Fashion

Wat draag je op een bruiloft?

Je wordt uitgenodigd voor een bruiloft. Hartstikke leuk, maar al gauw begint het dilemma. Wat moet je op deze bijzondere dag dragen? Er is bijna niets zo erg op een bruiloft als overdressed of underdressed verschijnen. Staat er een dresscode op de uitnodiging? Lees hier wat ze betekenen.

Let er goed op of er een dresscode is. Als het bruidspaar speciale kledingwensen heeft, dan is het natuurlijk ook de bedoeling dat de gasten zich er aan houden. Een dresscode maakt het allemaal wel een stukje gemakkelijker. De kans is veel kleiner om overdressed of underdressed op de bruiloft te verschijnen. Maar wat betekenen de etiquettes eigenlijk precies?

White tie en black tie zijn de meest formele dresscodes. Het is de bedoeling dat alle vrouwen in een lange jurk met decolleté komen. Bij black tie mag je ook een korte avondjurk dragen. Handschoenen tot je elleboog zijn ook onderdeel van je outfit. Vroeger was deze dresscode heel normaal, maar tegenwoordig zie je het steeds minder. Er zijn ook maar weinig vrouwen die hier een geschikte outfit voor in hun kast hebben. 

Casual is de het minst formeel. Het is de enige dresscode waarbij je spijkerstof kunt dragen. Als je niet van jurkjes en hakken houdt is het ideaal. Een spijkerbroek met ballerina's en een blouse zijn prima in dit geval. Bij deze dresscode kan eigenlijk alles, dat maakt het natuurlijk wel weer lastig om niet overdressed of underdressed te komen.

Tenue de Ville is een formele dresscode die nog wel wordt gebruikt. Het betekent letterlijk stadskleding. Het is de bedoeling dat vrouwen in een mantelpakje of nette jurk op de bruiloft komen. De rok of jurk moet in ieder geval tot over de knieën komen en het dragen van een panty is verplicht. Schreeuwerige kleuren, kreukelige stoffen en opvallende accessoires zijn bij een Tenue de Ville dresscode not done.

Het bruidspaar kan ook kiezen voor een dresscode die daar tussen zit. Bijvoorbeeld 'a touch of red'. Dit betekent overigens niet dat je in een rode jurk, rode pumps en rode lipstick moet verschijnen. Een rode accessoire is dan prima. 

Bron

Behalve de dresscode is het handig om rekening te houden met het weer, voor zover dat in Nederland mogelijk is. Het weer is zo onvoorspelbaar dat het mogelijk is dat het in juli met bakken uit de lucht komt. Tegelijkertijd kan het zijn dat het net op de dag van de bruiloft de warmste dag van maart allertijden is. Het is dus bijna noodzakelijk om meerdere outfits te kopen. Je kunt natuurlijk ook een jurkje met korte mouwen kopen. Mocht het slecht weer zijn, dan kun je er altijd nog een jasje bij dragen.

Ook de locatie van de bruiloft is niet onbelangrijk. Op het strand of in het bos verwacht niemand dat jij in je twaalf centimeter hoge pumps aanwezig bent. Bespaar jezelf een valpartij en ga voor schoenen waarvan je zeker weet dat je er op kunt lopen. 

Do's 

- Houd je aan de dresscode.
- Less is more. Kies een mooie jurk met een paar chique pump en maak je outfit af met wat subtiele sieraden. Te veel accessoires ogen al snel trashy en dat is zeker niet de bedoeling op een bruiloft.
- Draag kleur. Het is een feestelijke dag dus een kleurrijke outfit past daar goed bij. Pas natuurlijk wel op dat het niet een schreeuwerig geheel van kleur bent. 

Don'ts

- Witte kleding dragen. Andere gasten kunnen denken dat je er beter uit wil zien dan de bruid.
- De bruid proberen te overtreffen. De bruid is op haar eigen bruiloft de belangrijkste vrouw. Zij is degene die alle aandacht verdient op de mooiste dag van haar leven.
- Te sexy kleding. Een huwelijk is een chique gelegenheid en geen sexy feestje. Een kort rokje wordt over het algemeen niet gewaardeerd op een bruiloft.
- Overdag zwart dragen. Een zwart cocktailjurkje voor de avond kan heel goed, maar overdag is een zwarte outfit not done. 

Het zijn natuurlijk allemaal maar richtlijnen. Niet ieder bruidspaar valt er over als je met een crèmekleurige jurk aankomt. Het belangrijkste is dat je op een bruiloft iets draagt waar je jezelf goed bij voelt. Houd deze richtlijnen en de dresscode in je achterhoofd en jij zult op iedere bruiloft in een gepaste outfit verschijnen.

Wat zou jij dragen naar een bruiloft?

Pin je wedding inspirtating in Pinbook

LOVE dit artikel
14 meiden hebben deze blog geloved