Real life

Girls Issues: Buitengesloten worden door je vriendinnen

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die zich buitengesloten voelt door haar vriendinnen. 

Lieve Girlscene,

Ik ben een meisje van 15 jaar en heb een issue. Het gaat over mijn vriendinnen. In de klas zitten wel wat aardige meiden waar ik mee op kan schieten, maar het zijn geen vriendinnen voor het leven. Ik heb verder totaal niets met ze gemeen. Ik heb mijn eigen vriendengroep waar ik en mijn bff in zitten. Ze zitten allemaal bij elkaar in de klas op de havo, behalve ik. Ik zit op de mavo. Hierdoor voel ik me al ietsje eenzamer en een beetje buitengesloten. Mijn bff is er natuurlijk wel altijd voor mij en zonder haar zou ik het niet redden!

Mijn probleem is, dat mijn vriendinnen (bff niet meegerekend) er eigenlijk helemaal niet voor mij zijn. Ze merken het niet en interesseren het niet als ik er niet ben in de pauze (het enige moment dat ik met ze om kan gaan). Na school doen ze leuke dingen samen, ik word nooit meegevraagd en op hun verjaardag ben ik ook niet uitgenodigd omdat er “niet meer dan een bepaald aantal mensen mochten worden uitgenodigd.”

Als ik ziek ben krijg ik geen beterschap van ze en toen ik een ongeluk had gehad heb ik ook niks gehoord. Heel vaak vragen ze of ik meefiets en als ik dan aankom op de afgesproken plaats zijn ze al weg en krijg ik een onschuldige ‘sorry’ op school. Als ik met ze in de pauze ben, is het lachen met elkaar en ik sta er eigenlijk alleen een beetje bij. Het is niet zo dat ik volledig word genegeerd, er zijn ook leuke momenten met ze. Momenten dat ze zich als echte vriendinnen gedragen. Maar grotendeels komen ze alleen naar me toe als ze iets nodig hebben of willen weten. Het wordt eigenlijk aangestuurd door 1 meisje, zij is heel populair en sinds de basisschool is ze als een zusje voor me. Nu niet meer, want zij is degene waardoor ik buitengesloten word omdat iedereen zowat om haar heen hangt.

Ik ben gestopt met moeite voor ze te doen, want wat heeft dat voor zin als ik er niks voor terugkrijg? Ik probeer echt om nieuwe vrienden te vinden op mijn school maar het is zó moeilijk… Het probleem is dan ook dat deze vriendengroep een soort van verbonden is met al mijn andere vriendinnen. Ik ben dus bang hun ook kwijt te raken als ik niet meer omga met mijn vriendengroep en dan helemaal niemand meer heb.

Mijn bff heeft een beetje hetzelfde probleem, maar zij wordt er wel gewoon bij betrokken door een paar vriendinnen. Zij wilt er alleen niks aan doen omdat ze bang is ruzie te krijgen en daardoor niemand meer te hebben. Hopelijk kunnen jullie me helpen en weten jullie hoe ik hier het beste mee om kan gaan en wat ik eraan kan doen!

Liefs, Anoniem

Bron

Lieve Anoniem,

Het is heel vervelend dat je in deze situatie zit. Misschien dat je met het volgende advies je probleem kunt oplossen.

Het is vaak lastig om in een vriendengroep altijd de zon te laten schijnen. Het is natuurlijk niet netjes van je vriendinnen dat ze je nooit meer mee vragen. Gelukkig heb je wel veel steun van je bff en kun je met haar hier goed over praten. Dat is altijd heel goed om te doen. Je probleem moet je niet opkroppen. Je bff weet waarschijnlijk net als jij ook niet hoe ze dit kunt oplossen. En daarom praat ze er niet over met de andere meiden.

Het moet natuurlijk niet zo zijn dat het verschil tussen havo en mavo jullie vriendschappen breekt. Het kan ook zijn dat jij daardoor nog meer het gevoel hebt dat je buitengesloten wordt.

Heb je ooit wel is bij de vriendinnengroep gevraagd waarom je niet meer wordt uitgenodigd? En heb je verteld dat jij je buitengesloten voelt? Dit is natuurlijk super lastig om te doen, maar het kan ook zo zijn dat zij zich er niet van bewust zijn. Voer het gesprek wel face tot face en niet via Facebook of Whatsapp.

Als je de moed hebt verzameld en het probleem besproken hebt met je vriendinnen, kun je kijken of het geholpen heeft? Als dit niet het geval is kun je voor jezelf afvragen of deze ‘vriendinnen’ nog wel echt ‘vriendinnen’ van je zijn.

Het is lastig om uit je ‘vertrouwde’ groepje te stappen, maar als zij je blijven buitensluiten zijn ze jou niet eens waard. Probeer contacten te leggen in je klas. Ga bijvoorbeeld elke keer naast iemand anders zitten en zoek contact. Of zit je toevallig bij een sportvereniging? Dan kun je ook daar je energie meer in steken. Je kunt ook met die meiden een keer buiten de trainingen afspreken bijvoorbeeld.

Wij hopen dat je iets met dit advies kunt.

Liefs,

Girlscene

Must reads 👀