk in de pan – dat past niet en dan worden ze niet gaar – maar werk in etappes. Leg alle gare groentes op een bord en zet dat apart.

Snijd de mozzarella in plakken, evenals de tomaten. Houd van allebei een paar plakjes apart voor laag 4: de bovenste laag van de lasagne.

Vet een flinke ovenschaal in (minimaal 3 liter inhoud) en begin met het leggen van de laagjes. Laag 1 komt op de bodem te liggen, laag 4 ligt bovenop.
Laag 1: Courgette, tomaat, zalm, aubergine
Laag 2: Courgette, mozzarella, bechamelsaus
Laag 3: Courgette, zalm, paprika
Laag 4 (toplaag): Mozzarella, tomaat, bechamelsaus

Schik alle lagen zodanig dat de lasagne gelijkmatig ligt en er geen gekke bobbels uitsteken. De toplaag bestaat uit mozzarella, plakjes tomaat en bechamelsaus, die heerlijk in elkaar smelten en lichtbruin gaan kleuren in de oven.

Bak de lasagne 40 minuten in de oven, tot je hele huis ernaar ruikt en de bovenkant begint te verkleuren. Eet met brood om de saus mee te deppen, of met een groene salade.  

Aan tafel!

♥ Glutenvrije lasagne van quesedilla’s

Maak je een glutenvrije lasagne, zorg dan dat je werkt met glutenvrije tortilla's, bijvoorbeeld op basis van maismeel. Dit hoofdgerecht is voor 2 personen. 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg een tortilla op een vel bakpapier en verdeel de zwarte bonen erover. Leg daar een tweede tortilla op en bedek die met guacamole. Leg daar de derde tortilla op en bestrooi met de geraspte kaas. Maak de lasagnetoren compleet met de vierde tortilla en druk de boel licht aan.

Zet de lasagne in de oven en bak 25 minuten tot het door en door verwarmd is.

Snijd de toren voorzichtig in tweeën en serveer met een lepel salsa als garnering bovenop.

Eet smakelijk!

♥ Lasagne Cupcakes

Lasagne serveren in een keukenschaal is ook zo ouderwets. Wie een beetje creatief is in de keuken kan daar véél leukere oplossingen voor bedenken. Wat dacht je van lasagne geserveerd als cupcakes? Met dit recept maak je zes lasagne cupcakes! Gebruik hiervoor ovenvaste schaaltjes, omdat je ze dan makkelijker kunt serveren. Bedenk dat je de verse lasagnevellen niet kookt, waardoor ze aan de randen knapperig worden. Door het vocht dat uit de saus komt wordt de pasta wel zacht op de plaatsen waar die met de saus in aanraking komt. Super leuk om bij een feestje uit te delen toch?

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Fruit de knoflook in een eetlepel olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de oregano toe, evenals een flinke snuf zout en peper. Doe de blokjes aubergine erbij, evenals de tomatenpuree. Laat minimaal 15 minuten pruttelen op laag vuur, met een deksel op de pan.

Vouw de lasagnevellen in de bakjes. Je hebt voor elk bakje een vel van ongeveer 15 x 30 centimeter. De makkelijkste manier is lasagnevellen in reepjes van zo’n 7 x 15 centimeter te snijden, zodat je er twee of drie kruislings in het bakje kunt leggen.

Bak de ’cupcakes’ 15-20 minuten in de oven, tot de randjes van de pastavellen beginnen te verkleuren. Bestrooi indien gewenst met wat Parmezaanse kaas.  

Enjoy!

Welk recept lijkt jou het lekkerst?

Bron: Foodness

Pin je food inspiratie in Pinbook