Films & Series

Dit doet tv kijken met je lichaam

Als je wel eens een hele avond binnen bent gebleven om alleen maar afleveringen van Gossip Girl te kijken terwijl je ook naar een feestje had gekund, dan weet je wat tv kijken met je sociale leven doet. Tot onze teleurstelling is dit volgens sommige onderzoekers niet het enige nadeel van marathons kijken. Weet jij wat het eigenlijk doet met je lichaam? Girlscene vertelt het je. 


Bron

We zijn niet vies van een goede serie marathon. Sterker nog: we betrappen onszelf er wel eens op dat we liever op de bank willen zitten om nóg een aflevering te kijken dan dat we de deur uit gaan om met vriendinnen af te spreken. Vooral met de komst van Netflix is het heel verleidelijk om jezelf de hele dag op de sluiten met een goede serie. Het is niet voor niks dat de Nederlander in 2013 gemiddeld 195 minuten per dag tv kijkt. Onderzoekers hebben onderzocht wat tv kijken met ons lichaam doet en de resultaten liegen er niet om. Misschien vaker een boek lezen? 

Geen zorgen, we gaan je niet vertellen dat je nooit meer een marathon mag houden (dat zijn wij in ieder geval niet van plan, er is zoveel leuks te zien!), maar het is wel interessant om te weten wat tv kijken met je lichaam doet. Want waarom is tv kijken zo verslavend? 

In een artikel van Shape.com legt Robert Potter, directeur van the Institute for Communication Research aan de Indiana University, uit wat tv kijken met je lichaam doet. 

Als je de tv aan doet: als je op het aan-knopje drukt, dan gebeurt er meteen heel veel. Het geluid springt aan en op het beeldscherm gebeurt van alles. "Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd dat we kijken naar iets dat nieuw is in onze omgeving. Dat doen dieren ook. Het beeld en het geluid verandert zo vaak, dat we er naar moéten kijken. Als je denkt dat je kan studeren terwijl je tv kijkt, dan heb je het mis. Het is bijna onmogelijk om je op iets anders te concentreren als je tv kijkt". Volgens Robert is dit ook de reden dat we uren voor de tv kunnen zitten zonder dat we verveeld raken: "Je hersenen hebben geen tijd om verveeld te raken". 

Na 30 minuten: als je een tijdje tv kijkt, dan raakt je lichaam in een relax-modus en wordt er endorfine (ook wel het geluksstofje genoemd) aangemaakt. We voelen ons dus blij als we tv kijken. Dat verklaart ook waarom tv kijken zo verslavend is; we willen zo blij en relaxed blijven! Veel meer gebeurt er eigenlijk niet als je tv kijkt, je hersenen doen het een beetje op de automatische piloot. 

Na een paar uur: je hersenen staan niet altijd op de automatische piloot als je tv kijkt. Als je een naar een interessante scène of personage kijkt, dan worden je hersenen weer geactiveerd en daardoor ben je weer geboeid. Ga maar eens na: je let opeens weer goed op als je favoriete personages als Chuck en Blair in beeld komen. 

Als je de tv uit doet: oké, morgen moet je weer vroeg op, nu moet je de tv écht uit doen. Grote kans dat je dit heel jammer vindt. Dit komt doordat je lichaam ineens stopt met het aanmaken van endorfines, daardoor voel je je na het tv kijken soms moe of zelfs verdrietig. 

Maar dat is nog niet alles, een groep dokters uit Australië heeft ontdekt dat lang tv kijken schadelijke gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Elk extra uur per dag voor de tv -met een gemiddelde van drie uur per dag- verhoogt het risico op een hartaanval met 18%, het risico op elke andere ziekte zoals kanker groeit met 11%. Om er nog een schepje bovenop te doen: mensen die veel tv kijken zouden eerder doodgaan. Dat is niet niks! 

Bovendien zit je tijdens het tv kijken alleen maar stil, je beweegt nauwelijks. Langdurig stilzitten is het nieuwe roken, wordt ook wel gezegd. Het is bekend dat stilzitten slecht is voor de stofwisseling en de glucosestofwisseling, maar het heeft nog meer negatieve effecten. Waarom stilzitten zo slecht voor je is, is nog niet bekend, dat zijn ze nu aan het onderzoeken.

Volgende keer toch maar een boekje lezen…?


Bron

Wist jij wat tv kijken met je lichaam doet? Schrik je ervan? Ga je minder tv kijken of blijf je lekker voor de buis zitten?

Bron: shape.com. ad, hln.be, nos

Must reads 👀