Lifestyle

Sporten tijdens je menstruatie

In je bed liggen met series, thee en een lading chocola. Dat is wat veel meiden het liefst doen als ze ongesteld zijn. De sportschool is wel de laatste plek waar je wil zijn tijdens je menstruatie. Ook doen veel meiden er alles aan om onder die verschrikkelijke gymles uit te komen. Toch is sporten tijdens je menstruatie goed voor je. Met deze tips kun je ondanks je menstruatie toch gaan sporten.

Veel meiden staan er niet om te springen als ze moeten sporten wanneer ze ongesteld zijn. Toch is sporten zelfs goed voor je. Als je last van kramp hebt vermindert de pijn door te sporten.

Tip 1: Tampons
Als je tijdens je menstruatie gaat sporten raden we het aan om tampons te gebruiken. Maandverband kan zichtbaar zijn door je sportkleding, bij tampons is dat niet zo. Ook voelt het een stuk fijner als je een tampon gebruikt. Je weet zeker dat de tampon op zijn plek blijft zitten en je hebt meer bewegingsvrijheid.

Tip 2: Wees positief
Natuurlijk is het soms lastig om even niet te klagen tijdens je menstruatie. Toch helpt het om positief te blijven en gewoon te gaan sporten. Door je positief in te stellen voel je jezelf al een stuk beter. Als je dan ook nog eens gaat sporten voel jij je na het sporten helemaal fit!

Tip 3: Doe geen rare houdingen
Het wordt afgeraden sporten uit te oefenen waarbij je in lastige houdingen moet zitten. Yoga is bijvoorbeeld niet ideaal tijdens je menstruatie. De basisoefeningen voor yoga zijn geen probleem. Maar yoga-houdingen waarbij je op de kop staat kun je beter overslaan. Doordat de druk op je baarmoeder verandert wordt de bloeding erger en krijg je meer kramp. 

Tip 4: Cardio
Om je menstruatieklachten te verminderen is het goed om cardio-training te doen. Deze work-outvorm vermindert de menstruatieklachten het best. Activiteiten waarbij je hartslag minstens 65 procent van je maximale hartslag haalt, helpen het best. Dansen is bijvoorbeeld een goede work-out, maar je kunt ook prima een stuk gaan hardlopen.

Tip 5: Paracetamol
Neem voordat je gaat sporten een paracetamol. Hierdoor vermindert de kramp, waardoor je jezelf er misschien iets gemakkelijker toe kan zetten om naar de sportschool te gaan.

Tip 6: Doe geen buikspieroefeningen
Buikspieroefeningen kun je beter overslaan als je ongesteld bent. Als je al buikpijn hebt is het geen goed idee om je buikspieren ook nog eens te trainen, dit verergert je buikpijn alleen maar. Ieder nadeel heeft zijn voordeel, toch? 😉

Tip 7: Wandelen
Ben je toch niet in staat om een heel intensieve work-out te doen? Ga dan voor een stevige wandeling. Een fijne wandeling maken in het bos werkt ontspannend waardoor je kramp vermindert.

Tip 8: Draag donkere kleding
Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je doorlekt tijdens het sporten. Als je een nieuwe tampon inbrengt is de kans heel klein dat je doorlekt. Toch geeft het een veilig gevoel om een donkere broek te dragen. Er zijn maar weinig meiden die zich tijdens hun menstruatie op hun gemak voelen in een witte hotpants.

Tip 9: Luister naar je lichaam
Het is natuurlijk de bedoeling dat je jezelf door het sporten beter voelt en dat je buikkrampen verminderen. Als het juist erger wordt kun je beter een andere sport doen tijdens je menstruatie.

Tip 10: Oefeningen
Er bestaan yoga-oefeningen die helpen tegen menstruatiepijn.

Oefening 1: Ga op de grond zitten met je benen gestrekt voor je. Rol een deken op en leg deze tegen je buik. Buig je bovenlichaam over de deken. Haal tien keer diep adem terwijl je in deze houding blijft zitten. Adem langer in dan uit.

Oefening 2: Ga op de grond zitten en spreid je benen zo ver als je kunt zonder dat het vervelend voelt. Je moet een lichte rekking voelen. Loop met je handen naar voren en strek je bovenlichaam. Blijf in deze houding zitten terwijl je tien keer diep ademhaalt. Zorg ook bij deze oefening weer dat je langer uit- dan in ademt.

Ga jij gewoon sporten als je ongesteld bent?

Bron: Gezondheidsnet