Fashion

10x tips hoe jij je eigen kledingstijl ontwikkelt

Het lijkt zo makkelijk, een eigen kledingstijl hebben. Toch weet elk meisje dat het niet een kwestie is van 'gewoon' wat uit je kledingkast trekken en aandoen. Een kledingstijl moet je ontwikkelen. Dat heeft niet alleen tijd, maar ook een goede aanpak nodig. In dit artikel geeft Girlscene-lezeres Vera jou 10 tips om je eigen kledingstijl te ontwikkelen. Straks weet je precies welke kledingstukken je uit de kast moet pakken voor een fashionable outfit die helemaal bij jou past! 


Bron
 

Je eigen kledingstijl ontwikkelen. Hoe doe je dat?
Overal waar je kijkt, in bladen, op internet en zelfs op straat zie je de laatste trends, maar hoe zit dat dan met je eigen stijl? Moet je per se meedoen aan de laatste modetrends of kan je gewoon lekker dragen wat je wilt. Ik vertel mijn tien tips hoe jij je eigen kledingstijl ontwikkelt.  

Tip 1: durf te dragen wat je wilt 
Dit is waarschijnlijk wel regel nummer 1 wat betreft je eigen kledingstijl ontwikkelen. Durf te dragen wat jij mooi vindt. Je kan vrijwel met zekerheid zeggen, dat wanneer je draagt wat je mooi vindt en je jezelf goed voelt, je dat ook uitstraalt naar andere. Zeg nou zelf, wie voelt zich nou niet zelfverzekerd in dat leuke jurkje waar bijna niemand anders in loopt?  

Tip 2: probeer uit
Je wil heel graag een eigen kledingstijl ontwikkelen. Plan een dagje winkelen met je beste vriendinnen in en loop een winkel in. Kledingrekken vol met verschillende soorten kleding. Hoe maak je hieruit nou een keuze? Ik zou zeggen, probeer zoveel mogelijk verschillende soorten stijlen uit. Misschien vind je wel kleding wat je super leuk staat, maar wat je normaal gesproken gewoon lekker in de winkel laat hangen. Door van alles uit te proberen, kun je op deze manier goed zien wat je héél leuk vindt en wat juist niet.  

Tip 3: je eigen mening hebben 
Oké, we blijven even bij het idee hangen dat je een dagje aan het shoppen bent met vriendinnen. Je ziet een shirtje hangen met een leuk printje erop en het is liefde op het eerste gezicht. Je loopt er in één lijn op af en laat je niet afleiden door alle andere prachtige kledingstukken die in de winkel hangen. Het liefst wil je zo snel mogelijk naar de paskamers rennen om gelijk te kunnen zien hoe het shirtje je staat, maar dan zie je de afkeurende blikken van je vriendinnen. Uh, ja..? Ik zou zeggen, trek je er niets van aan en gewoon passen. Tuurlijk is het normaal om naar de mening te luisteren van anderen. Vaak kunnen andere meningen ook heel erg nuttig zijn, maar het belangrijkste is toch echt om naar je eigen mening te luisteren. Als jij een bepaald kledingstuk heel leuk vindt, dan moet je het gewoon dragen. We komen daarbij automatisch weer terug bij de eerste tip: durf te dragen wat je wil. Luisteren naar andere meningen is nooit verkeerd, maar je eigen mening is toch wel het belangrijkst. 

Tip 4: geef je eigen draai aan de mode trends
Je kunt natuurlijk alle mode trends letterlijk overnemen, maar daarmee creëer je niet je eigen stijl. Dus neem niet klakkeloos over wat er in tijdschriften staat, maar geef je eigen draai aan je outfit. Dit kan je met vanalles doen: je haar op een bepaalde manier dragen, kledingstukken met elkaar combineren of leuke sieraden erbij dragen. Je kan eindeloos doorgaan totdat jij tevreden bent met hoe je eruit ziet. Uiteindelijk gaat het daar natuurlijk allemaal om!

Tip 5: laat je inspireren
Op het internet kom je heel veel leuke en verschillende kledingstijlen tegen, maar ook op straat en in tijdschriften zie je erg veel diversiteit en originaliteit. Ik zou zeggen, doe hier iets mee. Laat je inspireren door de mensen om je heen. Kijk naar wat andere mensen dragen en gebruik de inspiratie voor je eigen outfit. Zeker weten dat jij er leuk uitziet!

Tip 6: laat zien wie je bent
Je uiterlijk is het eerste wat mensen zien en daar hoort je kleding ook bij. Dus pas je kledingstijl op je persoonlijkheid aan. Ben je een wat serieuzer persoon draag dan bijvoorbeeld nettere kleding, maar ben je ook een wat drukker persoon en elke dag super vrolijk, dan kan je bijvoorbeeld meer kleurrijke outfits dragen. Er is genoeg kleding om aan te trekken om te laten zien wie jij bent als persoon. Probeer hier mee te spelen en maak de leukste outfits die helemaal bij jou passen.  

Tip 7: duik je kledingkast in
Niets is vervelender dan een kledingkast vol met kleding die je eigenlijk niet meer zo heel erg leuk vindt. Duik daarom je kledingkast in voor een grote schoonmaak. Alle kleding die je niet meer leuk vindt gooi je weg, verkoop je of doneer je aan een goed doel. Zo zorg je ervoor dat je alleen nog maar kleding in je kast hebt liggen die je echt leuk vindt en die goed aansluiten bij je kledingstijl. Nu heb  je ook weer meer ruimte voor nieuwe kleding, wat natuurlijk erg leuk is. Met een opgeruimde kledingkast is het ook weer makkelijker om elke dag weer een leuke outfit te vinden. Dus, een rol vuilniszakken erbij en opruimen maar!

Tip 8: wees kieskeurig
Tijdens een dagje winkelen zie je super veel leuke kleding. Het liefst wil je de gehele inhoud van de H&M mee naar huis nemen, maar zo’n grote kledingkast en portemonnee-inhoud heb je helaas niet. Stel, het zou echt kunnen, alles mee naar huis nemen wat je op dat moment leuk vindt, hoeveel zou je dan ook echt dragen? Vast en zeker draag je heel veel kleding maar één of twee keer en dan verdwijnt het naar het verste hoekje in je kast en dit moet je nou juist niet hebben. Dit veroorzaakt alleen maar chaos in je hoofd en in je kast. Dus wees tijdens het shoppen wat kieskeuriger. Neem niet alles meteen mee naar de kassa als je het een ‘het-is-wel-een-oké-shirtje’ vindt. Zo zorg je er alleen voor troep en het is zonde van je geld. Tevens kom je zo natuurlijk ook nooit bij je perfecte eigen kledingstijl. Als je nou echt twijfelt over een leuk kledingstuk, laat het dan hangen en loop de winkel uit, als je er aan het einde van de dag nog aan denkt, dan mag je het kopen. Zo weet je zeker dat het geen impuls inkoop is!

Tip 9: ken je sterke en minder sterke punten
Het liefst zou je natuurlijk gewoon alles aantrekken wat je leuk vindt. Maar de kracht van een leuke en mooie kledingstijl is dat je weet wat je mooi en niet mooi staat. Zorg ervoor dat je weet wat je sterke punten zijn. Welke kleur staat je mooi? Welk model past perfect bij je lichaam? Als je dat weet kan je heel goed je kledingstijl hierop aanpassen. Als je rood een prachtige kleur vindt, maar het staat je niet zo heel goed? Probeer dan een manier te vinden om toch rood in je outfit te verwerken. Dit kan bijvoorbeeld met sieraden en accessoires. Zo draag je toch je favoriete kleur en zie je er super uit!

Tip 10: wees trots op wat je draagt.  
Last but not least, wees trots op wat je draagt. Jij kan zeggen dat je een eigen kledingstijl hebt en dat je draagt wat jij leuk vindt. Je bent jezelf en durft dat te laten zien. Daar mag je echt wel trots op zijn. Het is niet niks om een eigen kledingstijl te ontwikkelen. Vooral als je kleding draagt of wilt dragen wat je niet heel vaak ziet terug komen. In het straatbeeld is het soms best moeilijk om je niets aan te trekken van de blikken die je naar je toe krijgt. Echter, de mensen die naar je kijken doen dat alleen maar omdat je er top uitziet. Niets is fijner om mensen te zien die zichzelf zijn en dat ook durven te tonen. Dus wees trots op wie je bent en wat je draagt!

Dit zijn natuurlijk maar tips. Het gaat er uiteindelijk om dat jij je goed voelt bij wat je draagt. Misschien heb je wel een hele uitgesproken kledingstijl of juist een heel simpel en rustige kledingstijl. Het maakt niet uit, als jij je maar goed voelt bij wat je draagt. Daar gaat het allemaal om!

Door: Vera Vonk

Must reads 👀