News

Shocking: Instagram discrimineert meisje om (over)gewicht

Je bent (lichtelijk) Instagram verslaafd of je bent het niet. Regelmatig scrollt de Girlscene redactie door de feed om te kijken of er nieuwe foto's geplaatst zijn. Maar wat als je ineens niet meer ziet en je account verdwenen lijkt te zijn…? Dit overkwam de 19-jarige Samm Newman uit Amerika. Na het plaatsen van een foto in haar ondergoed wordt haar account verwijderd. En dat is omdat Instagram haar discrimineert om haar (over)gewicht, aldus Samm. 

En heel eerlijk: wij weten niet zo goed wat we moeten doen als blijkt dat al onze foto's verdwenen zijn en onze Instagram accounts spoorloos verdwenen zijn, zoals de Amerikaanse Samm overkomt. Natuurlijk zijn er ergere dingen in de wereld, maar je moet waarschijnlijk toch even twee keer kijken om er zeker van te zijn dat je account nergens te vinden is. 

De 19-jarige Samm is allesbehalve blij dat Instagram besloot om haar account op te heffen. Aanleiding van deze gebeurtenis? Een spiegel selfie waarin Samm in haar ondergoed poseert. Het is op Instagram niet toegestaan om (half)naakte foto's te plaatsen. Andere gebruikers rapporteren Samm's foto en daarop besluit Instagram maatregelen te nemen. Het account verdwijnt.

Samm, die blij is met haar maat 56, ziet Instagram als een veilige plek waar ze alles deelt. Dankzij het internet zit ze een stuk beter in haar vel nadat ze jarenlang is gepest op school. Samm heeft zelfs een hecht clubje gevormd met andere Instagram gebruikers die hashtags zoals #bodylove en #pizzasisters4lyfe gebruiken. De jonge meiden volgen elkaar al een maand of vier en geven elkaar een veel complimenten onder hun foto's. Het zelfvertrouwen van Samm groeit mede door Instagram en ze schuwt niet om haar lichaam te tonen op haar account. "Ik zie overal (lingerie)foto's op Instagram. De foto met bh aan vind ik helemaal niet ongepast." Ze vervolgt: "Dik is niet een slecht woord. Hoe kan je zelfverzekerd zijn als je jezelf verbergt omdat niemand naar je wilt kijken?"


Deze foto is (waarschijnlijk!) de reden dat Samm's Instagram account opgeheven werd

Instagram denkt er net iets anders over en Samm's account wordt compleet verwijderd. De reden zou 'violating community guidelines' zijn, oftewel het overtreden van de regels. Verder geeft Instagram geen verklaring voor het verwijderen van het account. Samm vindt dit in ieder geval niet goed en heeft Instagram inmiddels zo ver gekregen om excuses aan te bieden en haar account weer te activeren. Opvallend is dat dit niet de eerste keer is dat dit gaande is. Instagram heeft namelijk vaker excuses moeten aanbieden na het verwijderen van (plus size) foto's. Sommige mensen beweren dat Instagram double standards heeft, want waarom wordt een bikini shot van Kim Kardashian bijvoorbeeld niet verwijderd en foto's van plus size meiden wel?

Samm's Instagram account is in ieder geval weer terug en deze foto staat nog wél online:

 

Wat vind jij van deze ophef rondom het verwijderen van Samm's Instagram account? Vind jij dat Instagram Samm discrimineert om haar gewicht?

Bron: NBC4 / Instagram

LOVE dit artikel
11 meiden hebben deze blog geloved