Fabels en feiten over haar

Beauty door Thari

'Je haar groeit sneller als je het regelmatig laat knippen' of 'Haar is dood materiaal', dit zijn veel uitspraken die we regelmatig horen. Maar zijn deze uitspraken eigenlijk wel waar? Hebben blondines eigenlijk wel echt meer haar dan brunettes? Wat is waar en wat absoluut niet? Girlscene zet fabels en feiten over haar voor je op een rijtje.

Feit: Iedere dag je haar wassen is slecht voor je haar
Veel meiden wassen hun haar iedere dag. Helaas is dit niet goed voor je haar. Het is algemeen bekend dat warmte niet goed is voor je haar. Het hete water van de douche dus ook niet. Als je vervolgens ook nog je haar föhnt na het douchen, dan is het al helemaal niet goed.

Fabel: Je haar groeit sneller als je het vaker laat knippen
Haar groeit vanuit de wortel en niet vanaf de punten. Het groeit dus niet sneller als je het knipt. Trek maar eens aan je haar. Je voelt niet dat je het vastpakt, maar als je er aan trekt voel je het wel. Je wortels zijn het enige levende deel van je haar. 

Middeltjes die beloven je haar sneller te laten groeien kun je voortaan beter in de winkel laten, want ze helpen niet. Voeding en hormonen zijn de enige dingen die invloed hebben op de groeisnelheid van je haar. Haargroei kun je niet stimuleren van buitenaf.

Fabel: Als je een grijze haar uittrekt krijg je er twee voor terug
Dit kan natuurlijk niet, want dan bestonden er geen kale mensen. Uit ieder haarzakje groeit maar één haar. Het kan dus niet dat er ineens twee haren uit één haarzakje komen.


Bron

Feit: Haar is dood materiaal
Haar kan niet gezond of ongezond zijn, want haar is dood materiaal. Gelukkig maar, want anders zouden we het voelen als ons haar geknipt wordt.

Fabel: Roodharige mensen hebben het meeste haar
Gemiddeld hebben blondines 150.000 haren op hun hoofd, mensen met bruin haar 'maar' 100.000. Roodharigen hebben de minste haren op hun hoofd, maar het haar van roodharige meiden is wel het dikst. 

Feit: Je maximale haarlengte is erfelijk bepaald
Sommige meiden hebben zonder moeite mooi lang haar tot halverwege hun rug, terwijl andere meiden hun lokken nauwelijks langer dan hun schouders kunnen laten groeien. Helaas is de maximale lengte van je haar erfelijk bepaald. 

Fabel: Gespleten haarpunten kun je behandelen
Dat is helaas niet mogelijk. Vergeet alle shampoos, maskers en conditioners die beloven je gespleten haarpunten te herstellen. De enige manier om van je gespleten haarpunten af te komen is door de kapper te gaan. Je kunt gespleten haarpunten wel voorkomen door je haar goed te verzorgen. Verf, föhn, stijl en borstel het zo min mogelijk.

Tip van Girlscene's Danique: Probeer zo min mogelijk elastiekjes met een ijzertje te dragen, dit is erg slecht voor je haar. Draag in plaats daarvan een klem of een Invisibobble!

Feit: Zwangerschap en menstruatie hebben invloed op je haar
Je hoort vaak dat je niet naar de kapper moet gaan als je ongesteld bent. Hormonen hebben veel invloed op je haar. Tijdens je menstruatie is je haar altijd futloos en valt het niet als normaal. Wanneer je dus naar de kapper gaat kan het model achteraf anders uitvallen dan je gewild had. Ook hoor je vaak dat vrouwen tijdens hun zwangerschap veel minder haar verliezen.

Feit: In de zomer groeit je haar sneller dan in de winter
Waar! Je haar groeit in de zomer zelfs twee keer zo snel als in de winter. Zonlicht bevat namelijk vitamine A en D en deze stimuleren de haargroei.

Wist jij dit al over haar?

Pin je inspiratie in Pinbook