Health

Deze yoga-oefeningen doe je waarschijnlijk verkeerd

Power yoga, hatha yoga en hot yoga. Yoga is helemaal 2015! Je wil graag wat fitter en leniger worden, dus je besluit mee te doen aan de yoga-hype. Je struint internet af naar allerlei verschillende yoga-oefeningen. Vol goede moed rol jij je yogamatje uit en begint je work-out, maar doe jij je oefeningen eigenlijk wel goed? Misschien voer jij wel een van deze oefeningen verkeerd uit zonder dat je het wist...

1. De downward dog
Bij deze bekende yoga-oefening is begin je op je handen en knieën. Probeer je hielen naar de grond te duwen. Blijf 1 tot 3 minuten in deze houding staan.

Fout: Je houdt je handen te dicht bij je voeten, of juist te ver van je voeten
Goed: Om zeker te weten dat jij je handen en voeten niet te ver uit elkaar zet: zorg dat je polsen onder je schouders staan voordat je aan de oefening begint. 

Fout: Je kijkt tijdens de oefening naar je handen
Goed: Het is niet de bedoeling dat je naar je handen kijkt tijdens de oefening. Om dit te voorkomen moet jij je hoofd als een verlengde van je ruggengraat zien. Deze moet recht zijn en er moet geen rare kronkel in zitten.

2. Low lunge
Begin bij de low lunge op je knieën en zet één been tussen je handen. Zorg dat je knie van dit been een hoek van 90 graden vormt. Adem in en strek je armen omhoog. Strek je andere been goed door je hiel zo ver mogelijk naar de grond te duwen. Stabiliseer door je rompspieren aan te spannen. Blijf zo een paar minuten staan.

Fout: Je maakt geen hoek van 90 graden met je knie.
Goed: Bekijk je oefening van de zijkant in de spiegel. Zo zie je gemakkelijk of je knie voorbij je enkel komt of juist andersom. Als dat zo is, dan is je knie niet 90 graden gebogen en voer je de oefening verkeer uit.

Fout: Je hebt weinig stabiliteit.
Goed: Voor meer stabiliteit moet je je achterste been meer strekken. Zet je voet verder van je lichaam af.

Fout: Je krijg een zere nek.
Goed: Vergroot de ruimte tussen je oor en arm, hierdoor worden je nekspieren minder belast. De oorzaak van je zere nek is vaak het onbewust aanspannen van de spieren in je nek en schouders.

3. Planken
Deze oefening kent iedereen wel. Ga op je buik liggen en doe je ellebogen onder je schouders. Steun op je onderarmen en houd deze houding voor een paar minuten vast. 

Fout: Er ontstaat een knik in je rug.
Goed: Het doel van planken is het vergroten van je rompstabiliteit, in het begin is het erg zwaar, maar met een knik in je rug heeft de oefening geen effect. Span je spieren dus goed aan.

Fout: Je krijgt een zere nek tijdens het planken.
Goed: Vaak trek je tijdens het planken onbewust je schouders op. Probeer je nekspieren te ontspannen door de afstand tussen je schouders en oren zo groot mogelijk te maken.

Fout: Je lichaam is geen rechte lijn tijdens het planken.
Goed: De bedoeling van planken is dat je lichaam een rechte lijn is. Je moet helemaal gestrekt zijn. Duw je hielen naar beneden om te zorgen dat je knieën niet buigen.

4. De kaarshouding
Bij de kaarshouding lig je op je rug. Je brengt je benen tegelijkertijd omhoog tot een hoek van 90 graden. Daarna zorg je dat ook je onderrug van de grond komt. Met je armen ondersteun je de onderrug. In deze houding blijf een tijdje zitten.

Fout: Je benen zwaaien alle kanten op tijdens de oefening
Goed: Het gaat bij veel mensen al fout door te denken dat het een eenvoudige oefening is. Zorg dat je benen een rechte lijn zijn. Je enkels, knieën en heupen moeten recht boven elkaar staan. Probeer met je benen zo recht mogelijk boven je schouders te komen. Span je buikspieren aan voor meer stabiliteit.

5. De kameel
Begin op je knieën met je heupen recht boven je knieën. Adem in, buig je rug naar achteren en leg je handen op je voetzolen. Breng dan je heupen naar voren en zorg dat je armen gestrekt zijn. 

Fout: Je kunt niet ver genoeg naar achteren.
Goed: Breng eerst je borst zo ver mogelijk naar boven en probeer je rug zoveel mogelijk te strekken. Begin daarna vanaf de bovenkant van je rug met het naar achteren buigen.

Doe jij ook aan yoga?

Bron: Woman's health, cosmopolitan

Beeld: Thinkstockphotos

LOVE dit artikel
7 meiden hebben deze blog geloved