Series & Films

Dit doet tv kijken met je lichaam

42

Als je wel eens een hele avond binnen bent gebleven om alleen maar afleveringen van Gossip Girl te kijken terwijl je ook naar een feestje had gekund, dan weet je wat tv kijken met je sociale leven doet. Tot onze teleurstelling is dit volgens sommige onderzoekers niet het enige nadeel van marathons kijken. Weet jij wat het eigenlijk doet met je lichaam? Girlscene vertelt het je. 


Bron

We zijn niet vies van een goede serie marathon. Sterker nog: we betrappen onszelf er wel eens op dat we liever op de bank willen zitten om nóg een aflevering te kijken dan dat we de deur uit gaan om met vriendinnen af te spreken. Vooral met de komst van Netflix is het heel verleidelijk om jezelf de hele dag op de sluiten met een goede serie. Het is niet voor niks dat de Nederlander in 2013 gemiddeld 195 minuten per dag tv kijkt. Onderzoekers hebben onderzocht wat tv kijken met ons lichaam doet en de resultaten liegen er niet om. Misschien vaker een boek lezen? 

Geen zorgen, we gaan je niet vertellen dat je nooit meer een marathon mag houden (dat zijn wij in ieder geval niet van plan, er is zoveel leuks te zien!), maar het is wel interessant om te weten wat tv kijken met je lichaam doet. Want waarom is tv kijken zo verslavend? 

In een artikel van Shape.com legt Robert Potter, directeur van the Institute for Communication Research aan de Indiana University, uit wat tv kijken met je lichaam doet. 

Als je de tv aan doet: als je op het aan-knopje drukt, dan gebeurt er meteen heel veel. Het geluid springt aan en op het beeldscherm gebeurt van alles. "Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd dat we kijken naar iets dat nieuw is in onze omgeving. Dat doen dieren ook. Het beeld en het geluid verandert zo vaak, dat we er naar moéten kijken. Als je denkt dat je kan studeren terwijl je tv kijkt, dan heb je het mis. Het is bijna onmogelijk om je op iets anders te concentreren als je tv kijkt". Volgens Robert is dit ook de reden dat we uren voor de tv kunnen zitten zonder dat we verveeld raken: "Je hersenen hebben geen tijd om verveeld te raken". 

Na 30 minuten: als je een tijdje tv kijkt, dan raakt je lichaam in een relax-modus en wordt er endorfine (ook wel het geluksstofje genoemd) aangemaakt. We voelen ons dus blij als we tv kijken. Dat verklaart ook waarom tv kijken zo verslavend is; we willen zo blij en relaxed blijven! Veel meer gebeurt er eigenlijk niet als je tv kijkt, je hersenen doen het een beetje op de automatische piloot. 

Na een paar uur: je hersenen staan niet altijd op de automatische piloot als je tv kijkt. Als je een naar een interessante scène of personage kijkt, dan worden je hersenen weer geactiveerd en daardoor ben je weer geboeid. Ga maar eens na: je let opeens weer goed op als je favoriete personages als Chuck en Blair in beeld komen. 

Als je de tv uit doet: oké, morgen moet je weer vroeg op, nu moet je de tv écht uit doen. Grote kans dat je dit heel jammer vindt. Dit komt doordat je lichaam ineens stopt met het aanmaken van endorfines, daardoor voel je je na het tv kijken soms moe of zelfs verdrietig. 

Maar dat is nog niet alles, een groep dokters uit Australië heeft ontdekt dat lang tv kijken schadelijke gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Elk extra uur per dag voor de tv -met een gemiddelde van drie uur per dag- verhoogt het risico op een hartaanval met 18%, het risico op elke andere ziekte zoals kanker groeit met 11%. Om er nog een schepje bovenop te doen: mensen die veel tv kijken zouden eerder doodgaan. Dat is niet niks! 

Bovendien zit je tijdens het tv kijken alleen maar stil, je beweegt nauwelijks. Langdurig stilzitten is het nieuwe roken, wordt ook wel gezegd. Het is bekend dat stilzitten slecht is voor de stofwisseling en de glucosestofwisseling, maar het heeft nog meer negatieve effecten. Waarom stilzitten zo slecht voor je is, is nog niet bekend, dat zijn ze nu aan het onderzoeken.

Volgende keer toch maar een boekje lezen...?


Bron

Wist jij wat tv kijken met je lichaam doet? Schrik je ervan? Ga je minder tv kijken of blijf je lekker voor de buis zitten?

Bron: shape.com. ad, hln.be, nos

LOVE dit artikel
21 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

42 reacties

 • 5 jaar geleden beachmodus

  haha oei, ik zal maar eens gaan minderen.

 • 5 jaar geleden Tessa

  Bij een boek lezen zit ik ook stil hoor. En bij 'goede' dingen zoals huiswerk maken en colleges volgen ook.. Dus maar niet meer naar school gaan en de hele dag alleen maar staan, lopen en liggen? Goed ideeeee!

 • 5 jaar geleden NEZ

  Ik kijk sowieso echt haast noooooit meer tv, maar heel soms wel eens een drama op de laptop (ook gewoon tv kijken eigenlijk). Erg interessant artikel moet ik zeggen, wist niet dat het zó slecht zou zijn. Ik probeer een boek te lezen maar na vijf minuten zit ik alweer op de pc ofzo. Moeilijk,... hahah. En een tijdschrift heb je zo uit!

 • 5 jaar geleden Michelle

  Wel interessant. Ik kijk eigenlijk bijna nooit tv maar ik zit wel heel vaak achter mijn computer, heeft dat dezelfde effecten?

 • 5 jaar geleden KrakAka

  Het is niet zo dat als ik een boek lees ik door het huis ren ofzo :') dan zit je ook gewoon stil neem ik aan

 • 5 jaar geleden bonnieex

  To be honest, wat een gezeik.

 • 5 jaar geleden dewiix_

  en btw, I'm going to die anyway. Als ik blij word van tv kijken ga ik t gewoon doen.

 • 5 jaar geleden dewiix_

  Dan is naar school gaan ook ongezond, daar zit je toch ook een groot deel van de dag stil.

 • 5 jaar geleden Karolien

  Check even mijn nieuwe blog, Thanks! xo

  http://blogbykaro.blogspot.be/

 • 5 jaar geleden Iris

  Ik kijk toch bijna geen tv, geef mij maar een goed boek en een pot thee en ik vermaak me wel een paar uur

 • 5 jaar geleden Evelienmh

  neem ook een kijkje op mijn site evelienmh.weebly.com ♡

 • 5 jaar geleden Antsje

  Ik kijk zo'n 4 uurtjes per dag tv

 • 5 jaar geleden NoMercy

  Dus elk extra uur voor de tv verhoogt de kans op een hartaanval met 18%. Klopt dit zo?

 • 5 jaar geleden esmee.okay

  oke, ergens snap ik het natuurlijk wel, maar uiteindelijk kan je geen tv ontwijken. Netzo als wifi, is eingelijk slecht voor je, maar overal is wifi. Natuurlijk, 3 uur achter elkaar TV kijken is verkeerd, . Als je het maar niet al maar door kijkt. Maar Pretty Little Liars kan je toch wel als beloning aan jezelf geven als je huiswerk klaar is?

 • 5 jaar geleden realitea

  ik kijk bijna nooit meer tv eigenlijk, ben veel liever leuke dingen doen met vrienden en vriendinnen of sporten of lezen of creatief bezig zijn

 • 5 jaar geleden L-Tells

  Ik wil even zeggen dat alles schadelijk voor je is, ALLES. Je krijgt ook van zowat alles kanker (radioactiviteit). Ik vind dat jullie het een nogal verdraaien en dramatisch doen.

 • 5 jaar geleden Maaike

  Je zit inderdaad ook stil tijdens het lezen.

 • 5 jaar geleden jeweethetwel

  Maar, als je een boek hebt wat je interesseert, dan denk je bij elke bladzijde : 'Oké, nog 1 bladzijde dan', en dat is dus ook verslavend. Plus je zit stil tijdens het lezen, en ik denk dat de meesten onder ons ook beelden voor zich kunnen halen hoe de personages etc. dingen doen.

 • 5 jaar geleden Josje

  Dat stilzitten slecht is kan ik ook wel aan mezelf vernemen, met name op school. Gelukkig kijk ik zelden tv, alleen beetje netflix in het weekend. En ik mis niets haha. Stilzitten is het nieuwe roken.

 • 5 jaar geleden Liah

  als je een boek leest zit je toch ook stil.. maar dat is denk ik meer dat je geen bewegende beelden voorbij ziet komen die je boeien maar de rest geldt voor lezen precies hetzelfde (voor mij in ieder geval), ik wordt er gelukkig van en het is verslavend.. hmm... Interessant artikel! Niet dat ik nu ineens minder tv ga kijken hihi maar wel leuk om te lezen

 • 5 jaar geleden Brit

  Als we het hele jaar door urenlang leren voor school zitten we ook stil , conclusie: school is dus gewoon slecht voor ons. #nomorehomework haha

 • 5 jaar geleden Marloes

  hahaha dat van Chuck en Blair klopt PRECIES!

 • 5 jaar geleden Peej

  Ik kijk niet veel tV gelukkig

 • 5 jaar geleden Deserwina

  Ik kijk supervaak tv haha en ja indd als je boek leest zit je ook stil en dan zien mijn ogen ook duizend woorden xd

 • 5 jaar geleden Dana

  Ik kijk eigenlijk nooit TV maar ik denk dat de hele dag achter internet zitten toch wel bijna net zo slecht is.

 • 5 jaar geleden flowerchild

  Hmm ik kijk niet zo veel tv..

 • 5 jaar geleden Jasmijn

  oef, gelukkig kijk ik niet vaak tv alleen tijdens de vakantie veel. Maar voor PLL of Gossip Girl moet ik toch wel even kijken, haha

 • 5 jaar geleden ---

  Ik kijk bijna nooit tv, en zit ook niet erg veel achter de laptop (behalve met school, nieuwe vrienden op facebook toevoegen en schoolwerk helaas -_-)

 • 5 jaar geleden Elphaba

  Ik kijk serieus nooit tv.

  Maar ik zit wel zo ongeveer 24/7 achter mijn laptop. Volgens mij is dat net zo slecht haha

 • 5 jaar geleden R

  -_-

 • 5 jaar geleden fluffylifestyle-nl

  ik vraag me af, is de hele dag achter je computer zitten dan ook niet heel slecht? ik doe dat veel :/ maar jullie doen dat toch ook voor gs?

 • 5 jaar geleden I'm that girl

  O_o Waarschijnlijk ben ik de enige die hiervan schrikt?? Oh dear tv i hate you but i can't stop loving you grrrr. Ik denk dat ik inderdaad wel iets vaker een boek ga lezen. :'(

 • 5 jaar geleden Alohomora

  Het gaat er denk ik gewoon om dat je stil zit, en bij een boek lezen zit je toch ook stil?

 • 5 jaar geleden Supercalifragilistic

  Ik sluit me aan met Evieefjuh. Het ligt waarschijnlijk meer aan het stilzitten dan het tv kijken zelf. Ik vind trouwens heel grappig dat jullie beginnen over een Gossip Girl marathon :') Daar ben ik nu mee bezig. Lang leve netflix!

 • 5 jaar geleden Princess of fire and ice

  Ik ben een professionele tv-junk met meer dan een decennia ervaring en ik ben niet van plan te stoppen! ( Behalve als de tv's beginnen met exploderen, dan word het wat serieuzer)

 • 5 jaar geleden Anna

  meer tv kijken = minder bewegen idd en waarschijnlijk eet je er ook meer ongezonde dingen bij...

 • 5 jaar geleden Evieefjuh

  Ja ben het eens met GoldenSparrow. Waarschijnlijk hangen die percentages meer samen met het feit dat je stilzit dan met het feit dat je tv kijkt. (Veel stilzitten is slecht voor de stoelgang> meer verstopping> meer schadelijke stoffen worden opgenomen in darmen> eerder kanker, zelfde geldt denk ik ongeveer voot hart en vaatziekten)

 • 5 jaar geleden turnupthelights

  Als ik het hele jaar door hard werk aan school zonder ontspanning vind ik dat ik best wel wat van zo'n soort tv-daagjes in mijn vakantie mag hebben...

 • 5 jaar geleden Natascha

  Joh, met mobiels en telefoons zijn ook heel schadelijk voor ons.. Dus alles wat we doen, is slecht voor ons. Of dat groot verschil is, dat zou me niet uitmaken.. We leven tot het tijd is voor ons.

 • 5 jaar geleden Ellen

  'Volgende keer toch maar een boekje lezen...?'

  Nou dan zit je toch ook stil?

 • 5 jaar geleden GoldenSparrow

  Beetje jammer dat de gevonden percentages niet verder onderbouwd zijn.

 1. 1