Lifestyle

De ultieme tips om een depressie tegen te gaan

En dan ineens is het herfst en is het afgelopen met die lange mooie zomer, zwoele avonden & terrasjes pakken. Daar moeten we ieder jaar weer even aan wennen. Om ons heen horen we al het nodige gehoest en gesnotter en zelfs de griep meldt zich alweer. Eigenlijk willen we dat lekkere ontspannen gevoel van de zomer zolang mogelijk vasthouden, maar helaas lukt dat niet altijd! Met deze tips blijf je relaxed en kun je de herfst/winter net even wat beter aan.

De dagen zijn korter, kouder en het is steeds vroeger donker. Je lijkt nergens meer zin in te hebben. Het begon met slecht slapen, wat je overdag moe en prikkelbaar maak. Tegelijkertijd pieker je continu over nutteloze dingen, laat je concentratie het afweten en dan heb ik het nog niet eens over de kilo’s die er ineens afvliegen. Hoewel je hier eerder van droomde, baal je er nu van, je hebt namelijk nergens trek in. Zeg maar dag tegen de warme temperaturen en verwelkom de depressie.

Het liefst lig je de hele dag in je bed met de gordijnen dicht en waarschijnlijk denk je continu dat je jezelf aanstelt en de enige bent die dit overkomt. Dat is niet zo, want in Nederland krijgen zo’n 500 000 mensen per jaar een depressie.

Vrouwen 2 keer meer kans op een depressie
Dat vrouwen vaker te kampen krijgen met een depressie is algemeen bekend. Het is namelijk zo dat vrouwelijke hormonen, oestrogenen, de stress-as stimuleren en het mannelijke hormoon daarentegen, testosteron, de stress-as remt.

Normaal gesproken kan iemand na een paar nachtjes slapen en wat frisse lucht haar sombere gedachten weer opzij zetten, maar iemand die depressief is ontkomt niet zo makkelijk aan het gevoel van verslagenheid en het gevoel dat niets de moeite meer waard is.

Vroeger was praten over je problemen een taboe. Gelukkig is dat hedendaags niet zo en zijn er tal van mogelijkheden om je depressie aan te pakken. Hieronder volgen enkele tips op een rijtje:

1. Zoek hulp
Het kan een behoorlijke drempel zijn om een eerste stap naar hulp te zetten. Toch is een gepaste behandeling erg belangrijk. Na een gesprek bij je huisarts kan hij/zij je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog. Dit is iemand die er voor opgeleid is om mensen zoals jou te helpen.

2. Praat
Praat met je huisarts, psycholoog of vrienden en familie. In ieder geval met iemand die je vertrouwt. Praten over hoe je je voelt en over hoe moeilijk een depressie is, kan soms al genoeg zijn om kracht te vinden en op te knappen.

3. Probeer gezond te blijven eten, eet chocolade
Voeding is ontzettend belangrijk en wordt vaak onderschat. Eet bijvoorbeeld een blokje pure chocolade, dit is een stemmingsverbeteraar.

4. Blijf dingen doen
Oké, dit is makkelijk gezegd als je nergens zin in hebt, maar door toch dingen te doen, zoals de afwas, het huis schoonmaken of met een vriendin af te spreken doorbreek je de vicieuze cirkel waar je in zit. Door op de bank te blijven zitten, krijg je nooit een voldaan gevoel.

5. Ga sporten
Sporten is een natuurlijk medicijn. Door te bewegen maakt je lichaam namelijk automatisch endorfine aan, wat je een fijn gevoel geeft. Ook doet sporten een beroep op je doorzettingsvermogen en op het verleggen van grenzen.

6. Mediteer
Meditatie zoals yoga of reiki helpen je bewust te worden van je gedachten en hoe je hier mee om kunt gaan.

7. Voel je verbonden
Door religieuze activiteiten krijg je de mogelijkheid om je verbonden te voelen met medemensen. Dit heeft als doel om jezelf te accepteren.

Andere tijden
Vandaag de dag worden we met tal van keuzemogelijkheden geconfronteerd. En dan nog de macht van social media, het zien van leuke foto’s en berichten van anderen geeft ons het gevoel dat onze digitale vrienden het beter voor elkaar hebben dan wij. Hierdoor voelen we onszelf alleen maar slechter en cijferen we onszelf steeds meer weg. Dat is begrijpelijk als half Nederland zich doet voorkomen als een succesvolle Hollywood-actrice.

Loskomen
We hebben een vertekend beeld van de werkelijkheid. De werkelijkheid is namelijk niet dat we allemaal gezegend zijn met de perfecte verhoudingen, een mooie huid of veel geld.

Want als we onszelf eerlijk in de spiegel kijken hebben we allemaal duistere plekken. We worstelen allemaal met het leven. Als we daarover niet willen praten en of dat niet erkennen, kunnen we ook niet bij de lichte plekken en de vreugde van het leven. Durf jezelf te laten zien zoals je bent en schroom niet jezelf te confronteren met mogelijke hindernissen.

Bron: Elliot, A., Wilson, T., Akert, R. (2011). Sociale psychologie. Amsterdam: Uitgeverij Pearson Education  

Beeld: Thinkstockphotos

Door Justine

Must reads 👀