Travel

17 tips om zuinig te leven op vakantie

Cocktailtje hier, nieuwe zomeroutfit daar... Vakantie is genieten en relaxed, maar het is een aanslag op je bankrekening. Al die activiteiten en uitjes tikken al snel aan en voor je het weet ben je blut voordat het nieuwe schooljaar weer begint. Dat zou zonde zijn! Girlscene geeft tips hoe je zo zuinig -maar wel leuk- mogelijk kunt leven op je vakantiebestemming. 


Bron

Doe je research
Lees je in voordat je het vliegtuig pakt naar je vakantiebestemming. Wat zijn de goedkope supermarkten? Waar kun je goedkoop eten en drinken? Zijn er gratis events waar je naartoe kunt? Onderzoek wat de gemiddelde prijzen zijn, waar je goedkope tentjes en winkeltjes kunt vinden en of er gratis activiteiten zijn. Zo heb je minder kans op onverwachte uitgaven en houd je het zo goedkoop mogelijk. 

Stel een dagbudget in 
Waarschijnlijk zijn je ticket en je verblijf al geboekt, dus nu weet je wel hoeveel je ongeveer nog te besteden hebt of nog wil uitgeven. Deel dit budget door het aantal dagen dat je op vakantie gaat en je hebt je dagbudget! Houd je budget wel realistisch, het is heel lastig om van vijf euro per dag te leven (of je moet het héél zuinig aan doen, maar het is tenslotte vakantie, een beetje genieten mag best wel!).

Maak een planning
Misschien niet zo romantisch omdat er minder ruimte is voor spontane uitstapjes, maar als je niet veel te besteden hebt dan is het wel heel verstandig om een planning te maken. Bedenk wat je graag op je vakantie wil doen of zien en schat hier de kosten van in. Als het goed is heb je nu ook een dagbudget ingesteld; hoeveel geld heb je nu nog over als je die ene trekpleister wil bezoeken? Als je ziet dat er niet veel geld meer is, dan kun je bijvoorbeeld bedenken dat je daarna kunt lunchen in het park met eten uit de supermarkt, in plaats van dat je een broodje bij een lunchtent eet. Denk er wel aan dat je je niet per se aan de planning hoeft te houden, maar zie het als een houvast om je aan je budget te houden. 

Pak in naar een checklist
We raden het sowieso aan om in te pakken met een checklist, want niets is vervelender dan dat je er op vakantie achterkomt dat je jouw tandenborstel en favoriete bikini bent vergeten, maar het is ook fijn voor je portemonnee. Als je alles bij je hebt, dan hoef je die bikini ook niet meer te kopen op je bestemming. Dat scheelt €€€! 

Laat je creditcard thuis
Meiden die een creditcard hebben: neem 'm niet mee! De creditcard is lekker makkelijk en daarom is het zo gevaarlijk. Bovendien heeft een creditcard een torenhoge rente als je het niet op tijd aflost. Dat wil je niet hebben! 

Neem je studentenkaart wél mee
Zo kun je kortingen meepakken en dat zijn weer meevallers! 

Sluit een verzekering af
Op vakantie kun je lekker relaxen, maar er kan altijd iets gebeuren: je telefoon wordt gestolen, je wordt opeens ziek of je bent je paspoort vergeten. Sluit voor deze ellende een reisverzekering af. Het lijkt misschien of je nu juist meer geld uitgeeft, maar áls er iets vervelends gebeurt dan bespaart het je geld. Veel geld.
"Uhhh leuk dat jullie dit schrijven, maar daar is het toch te laat voor?!" Inderdaad, meestal is het niet mogelijk om last minute een reisverzekering af te sluiten. Gelukkig is er wel een manier om een reisverzekering af te sluiten als je het helemaal bent vergeten of als je opeens toch graag een reisverzekering wil. Via de Rabo Bankieren App op je smartphone of tablet kun je een kortlopende reis- en annuleringsverzekering van Interpolis afsluiten. Via de app kun je voor jezelf én je reisgenoten een verzekering afsluiten. Je kiest zelf het dekkingsgebied en je kunt ook kiezen voor eventuele aanvullende dekkingen. Je betaalt meteen via de app. Handg!
Klik hier voor meer informatie of om de app te downloaden 

Kies voor cash 
Een dagbudget heb je al, zorg nu dat je dat bedrag in cash bij je hebt. Je hebt veel meer overzicht op je uitgaven en hoeveel geld je nog te besteden hebt. Bovendien pin je véél sneller dan je denkt. 

Pas op: als je in een land bent waar ze een andere munt hebben, dan kan het juist heel duur worden om steeds cash geld te pinnen omdat je dan commissie moet betalen.

Praat met de locals
Trek je stoute schoenen aan en stap op locals af om te vragen waar de goedkope spots zijn en of er binnenkort misschien een gratis event is. De locals weten waar je de beste deals kunt vinden en wellicht kunnen ze je nog wel meer tips geven om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. 

Zorg dat je eten meeneemt
Als je een dagje naar het strand gaat of je bestemming gaat verkennen, neem dan eten mee zodat je niet langs een duur lunchtentje hoeft voor eten.  

Kook thuis 
Uit eten is heel fijn en relaxed, maar het tikt snel aan. Net zo gezellig en leuk is om zelf te koken. Dek de tafel en zet kaarsjes neer; net een restaurant! 

Ga naar de markt
Een markt is niet alleen super leuk om te bezoeken en de sfeer van het land te proeven, je kunt er ook nog eens goedkoop eten scoren! 

Probeer af te dingen
Als je naar een markt gaat, probeer dan af te dingen. De verkopers zetten meestal hoog in, dus er is ruimte om lager te gaan zitten in de prijs. Vooral als ze zien dat je een toerist bent, gooien ze de prijs flink omhoog. Laat je niet belazeren en onderhandel over de prijs. Zo werk je ook aan je zakenvrouw-skills ;-).  

Let goed op in restaurants
Ga je toch uit eten, let dan goed op. Vraag of de flessen op tafel gratis zijn en informeer ook of het stokbrood met kruidenboter on the house is. Je denkt vaak dat het gratis is, maar als je de rekening vraagt dan zie je dat het toch aangeslagen is. Ouch! 

Eet & drink buiten het centrum
Vermijd het centrum en de toeristische spots als je ergens gaat eten of drinken. Daar betaal je namelijk de hoofdprijs voor je consumptie. Loop een stukje verder of ga een zijstraatje in, daar is het eten en drinken een stuk goedkoper. 

Gebruik je benen
Het is makkelijk om relaxed de bus te pakken om van A naar B te komen, maar het is een stuk goedkoper om gewoon te wandelen. Bovendien zie je dan veel meer van je bestemming! 

Drink vooraf
Als je een avondje uitgaat, drink dan een drankje in je hotel/appartementje/tent/hostel in plaats van op een terras. Dat scheelt enorm in de kosten. Als je eenmaal in de club bent, gooi dan je charmes in de strijd om gratis drankjes te scoren ;-). 

Wil je nog meer tips om de zomer zo goedkoop mogelijk door te komen? Op de website van BOEG vind je nog véél meer tips, klik hier


Bron

Welke tip(s) ga jij gebruiken? Heb jij nog een onmisbare tip om zo goedkoop mogelijk te leven? 

LOVE dit artikel
6 meiden hebben deze blog geloved