Travel

Shoppen, eten & cultuur snuiven in Rome

Hmmm… Als je aan Rome denkt, denk je al snel aan het warme weer, de mooie gebouwen, heerlijke ijsjes, mooie Italiaanse mannen en vooral ook de romantische straatjes waar je samen met je geliefde doorheen wandelt. Girlscene's Danique vertrok afgelopen week richting het gezellige Rome en zet voor jullie alle hotspots op het gebied van shoppen, dineren, stappen en cultuur op een rijtje!

''When in Rome, do as the Romans do!''

De hoofdstad van Italië is Rome en de stad kent in totaal zo'n 2,7 miljoen inwoners. Dankzij de Romeinse geschiedenis is Rome één van de belangrijkste westerse steden van de westerse cultuur. Denk maar aan de verhalen over Julius Caesar, of wat dacht je van de toneelstukken van William Shakespeare? Rome was vroeger de hoofdstad van het Romeinse Keizerrijk, Romeinse Koninkrijk en van de Romeinse Republiek. 

De plekken waarvan je waarschijnlijk al wel gehoord hebt, moet je ook zeker bekijken. Hieronder de bekendste plekjes, die zeker de moeite waard zijn om op te zoeken: 
Colosseum
Forum Romanum
Pantheon
Sint-Pietersbasiliek
Trevifontein
Spaanse trappen
Vaticaanstad
♥ Trastevere

De reis
Een trip naar Rome kun je zo spannend maken als je zelf wil: maak een roadtrip, ga met de trein of ga voor de gemakkelijke weg: het vliegtuig. Via de nieuwe website GeniusFlight kun je heel gemakkelijk per budget een ticket boeken. Extra leuk is dat GeniusFlight je compleet verrast met de locatie. Jij vult namelijk eerst het budget in en zij laten met één druk op de knop de bestemmingen zien waar je allemaal naartoe kunt gaan met het geld dat je te besteden hebt. Super leuk dus! Op die manier ga je ook sneller naar plekken waar je in eerste instantie niet aan denkt. Toch koos ik (Danique) ervoor om een citytrip naar Rome te boeken, een bekende stad waar ikzelf nooit eerder ben geweest.

Verblijf
Wil je verblijven in een echt Romeins huisje, in plaats van de bekende hotels die je stiekem een beetje zat bent? Neem dan een kijkje op de site van Airbnb of GeniusHotels waar je kunt verblijven in een huis van iemand die in Rome woont, a.k.a. de locals, of juist in super gezellige hostels! Als je geluk hebt kunnen deze mensen je ook van ook meteen alle ins en outs van deze geweldige stad vertellen en wellicht wel een rondleiding geven door de leuke delen van Rome.

Een hippe buurt in Rome is 'Trastevere' waar ook vakantiehuizen worden aangeboden. Trastevere is net een klein dorpje binnenin de grote stad Rome en heeft een gezellige sfeer met veel barretjes, kleine straatjes en restaurantjes. De gezelligheid kan ik alleen maar beamen! In de avond zijn hier alle Italianen buiten te vinden, of het nu een doordeweekse avond is of juist weekend! Ik sliep hier in een B&B, genaamd: La Maison Josephine (Adres: Via Goffredo Mameli, 40 piano terra, sc.) Echt een aanrader! Het is een prachtige, goedverzorgde kamer met een super lieve gastvrouw die je alles kan vertellen over Rome! 

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer van Rome is heel handig. Je hebt namelijk maar twee metrolijnen, lijn A en B, die elkaar treffen bij station Termini. Ook komen er vaak genoeg metro's, tussen de drie tot vijf minuten verschijnt er een waarin je kunt stappen. Deze metro's brengen je naar delen van Rome die niet heel centraal liggen, dus als je richting het centrum wil kun je het beste de tram of bus pakken, of gewoon de benen natuurlijk. 😉

Vanaf het vliegveld kun je het beste een trein pakken. De kaartjes zijn betaalbaar en je komt snel van A naar B. Alles staat super goed aangegeven en een verkeerde trein pakken is er zeker niet bij gezien je maar de keuze hebt uit een groene of een rode trein. Mocht je er echt niet uit komen, dan lopen er genoeg behulpzame Italianen rond die je meer dan graag willen helpen.


Hapjes
Als je er eenmaal bent en je merkt dat je maag begint te borrelen van trek, kun je naar deze hippe lunchtentjes: 

♥ Baylon Café
Adres: Via di San Francesco a Ripa, 151

Trek in een lichte maaltijd of een heerlijke, gezonde smoothie? Dan is Baylon Café de plek! Dit is een trendy café met een relaxed sfeertje, lekkere muziek en vriendelijke bediening. Check wel eerst vooraf de prijzen, want een smoothie van €8 is iets teveel van het goede! Oh en ze hebben gratis Wifi, YAY! Ideaal om het thuisfront te berichten 🙂


Urbana 47 
Adres: Via Urbana 47

Als je graag biologisch eet, dan ben je hier aan het juiste adres. Je vindt er namelijk alleen pure producten en verse ingrediënten die vanuit de omgeving van Rome komen. Naast het biologische deel, vind je er ook hippe meubels: van oldskool tot moderne items. Urbana is the place to be als je wil lunchen in een hippe ruimte.

SAID
Adres: Via Tirburtina 135

In de populaire uitgaanswijk San Lorenzo vind je de hippe lunchroom SAID. Het pand was in eerste instantie een chocoladefabriek, wat de eigenaren van SAID volledig omgetoverd hebben in een leuke lunchroom. Het interieur doet je denken aan grootmama's keuken, met items van de keuken die aan de muur hangen en vintage banken. 


♥ Rumi Bottega Organica
Adres: Via di San Francesco a Ripa 133

Als vegetariër ben je bij Rumi Bottega Organica aan het juiste adres! Alle ingrediënten, zoals de kazen, komen van lokale boeren + alle producten zijn biologisch en vegetarisch. En mag je geen gluten hebben, maar wil je toch genieten van een heerlijke Italiaanse lasagne? Dat kan! Rumi verkoop zelfs glutenvrije lasagne. 

Casa & Bottega
Adres: Via dei Coronari, 183

Liever een high tea met vriendinnen? Of genieten van de lekkerste cheesecake van Rome? Ga dan naar Casa & Bottega! Een kneuterig klein restaurantje waar je heerlijke homemade taartjes kunt eten en kunt genieten van verschillende soorten thee. Het is wel ietwat aan de prijzige kant, dus je kunt er ook voor kiezen een taartje te delen. 


Caffè Propaganda
Adres: Via claudia 15

Dit café vind je in de buurt van het Colosseum, je hebt dus een heerlijk uitzicht op dit oude gebouw terwijl je geniet van een lekker hapje. Je kunt er onder andere sandwiches bestellen, maar ook traditionele Romeinse gerechten en je kunt er ook macarons eten. Wat wil je nog meer? 😉

Gelateria Fata Morgana
Adres: Piazza degli Zingari 5

Als er iets is wat je moet halen in Rome, dan is het wel een ijsje! Ben je toevallig in de buurt van het Colosseum? Maak dan een pitstop bij ijssalon Fata Morgana. Je krijgt je ijsje in originele en schattige bakjes en kunt er kiezen uit talloze smaken. Daarnaast verkopen ze ook heerlijke taartjes, voor als je nog een plekje over hebt in je maag!  

 Carapina Gelato
Via Lambertesca, 18

Ben je meer in de buurt van Trastevere? Dan is een bezoekje aan Il Gelato di Carapina zeker de moeite. Heerlijke ambachtelijk ijs en keuze waar je 'u' tegen zegt!

Activiteiten
Zit je maag vol van de lunchmaaltijd in één van de bovengenoemde tentjes? Dan wordt het tijd om even uit te buiken.

♥ Villa Borghese
Doe dit bijvoorbeeld in het park Villa Borghese, zodat je heerlijk rusten kunt wandelen en bij kunt komen van de drukke stad. In dit park vind je onder andere fonteinen, tempels en standbeelden. Je vindt Villa Borghese ten noorden van de Spaanse trappen!



Colosseum & Roman Forum
Heb je het park van je lijstje gevinkt? Loop dan door de grootste winkelstraat van Rome (Via Del Corso) richting het Colosseum. Een trekpleister waar je nooit genoeg van kunt krijgen, na alle renovaties blijft dit nog steeds een gigantisch prachtwerk!

*TIP: Ga een dag voor de trip naar een internetcafé en koop alvast de kaartjes. Zo voorkom je uren wachten in een rij… En believe me: dit wil je echt niet, dus is het meer dan waard! T/m 25 jaar betaal je €9,50 en voor €5,50 huur je een audiogids die zowel op je mobiele telefoon als via een audioset werkt. Super handig als je wat meer informatie over de geschiedenis wil!

♥ Area Sacra
Als kattenliefhebber moet je zeker naar Area Sacra di San Omobono! Dit is een belangrijke archeologische opgravingsplaats in Rome. Hier kun je naast de ruïnes ook prachtige katten spotten! In Rome lopen namelijk duizenden straatkatten rond die zich graag verschuilen tussen de oude Romeinse monumenten.

In het Largo di Torre Argentina is een speciaal opvangcentrum voor deze katten opgericht. Vrijwilligers van over de hele wereld komen hier meehelpen met de verzorging. Momenteel lopen er zo'n 300 thuisloze poezen rond, op en tussen de ruïnes. Het centrum is dagelijks geopend tussen 12.00 en 18.00uur.


Shoppen
Als je eerder zin hebt om te shoppen, moet je zeker weten naar Via Del Corso. Daar vind je de bekende winkels als H&M, Zara, Oysho, Miss Sixty, Diesel, Replay en ga zo maar door. Wees hier wel op tijd, want rond het middaguur is het er een drukke winkelstraat met veel toeristen. Wil je liever naar de dure winkelstraten? Simpelweg om even dat luxe gevoel te krijgen? Dan kun je het beste naar Via Cola dei Condotti, hier vind je onder andere winkels van Gucci en Prada. Vlakbij het Vaticaan heb je nog een andere grote winkelstraat, genaamd: Via Cola di Rienzo. Hier vind je overigens ook veel Italianen. Terwijl de toeristen zich verwennen in de toeristenstraat Via Del Corso, kun jij je vermaken tussen de Italiaanse inwoners van Rome in Via Cola di Rienzo! 

Andere plekjes waar je goed kunt shoppen zijn: 

Galleria Alberto Sordi
Adres: Piazza Colonna 
Openingstijden: maandag tot zaterdag 08:30 uur tot 21:00 uur, zondag van 09:30 tot 21:00 uur.

Galleria Alberto Sordi zit vlakbij de Trevi Fontein wat je meteen een goede reden geeft om even langs dit winkelcentrum te gaan. Het is gevestigd in een super mooi pand dat je gezien moet hebben. Je vindt hier kledingwinkels als ZARA en Calvin Klein. Misschien niet het goedkoopste winkelcentrum, maar als je daarbinnen loopt krijg je wel even dat luxe gevoel. 

Via Frattina
Adres: Via Frattina
Openingstijden: elke dag van 10:00 uur tot 20:00 uur.

Via Frattina is een van de meest bepalende winkelstraten in Rome. Als je heel graag langs alle dure kledingwinkels wil lopen, moet je hier zijn. Het is namelijk een must see voor het oog! Laat je portemonnee echter maar thuis, want voor je het weet geef je véél te veel geld uit aan die paar Jimmy Choo's. 😉 


Flea markets
We love flea markets! En daarom delen we maar wat graag deze flea markets met je, zodat je kunt wandelen tussen al het moois dat markten van Rome te bieden hebben.

Viano Sannio Flea Market
Adres: Porta San Giovanni 
Openingstijden: maandag tot zaterdag van 08:00 uur tot 01:00 uur.

Als je ergens naartoe moet in het bruisende Rome, is het wel deze flea market! Je vindt hier vooral veel vintage items, van meubels tot kleding, je vindt er van alles. Het heeft een breed assortiment aan oude en nieuwe kledingitems. Als je nog op zoek bent naar een mooie leren jas, dan moet je zeker hier even een pitstop maken. Gegarandeerd dat je er een bij deze markt vindt! 

 Fashion al Tiberio
Adres: Grand hotel Tiberio – Via Lattanzio 51 

Dit is een tweedehands marktje waar je vooral veel sieraden vindt. Dus als je nog op zoek bent naar een nieuwe ketting of een paar ringen, dan moet je hier even langsgaan. Maar naast het feit dat ze hier sieraden verkopen, verkopen ze er ook tweedehands kleding van bekende merken als Georgio Armani, Dolce & Gabbana en Roberto Cavalli. Zet deze dus maar op je to-do lijstje. 😉

Mercato Monti 
Adres: Via Leonina 46
Openingstijden: zaterdag en zondag van 10:00 uur tot 20:00 uur.

Een markt waar je ook naartoe kunt is Mercato Monti. Dit is een urban vintage markt waar je de meest hippe items kunt scoren. Van zonnebrillen, hoeden, gestreepte T-shirts en ga zo maar door. Maar wat de kleding net even wat anders maakt, is dat de kleding handgemaakt is en dus one of a kind!


Barretjes
Omdat je 's avonds zin hebt in een drankje voor je wellicht nog uitgaat, heeft Girlscene een aantal barretjes voor je opgesomd. Van coktailbars tot hippe jazzcafé's! 

Jazzcafé Alexanderplatz
Adres: Via Ostia 9
Openingstijden: elke dag van 20:00 uur tot 00:00 uur.

Alexanderplatz, dat ligt toch in Berlijn? Ja, dat klopt! Maar je hebt dus een café in Rome daarnaar vernoemd en om wel te zijn een jazzcafé. Gezellig voor als je even bij wil komen met je vriendje, maar toch ook nog wil kunnen kletsen. De live jazz muziek zorgt in ieder geval voor een relaxte en leuke sfeer, en start om 22.30 uur. Er zijn natuurlijk meer jazzcafé's in Rome, maar Alexanderplatz schijnt de enige echte te zijn!

 Grazia & Grazielle
Adres: L.go M.d. Fumasoni Biondi, 5

Mijn favoriet is toch wel: Grazia & Grazielle. Een super leuk restaurant in het midden van Trastevere waar een goed glas wijn zeker mag ontbreken. Vriendelijk personeel, een gezellige ambiance en heerlijk eten met oog voor detail! De kaart is niet te uitgebreid, de wijnkaart voldoende en goed gespreid in prijzen. De bediening is zeer vlot en snel, dit is duidelijk een restaurant dat gekend en geliefd is. Als je moet wachten op een plaatsje, word je buiten getrakteerd op een prosecco. Like!

Latte Più
Adres: Via Albalonga 31
Openingstijden: elke dag van 21:30 uur tot 02:00 uur.

Ben je meer van de fancy cocktails? Ga dan vooral naar Latte Più, waar je je begeeft in een jonge, bizarre en hippe ruimte met groene en blauwe lichten. De inrichting is namelijk gebaseerd op de film Clockwork Orange. Eenmaal binnen kijk je in elk geval je ogen uit en weet je niet wat je ziet. In de avond zijn er zowel locals als toeristen, een leuke mix dus!

VinAllegro
Adres: Piazza Giuditta Tavani Arquati 114
Openingstijden: elke dag van 10:30 uur tot 02:00 uur

Heb je eerder zin in een goed glas wijn? Neem dan een kijkje in de ruimte van VinAllegro. Deze wijnbar vind je in de eerder genoemde hippe wijk Trastevere. Wat de wijnbar leuk maakt, is dat het in een romantische setting is neergezet. Bij het bestellen kun je maar liefst kiezen uit 200 verschillende labels wijn! Zorg dus dat je van tevoren je maag alvast hebt gevuld. 

Naar welke plekjes in Rome ben jij geweest? En heb je nog tips?
Pin je favoriete stad op Pinbook