Lifestyle

De risico’s van piercings

Je hebt er even over nagedacht en nu ben je er uit: je wil een piercing. Je weet zeker dat je de piercing op die plek wil, nu hoef je alleen nog maar een afspraak te maken. Zo simpel is het toch? Nou, eigenlijk zijn er nog wel meer dingen te overwegen… Ben je je eigenlijk wel bewust van de risico's die piercings met zich mee brengen? In dit artikel lees je alles over de risico's van piercings en vind je meer tips! 


Bron

We klinken nu misschien als je moeder (die vast ook alleen maar zo 'zeurt' omdat ze het beste met je voor heeft), maar het kan nooit kwaad om je in te lezen over iets wat je gaat of wil doen, toch? Daarom helpt Girlscene je een handje door een aantal (algemene) risico's op een rijtje te zetten en tips over hoe je deze risico's zo klein mogelijk kunt maken! 

Risico's 
– Het grootste risico van een piercing is een huidinfectie. De kans van zo'n infectie is groter als je het op een plek laat zetten waar veel bacteriën voorkomen, zoals bij de mond en neus. Het is belangrijk om je piercing zo veel mogelijk met rust te laten als je hem net hebt gezet, op je handen zitten namelijk veel bacteriën die de kans op een infectie vergroten.
– Tijdens het piercen kan er een bloedvat worden geraakt waardoor er een langdurige bloeding kan ontstaan en je veel bloed verliest. 
– Tijdens het piercen kan er ook een zenuw geraakt worden waardoor je geen gevoel meer hebt in bijvoorbeeld je lip of tong. Ook zou je er een verlamming aan over kunnen houden waardoor je bijvoorbeeld (een stukje van) je wenkbrauw niet meer kunt optrekken. 
– Hepatitis B en C en HIV kun je ook krijgen door een piercing. Dit gebeurt niet als de piercingshop de hygiënemaatregelen naleeft, daarom is het zo belangrijk om een goede piercingshop uit te zoeken. 
– Je kunt ook allergisch zijn voor de piercing. De kans op een allergische reactie is groter als je een piercing met een hoog nikkel- of kobaltgehalte hebt. Kies daarom voor een piercing van titanium of goud. 
– Een piercing kan pijn doen en het gepiercde deel kan opzwellen. Als het goed is trekt dit wel weer weg, maar het kan wel gevaarlijk zijn bij je tong. Een gezwollen tong kan de luchtwegen blokkeren en het ademhalen moeilijker maken. Ook is het lastig om te eten met een dikke tong. 
– De piercing kan scheuren. 
– Vind je de piercing toch niet zo mooi? Of moet je de piercing er om een medische reden uit halen? Dan heb je kans op een lelijk litteken. Dit is misschien niet zo erg in je oor, maar bij je lip vind je het misschien erger dat je daar een litteken hebt. 
– Als je een tong- of mondpiercing wil, dan moet je er rekening mee houden dat je tanden en tandvlees kunnen beschadigen. Ook kun je overmatig speeksel gaan aanmaken en problemen hebben met praten.

Nu je de risico's weet, ben je vast benieuwd wat je kunt doen om ze zoveel mogelijk te voorkomen? Volg de onderstaande stappen op 

1. Denk er goed over na
Spontaan een piercing zetten lijkt misschien een goed idee op het moment als je een slok op hebt en een opdracht voor 'truth or dare' moet doen, maar achteraf kun je er spijt van krijgen. Het is sowieso geen goed idee om een piercing te laten zetten als je onder invloed bent (als je alcohol op hebt is je bloed verdund en is de kans groot dat het een bloedbad wordt), maar een piercing is ook niet niks! Bedenk of je de piercing écht wil, vind je een navelpiercing over een paar jaar nog steeds mooi? Vind je het alle pijn wel waard? Heb je wel zin en tijd om je piercing elke dag te verzorgen? 

2. Informeer je goed 
Voordat je een piercing laat zetten, is het belangrijk om je bewust te zijn van alle voor- en nadelen. Wat zijn de risico's? Hoe lang duurt het voordat de wond genezen is? Wat moet je allemaal doen om de piercing schoon te houden? Belangrijke vragen om te weten en te beantwoorden voordat je de piercing laat zetten. 

3. Laat je piercing door een professional zetten
Waarom je naar een professionele piercingshop moet gaan terwijl je het ook thuis gratis kan laten zetten? Nou, om genoeg redenen! De kans op de bovengenoemde risico's is véél groter als je het zelf doet dan als je het door iemand laat zetten die weet waar hij of zij mee bezig is. 

4. Kies een goede piercingshop uit 
Een goede piercingshop is het halve werk! Kies een piercingshop uit die er schoon en hygiënisch uitziet. Lees vooraf reviews van anderen en check of ze een vergunning hebben bij de GGD. 

5. Let goed op 
Natuurlijk heb je een piercingshop gekozen waarvan jij denkt dat 'ie goed is, maar het is belangrijk om alsnog goed op te letten! Voordat de piercing gezet wordt, moet de huid worden schoongemaakt en gedesinfecteerd worden. Het zetten van de piercing moet steriel gebeuren, let er dus op dat de naald en het sieraad uit een verpakking komen en niet worden aangeraakt met blote handen. De piercer moet dan ook handschoenen dragen die vooraf gedesinfecteerd zijn met alcohol. Als je merkt dat het niet volgens het boekje gaat, zeg er dan wat van of ga naar een andere piercingshop. 

6. Verzorg de piercing goed 
Een net gezette piercing is te vergelijken met een diepe wond. Daarom moet je de piercing goed verzorgen, anders heb  je kans op een vervelende infectie en zal de piercing niet mooi en goed helen. De piercer vertelt hoe je de piercing moet verzorgen (of je krijgt een folder mee) en bij welke klachten je contact op moet nemen met je dokter. 

Heb jij al een piercing en heb je misschien nog een tip voor de ladies die graag een piercing willen? 

Bron: ggd, freemindpiercing, gezondheid.be

Pin je inspiratie in Pinbook