Lifestyle

Stelling: Overgang middelbare school naar vervolgopleiding is te groot

Lekker discussiëren over actuele en/of maatschappelijke kwesties? Dat kan nu op Girlscene! Elke week legt Girlscene of een lezeres een stelling voor waar iedereen respectvol op kan reageren. Dit is de plek waar je terecht kunt met jouw standpunten over zaken die op dit moment spelen. Deze keer: De overgang van middelbare school naar vervolgopleiding is te groot.

Kerstkindje opende op het Girlscene forum een topic: "Hey meiden! De laatste tijd lees ik weer veel berichten op GS over dat studies tegenvallen. Ook hoor ik vaak dat meiden moeite hebben met de vrijheid op de studie en de hoeveelheid van het leerwerk. Zelf doe ik een studie op de universiteit en ik heb er ook echt mee geworsteld om mijn draai te vinden vorig jaar. Nu weet ik wel dat dit echt mijn plek is, ik vind de vakken heel leuk en de banen die ik kan kiezen ook. Voor mij zou het makkelijker zijn geweest als er een overgangsjaar of cursus ofzo werd aangeboden, zodat de overgang naar studie niet zo groot zou zijn geweest. Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken! Daarom lijkt het me leuk om te discussiëren over de stelling: 'De overgang tussen middelbare school en vervolgopleiding is te groot."


Bron: Thinkstockphotos

Garapoes: "Ik heb MBO gedaan waar je makkelijker kan switchen heb ik het idee. Op de middelbare school kun je echt niet voor een opleiding kiezen wat de rest van je leven bepaalt. Tijdens mijn MBO wist ik wat ik wilde gaan doen."

Evieefjuh: "Ik vond de overgang juist heel erg fijn, juist omdat je nu zoveel vrijheid kreeg. Ik doe nu een universitaire opleiding en eigenlijk valt het me reuze mee. Al moet ik zeggen dat ik een enorme zelfdiscipline heb en ook op de middelbare school altijd mijn huiswerk maakte. Ik vind de overgang dus heel erg meevallen, misschien heeft welke school je deed en gaat doen er ook veel mee te maken?"

Azalea: "Ligt heel erg aan de persoon denk ik. Als je op de middelbare niks doet is het wel een klap als je opeens moet gaan studeren, maar als je zoals ik wel gewoon je best deed op de middelbare is de overstap helemaal niet groot. Ik ben nu begonnen met het eerste jaar, maar hoef nog nergens moeite voor te doen, terwijl de helft van de klas zeurt dat het veel te veel is." 

Kraplapje: "Ik vond de overstap niet groot. Ik vond het juist prettig dat ik me kon focussen op een onderwerp (onderwijs) en niet meer op meerdere vakken waar ik de helft niet van snapte. Ik ging van het vmbo-t naar het mbo, dus de overstap was alleen groot qua hoeveelheid werk. Maar na een periode had ik dat snel onder de knie. De overstap van mbo naar hbo vind ik een ander verhaal. Daar viel vooral het niveau me tegen om de leerstof bij te houden."

Annelieke: "Ik vind de overgang wel groot hoor. Ik heb op de middelbare ook hard gewerkt, maar op de uni is het allemaal zo anders en zoveel meer en moeilijker. Ik heb nu echt wel even tijd nodig om mijn draai te vinden. Ik heb echt vaker van die momenten van 'zat ik nog maar op de middelbare' (terwijl ik er al zeven jaar gezeten heb, dus je zou verwachten dat ik er wel een beetje klaar mee zou zijn)."

Wat denk jij? Is de overgang van middelbare school naar vervolgopleiding te groot?

Pin je inspiratie in Pinbook

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved