Superfood: Cacao Nibs

Food door Vivian

De rage van superfoods is nog steeds niet voorbij gewaaid. Inmiddels is de hele wereld bekend met goji bessen, chiazaad, lijnzaad, kokoswater en zo zijn er tientallen andere superfoods. Nu worden cacao nibs steeds normaler om in huis te hebben. Girlscene vertelt jullie wat cacao nibs nou precies zijn, waarom het een superfood is en waarbij je het kunt eten!

YAY! Inderdaad, chocola wordt gemaakt van cacao en van chocola word je happy!

Helaas is chocola zelf niet zo gezond… Maar hoe puurder de chocola, hoe meer cacao erin zit, des te gezonder het is. Cacao heb je in allerlei varianten: poeders, bonen, pasta en de cacao nibs. De cacao in deze varianten zijn allemaal 100% cacao en er zijn dus geen andere ingrediënten, E-nummers en kleurstoffen aan toegevoegd. De cacao nibs zijn eigenlijk gewoon stukjes of brokjes cacao. Maar wat is het precies?

Cacao wordt verbouwd in Zuid-Amerika, West-Indië en Afrika. Van oorsprong is dit een klein groen boompje. De boom kan ongeveer tot 8 meter hoog groeien. De cacao nibs zijn geroosterd en gebroken in kleinere stukken. De smaak van de cacao nibs is een beetje bitter, droog en nootachtig. Je vindt het lekker of je vindt het helemaal niks, smaken verschillen nu eenmaal. Je kunt ook kiezen voor heel donkere, pure chocolade van bijvoorbeeld 80% cacao, maar houd er wel rekening mee dat er bij deze chocolade wel suiker en melk aan toegevoegd is.


 

De voedingswaarde is heel erg hoog bij deze cacao. Je hebt eigenlijk maar heel weinig nodig om er profijt van te hebben. De nibs bevatten veel magnesium, calcium, ijzer, koper, zink en kalium. 

Veel mensen hebben een tekort aan magnesium en in veel voeding is er onvoldoende toegevoegd van dit mineraal. Magnesium is erg belangrijk voor de zenuwen, botten, circulatie en de spieren. Cacao helpt dus ook bij het herstellen en versterken van de spieren en botten. Je eigen lichaam maakt magnesium niet zelf aan! Het is dus belangrijk om voeding te eten die je magnesiumpeil stabiel houdt. Cacao nibs kunnen hierbij dus iets toevoegen. Tevens bevat cacao super veel antioxidanten. 

Veel mensen die allergisch zijn voor chocola, zijn dit vaak niet voor pure cacaoboon. Mocht je allergisch zijn voor chocola en je wilt een keer de cacao nibs proberen, dan is het wel belangrijk om dit eerst met je dokter te bespreken!  

Maar waar kun je dat potje of zakje cacao nibs bij eten?

Ik - Vivian - strooi de nibs eigenlijk altijd met mijn andere lading superfoods door mijn yoghurt of kwark. Hierdoor krijg je toch een beetje een chocoladeachtige smaak! Tevens zorgen de nibs voor een lekkere bite. Maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken als vervanging van je hagelslag, of je mixt ze met je hagelslag. Ook is het lekker om de nibs toe te voegen aan je smoothie, over je pannenkoeken te strooien, bij je havermout toe te voegen of gewoon los uit het handje te eten! Je kunt ook heerlijke healthy banenbrood met kokos en cacao nibs maken. Jummy! 

Was jij al bekend met de cacao nibs? En welke superfoods heb jij al allemaal in de kast staan?

Bron: Gojisuperfoods  

Pin je superfood inspiratie in Pinbook