Food

Dit wist je nog niet over chocola!

Hmm, chocolade! Bijna iedereen houdt er van. Maar is het nou gezond of niet? Krijg je van chocola echt puistjes? Bevat extra pure chocolade minder calorieën dan gewone chocolade? Er bestaan veel mythes over chocola, maar wat is waar en wat niet? Girlscene zet feiten en fabels over chocolade voor je op een rijtje.

Chocolade is goed voor je bloedvaten
Feit! Chocola bevat cacao en cacao bevat antioxidanten. Dat zijn stoffen die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen. De antioxidanten beschermen je lichaam tegen hart- en vaatziekten. Je kunt daarom dus het beste kiezen voor chocolade met een hoog percentage cacao. Doordat de cacao op lage temperatuur geproduceerd is, zijn de antioxidanten bewaard gebleven. Witte chocola bevat geen cacao, dus helaas helpt het niet voor je gezondheid.

Chocolade is verslavend
Fabel. In theorie is chocola verslavend, maar in werkelijkheid zal dit nooit gebeuren. Het percentage cafeïne is zo laag dat je er meer dan 10 kilo per dag van moet eten wil je verslaafd raken. Veel mensen hebben zin in chocola, omdat het een gewoonte is geworden om chocola te eten.

Pure chocolade bevat minder calorieën
Helaas is dit een fabeltje. Je hoort vaak dat pure chocolade gezonder is. Dat klopt, maar het betekent niet dat het minder calorieën bevat. Extra pure chocolade bevat meer antioxidanten, daarom is het gezonder. Een reep pure chocolade bevat nog steeds ongeveer 500 calorieën. 

Chocola vermindert stress
Feit! Chocolade stimuleert de aanmaak van endorfine, dat is een stof waar je blij van wordt. De aanmaak van adrenaline wordt juist afgeremd doordat je chocola eet. Dit is een stof die zorgt dat je minder gestrest raakt. 

Van chocolade krijg je gaatjes
Fabel! Chocolade helpt zelfs om gaatjes te voorkomen. Cacao bevat antibacteriële bestanddelen die er voor zorgen dat je juist minder snel gaatjes krijgt. Natuurlijk bevat de meeste chocola veel suiker en laat dat nou iets minder goed voor je tanden zijn. Kies dus voor extra pure chocolade als jij gaatjes wil voorkomen.  

Witte chocolade is het ongezondst
Dat klopt. In pure chocolade zit cacao, dit is het gezonde ingrediënt van chocola. Verder bevat chocola suiker, melk en cacaoboter, maar deze zijn minder gezond. In witte chocolade zit helemaal geen cacao, dus blijven er eigenlijk alleen nog maar ongezonde ingrediënten over. 

Chocolade is een superfood
Ja! Extra pure chocolade bevat evenveel antioxidanten als drie koppen groene thee of een bakje blauwe bessen. Dat maakt de keuze de volgende keer een stuk makkelijker, toch?

Van chocolade krijg je puistjes
Kom maar door met de chocolade, want dit is een fabel! Dit is misschien wel de bekendste fabel op het gebied van voeding. Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar het verband tussen het eten van chocolade en je hoeveelheid puistjes, maar er is nog nooit een verband gevonden. Natuurlijk is gezond eten belangrijk voor een stralende huid, maar chocolade maakt het niet erger dan andere ongezonde voeding. 

Chocolade bevat geen goede voedingstoffen
Niet waar! Naast alle antioxidanten zitten er nog veel meer goede voedingsstoffen in chocola. Chocola is een goede bron van magnesium, koper, zink en ijzer. Kom maar door met die chocola!

Van chocolade word je blij
Feit! Niet gek dus dat je tijdens je menstruatie zoveel zin hebt in chocola. In chocola zitten stoffen die zorgen dat er endorfine vrijkomt in je hersenen. Dit is een stofje waar je blij van wordt. Maar dit niet alleen. Vroeger kreeg je vaak chocola van je ouders als je lief geweest was of iets goeds had gedaan.

Wist jij dit al over chocola?

Bron: SoChicken, Buzzfeed

Beeld: Thinkstockphotos

LOVE dit artikel
7 meiden hebben deze blog geloved