Lifestyle

Tips om te ontstressen

Een presentatie, ruzie, naderende deadlines… Er zijn veel oorzaken in je leven die voor enorme stress zorgen. Wie herkent het niet? Maar stress is niet erg goed voor jezelf en voor je lichaam. Daarom geeft Girlscene in dit artikel tips zodat je weer even kunt ontspannen en ontstressen. Dus wil je weten wat je moet doen om je zorgen even te vergeten? Lees dan snel verder.

Adem in, adem uit. Wordt de stress je te veel? Dan is het tijd om even een relax momentje in te lassen. Probeer (één van) de volgende tips uit om weer rustig te worden.

Allereerst is het belangrijk hoe jij reageert op stress. Op die manier kun je de stress het beste tackelen waardoor je sneller ontspant. Sommige meiden worden boos en geïrriteerd. Als dat bij jou van toepassing is werkt meditatie en diep ademhalen goed. Anderen worden overvallen met een depressief gevoel. In dat geval heb je meer aan ritmische oefeningen die je energie geven, zoals dansen. 

Frisse lucht
Al heb je maar vijf minuten: ga even naar buiten! Frisse lucht is goed voor je, vooral als je de hele dag al binnen bent. Door een wandeling te maken stap je letterlijk weg van de situatie. Ga voor een power walk of kies juist voor een rustige wandeling als je een opgefokt gevoel hebt. En denk vooral niet aan de zaken die je een hoop stress bezorgen.

Rustgevende muziek
Rustgevende muziek is dé manier om even alles om je heen te vergeten. Combineer het met een wandeling in de buitenlucht of ga juist liggen en sluit je ogen. Zet een kalmerend muziekje op en laat de stress uit je lichaam glijden… Weet je niet welke muziek je moet luisteren? Zet dan bijvoorbeeld de Calm & Focus playlist aan van Spotify. 

Zwemmen
Waarschijnlijk weet je inmiddels wel dat sport en beweging goed is om te ontspannen. Maar het is nog beter om te gaan zwemmen! Uit Zweeds onderzoek blijkt dat dobberen in het water de relaxation response van het lichaam triggert, waardoor het stresshormoon verlaagt. 

Vermijd technologie
Geef je handen (en vooral duimen) een break. Weg met de iPhones, tablets en laptops. Ga terug naar de basis en laat technologie even links liggen. Heb je de behoefte om te praten? Doe dit dan niet via Whatsapp, maar ga juist bij iemand langs om face-to-face te praten.

Schrijven
Schrijf de stress en zorgen van je af. En omdat je technologie beter even kunt vermijden is pen en papier alles wat je nodig hebt. Zeker als er niemand is om mee te praten is dit een goede manier om alles weer op een rijtje te krijgen.

ASMR
Zit je er helemaal doorheen? Kies dan een ASMR video uit op YouTube en zet een koptelefoon op. ASMR helpt super goed om te ontspannen. In dit artikel lees je er meer over!

Lezen
Wie meer tijd heeft en graag even zichzelf wil afzonderen moet een boek pakken. Kies een goede roman of een luchtige chicklit en waan jezelf in een andere wereld. Lezen is voor veel mensen de manier om alles even te vergeten, dus probeer het ook eens!

Massage
Is er een zorgzame moeder of een lief vriendje in de buurt? Laat je dan masseren. Als er niemand in de buurt is kun je het natuurlijk ook prima zelf doen. Kneed je schouders en geef je handen en voeten extra aandacht. Gebruik een speciale olie of ga aan de slag met een scrub zodat je tegelijkertijd een zachte huid krijgt.

Positiviteit
Omring jezelf met positiviteit. Tijdens stressperiodes is het makkelijk om negatief te denken. Maar vaak voel je je dan alleen maar rotter… Denk daarom aan kleine dingen die je blij maken. Bijvoorbeeld die ene keer toen jij en je beste vriendin niet meer stopten met lachen of die ene dag dat je een super lief berichtje kreeg. Juist de kleine (gratis) dingen laten je beter voelen.

Welke tips ga je toepassen? Wat zijn jouw tips om te ontstressen? 

Bron: Shape, Helpguide.org
Bron beeld: istock

Laat je inspireren in Pinbook