Lifestyle

Wat als op kamers wonen niet bevalt? Girlscene geeft 9 tips!

Hoera, je woont op jezelf! Je hebt het nest van je ouders verlaten en nu heb je ein-de-lijk alle vrijheid. Heerlijk! Of toch niet… Je krijgt altijd te horen dat op jezelf wonen een enorme opluchting is, maar je hoort bijna nooit dat het niet bevalt. Terwijl dat vaak genoeg gebeurt! Je mist je ouders, je voelt je niet thuis, je kunt het niet vinden met je huisgenootjes, je kan maar niet wennen aan je nieuwe buurt… Welke reden je ook hebt, het is echt niet leuk als het op jezelf wonen niet bevalt. What to do? Girlscene geeft tips!  

Op je eigen benen staan kan een opluchting zijn en meestal wordt er een zalig leventje geschetst als je op jezelf gaat wonen, maar de realiteit kan anders zijn. Van tevoren had je gedacht dat je het heerlijk zou vinden om zonder je ouders te leven, maar nu het eenmaal zover is merk je dat het toch allemaal niet zo makkelijk is. En terecht, want uit huis gaan is een grote stap!

Maar goed, het is en blijft vervelend dat je het stiekem helemaal niet leuk vindt om op jezelf te wonen. Wat kun je daar nu aan doen? Wij geven tips: 

Accepteer dat het zo is
Je voelt je misschien dom, kinderachtig, onzelfstandig of wat dan ook omdat je eigenlijk liever terug wil naar je ouders. Waarom vindt iedereen zelfstandig wonen fabulous en jij niet? Allemaal logische gedachten, maar die gaan je niet helpen om je beter te laten voelen. De eerste stap naar een fijner gevoel is acceptatie. Accepteer dat op jezelf wonen niet helemaal is wat je ervan had verwacht. Daar kun je echt niks aan doen en je bent niet de enige die zich hierin heeft vergist (geloof het of niet).  

Vraag je af waarom
Oké, het is duidelijk dat uit huis gaan heel anders is dan verwacht. Het bevalt je niet, maar weet je ook wáárom niet? Ga bij jezelf na waar het aan ligt. Stel: je moet straks naar huis en alleen al bij de gedachte krijg je een heel negatief gevoel. Luister niet alleen naar het gevoel, maar ga ook na wat je bij dat gevoel denkt. Denk je 'Bah, ik wil niet naar huis, want dan ben ik weer helemaal alleen' of denk je 'Bah, ik wil niet naar huis, want ik vind mijn kamer niet gezellig'? Als je weet waarom je je niet thuisvoelt, dan kun je stappen ondernemen om dat te veranderen. Misschien is het bijvoorbeeld een beter idee dat je in een huis gaat wonen met huisgenoten of kun je naar IKEA en Action gaan om spullen te kopen om je kamer gezelliger te maken. 

Vraag je af wanneer?
Niet alleen de 'waarom' is belangrijk om te weten, maar ook 'wanneer'. Op welke momenten heb je dat vervelende gevoel? Heb je dat als je gaat slapen? Heb je dat als je een middag niks te doen hebt? Ook hier kun je iets aan veranderen. Misschien helpt het bijvoorbeeld als je 's avonds voor het slapengaan nog even met je moeder belt of kun je zorgen dat je nooit niks te doen hebt door met mensen af te spreken of een leuke film te kijken. 

Niks 'moet'
Soms heb je het gevoel dat alles 'moet'. Het MOET leuk zijn in je nieuwe huis, je MOET je meteen thuisvoelen, je MOET vanaf het begin goed voor jezelf kunnen zorgen. Als je ook het gevoel hebt dat alles op een bepaalde manier moet zijn, dan raak je behoorlijk van slag als het niet op die manier gaat. Verander 'moeten' in 'willen' en je zal zien dat het hiermee al een stuk makkelijker wordt. Het is echt niet erg als je op je vrijdagavond lekker bij je ouders wil zijn en niemand verwacht dat je na een paar weken op jezelf wonen crème brûlée op tafel tovert. 

Geef het een kans
Je had misschien verwacht dat je op jezelf wonen helemaal het einde zou vinden, maar nu het zover is merk je dat je dat gevoel nog niet hebt. 's Avonds lig je in bed in je nieuwe kamer en eigenlijk verlang je alleen maar naar huis. The truth is: je ergens thuisvoelen heeft tijd nodig. Het is echt niet gek dat de nieuwe kamer de eerste week nog niet als 'jouw' kamer voelt, dat kan zelfs maanden duren voordat je het gevoel hebt! 
Als je dus nog maar net op jezelf woont dan willen we je de volgende boodschap meegeven: no worries! Alle begin is moeilijk, dat is ook zo met uit huis gaan. Je moet wennen aan een nieuwe omgeving, nieuwe geluiden, nieuwe mensen… Je moet je routine nog vinden. Denk dus niet meteen 'OMG help, ik vind uit huis gaan helemaal niet leuk!', maar onthoud dat het tijd nodig heeft. Geef het een kans! 

Maak vrienden
Voordat je uit huis was heb je (waarschijnlijk) je hele leven met dezelfde mensen gewoond. Het is dus niet zo gek dat je enorm moet wennen om met andere mensen of misschien wel alleen te wonen. Een groot deel van 'je thuisvoelen' heeft te maken met de mensen om je heen. Als je met huisgenootjes woont, steek er dan veel tijd in om een goede band met ze op te bouwen. Stel voor om wekelijks met elkaar te eten en onderneem leuke dingen (ga naar een festival, doe een drankje, kijk een filmpje). Woon je alleen in een nieuwe stad, investeer dan veel tijd in nieuwe contacten. Ga bijvoorbeeld op een sportclub, klets met klasgenoten en wees niet bang om initiatief te nemen om iets buiten school/studie/hobby te doen. 
Het is logisch dat je je ergens niet thuisvoelt als je geen mensen om je heen hebt waar je je fijn bij voelt. Zorg dus dat je vrienden maakt! 

Zie de positieve dingen in 
Op jezelf wonen is echt wel leuk, ook al zie je dat nu nog niet in. Denk aan alle voordelen die uit huis gaan met zich meebrengt. Je bepaalt nu namelijk alles zelf: hoe laat je gaat slapen, wanneer je gaat opruimen, wat je gaat eten (en op welk tijdstip) en hoe je je kamer of misschien wel je huis inricht. En eerlijk is eerlijk: het voelt goed om op je eigen benen te staan, toch? 

Zie het als een les
Sommige dingen zijn nu eenmaal niet meteen perfect. Denk maar aan de uitspraak 'drie keer is scheepsrecht', er zijn genoeg dingen die niet in één keer goed zijn. Misschien is je eerste huis of kamer niet perfect, maar het is een begin. Bovendien kun je er veel van leren. Over jezelf, maar ook hoe je het de volgende keer anders kan en wil doen. Misschien kom je er wel achter dat je eigenlijk liever met huisgenoten wil wonen in plaats van alleen, weet je wat voor huisgenoten je zoekt en wat je belangrijk vindt in een woonruimte. 

Als alles écht niet helpt…
Dan kun je altijd nog aankloppen bij je ouders. Op jezelf wonen betekent niet dat je meteen afstand moet nemen van je ouders. Als het goed is kun je altijd bij ze terecht en kun je er misschien zelfs nog geregeld slapen. Misschien nemen ze je zelfs wel terug in huis als daar de ruimte voor is. Alles komt uiteindelijk wel goed! 

Voel jij je ook niet thuis in je nieuwe huis of kamer? Of heb je dat gevoel weleens gehad? Heb jij nog tips?