5 tips: hoe om te gaan met negatieve reacties op uit de kast komen?

Lifestyle door Redactie

Je vriendinnen kregen voor het eerst een vriendje en konden uren praten over de leukste boys uit jullie klas, terwijl jij niets van jongens wilde weten. Een tijdje later werd je voor het eerst verliefd op een meisje. Vanaf dat moment was het voor jou duidelijk, je bent lesbisch. Wat moet je nu verder? Wat zouden andere mensen er van vinden? Hoe ga je met negatieve reacties om als je eenmaal uit de kast gekomen bent? We hebben vijf tips voor je!

Uit de kast komen in Nederland is nog helemaal niet zo geaccepteerd als je zou denken. LHBT’ers (lesbisch, homo, bi en transgender) hebben dagelijks te maken met onbegrip en negatieve reacties die behoorlijk kwetsend kunnen zijn. Reden voor Groupon om de ‘Groupon Pride Week’ te organiseren met Ferry Doedens als ambassadeur. Niet alleen een week om te helpen het taboe op homofilie te doorbreken, maar ook een week met speciale Pride-deals. Zo ook een deal met de Roze Coach van Nederland, Derek Brouwer. Hij heeft een stappenplan ontwikkeled om op een veilige manier uit de kast te komen en hij helpt LHBT’ers in zijn praktijk om moeilijkheden te overwinnen, om leren om te gaan met reacties uit de omgeving en als ‘anders’ geaarde stevig in de schoenen te staan. Derek Brouwer heeft alvast 5 tips op een rij gezet.  

Negatieve reacties uit de persoonlijke omgeving, onbegrip, agressie en het uit de kast komen kan veel losmaken. Dingen die een grote impact kunnen hebben op het zelfbeeld, maar ook op de gemoedstoestand. Een bepaalde omgeving, zoals binnen een streng religieus gezin, kan de angst om uit de kast te komen vergroten. Het is ook in Nederland lang niet voor iedereen makkelijk om op jonge of latere leeftijd uit te komen voor de geaardheid. Roze Coach Derek Brouwer is lifecoach, psycholoog en orthomoleculair specialist en helpt juist die mensen die moeite hebben om dit naar buiten te brengen op een manier die voor hen het beste is. Hij helpt hen persoonlijke angsten te overwinnen en negatieve reactie te plaatsen en los te laten, maar ondersteunt vooral in de ontdekkingsreis van het zelf na de ‘coming out’. Derek Brouwer heeft 5 tips hoe je met reacties uit de omgeving omgaat.  


5 Tips hoe ga je om met reacties uit de omgeving:  
1. Geef mensen de tijd om te wennen aan het idee, jij hebt hier ook tijd voor nodig gehad. Zeker als mensen niets verwachten kunnen ze tijd nodig hebben om te verwerken.
2. Soms vinden personen het prettiger om het van een ander te horen dan van jou. Vraag of een ingewijde vriend/familielid jou kan helpen met het vertellen.
3. Negatieve reacties zijn vaak niet persoonlijk op jou als persoon gericht maar onbegrip voor de geaardheid zelf. Probeer dit in jouw achterhoofd te houden.
4. Vraag geen goedkeuring van mensen die je het vertelt ook al is dit soms moeilijk. Het is namelijk geen vraag maar een mededeling voor jouw naasten.
5. Probeer mensen duidelijk te maken dat jij dezelfde persoon blijft ondanks jouw geaardheid. Het delen van deze geaardheid helpt jou om meer jezelf te kunnen zijn. Vergeet niet: je bent nog steeds dezelfde persoon, jouw geaardheid is niet allesbepalend en slechts een facet. Wees geduldig met jezelf en de mensen om je heen. Het heeft tijd nodig.  

Heb jij nog tips voor meiden die uit de kast willen komen? Wat zou jij doen met de negatieve reacties?

Bron: Groupon

Pin je inspiratie in Pinbook