Beauty

Veel voorkomende foundation fouten

Whoops! Ben jij ook weleens met de verkeerde foundation de deur uitgegaan? Je bent niet de enige. Zeker als het buiten nog best donker is kan het kiezen en aanbrengen van de juiste foundation best lastig zijn. Maar dit is vanaf nu te voorkomen, want Girlscene zet veel voorkomende foundation 'fouten' op een rijtje. Lees snel verder.

Disclaimer: wat voor de één prima werkt, werkt misschien niet voor de ander. Neem het woord 'fout' daarom met een korreltje zout en gebruik foundation zoals jij dat graag wil. Je kunt in ieder geval wat van de volgende punten opsteken! Wie weet vind je dan een foundation die beter bij je past of kun je jouw foundation anders gebruiken. 

Verkeerde kleur
Iets waar veel meiden zich waarschijnlijk in herkennen is het kopen van de verkeerde foundation kleur. In de winkel of bij de counter leek het een goede match te zijn, maar eenmaal buiten in het daglicht komt jouw look meer in de buurt van een Oompa Loompa. Fail… 

Zo los je het op: doe research op internet. Hier vind je bijvoorbeeld een goede foundation matrix waarbij je een goede match voor jezelf vindt zonder dat je daadwerkelijk de foundation in handen hebt. Sta je in de winkel en maak een swatch van de foundation om te kijken of het jouw kleur is? Test het dan niet op je pols of hand, maar juist op je kaak en een stukje van de nek. 

Verkeerde ondertoon
De kleur van je foundation mag dan een close match zijn, maar toch ziet de foundation er gek uit. Grote kans dat je de verkeerde ondertoon hebt. Ondertonen zijn grofweg te verdelen in roze en geel, maar daarnaast heb je ook meiden met een sterke rode ondertoon of juist een olijfkleurige of gouden complexie. 

Zo los je het op: bepaal welke ondertoon je hebt en let op de namen van de foundation kleuren in de winkel. Bij MAC is dat erg makkelijk, want daar maken ze onder andere onderscheid in NW en NC kleuren. NW is voor de koele huid en NC is voor de warme huid. In de drogisterij gebruiken ze bijvoorbeeld vaak termen zoals Beige, Warm en Rosé die duiden op de ondertoon. 

Verkeerde formule
Een andere fout die je voor jezelf kan maken is door de verkeerde foundation te gebruiken. Vooral vloeibare foundation komen in verschillende soorten en maten. Sommigen zijn dekkend, anderen juist heel licht. De ene foundation is super glanzend terwijl de andere foundation heel mat is. Een matte foundation staat in veel gevallen niet mooi op een droge huid, terwijl een glanzende foundation en een vette huid vaak niet samen gaan.

Zo los je het op: matterende en long lasting foundations werken goed voor iemand met een normale tot vette huid. Foundations die glanzend zijn passen qua huidtype beter bij iemand met een normale tot droge huid, omdat droge plekken minder benadrukt worden. Voor overdag is een lichte tot medium dekking meer dan voldoende als je jouw look graag natuurlijk houdt. 

Gekleurde poeder
Poeder jij de foundation af met een gekleurde poeder? Grote kans dat de foundation een beetje cakey oogt of zelfs verandert qua kleur. Veel gekleurde poeders zijn geschikt om op zichzelf te gebruiken en daarom ogen ze onnatuurlijk als je het over een foundation aanbrengt. 

Zo los je het op: gebruik een transparante poeder om je foundation te fixeren.

Kwasten
Vermijd een streperig resultaat en gebruik een speciale make-up kwast voor foundation. Handen zijn een super handige tool, maar als je niet voorzichtig bent loop je met gekke strepen op je gezicht. Bovendien zijn niet alle foundation erg geschikt om met handen aan te brengen. Hoe dikker de foundation, hoe moeilijker het blend met de huid. 

Zo los je het op: gebruik alleen je handen bij erg vloeibare (waterige) foundation en ga liever voor een foundation kwast, tenzij je de hele foundation-met-handen-aanbrengen goed onder de knie hebt. Aanraders wat betreft foundation kwasten zijn de Real Techniques Buffing Brush en angled kabuki kwasten van Sigma en Zoeva. 

Te veel foundation
Het is heel verleidelijk om steeds plaatselijk meer foundation aan te brengen als je toch nog dat puistje of de roodheden door de foundation heen ziet. Het resultaat? Te veel foundation dat gedurende dag ophoopt en op de huid gaat liggen. Zonde!

Zo los je het op: ga voor één subtiele laag foundation en verberg onzuiverheden met een concealer.

Concealer onder foundation
Een veel gemaakte 'fout' is het aanbrengen van concealer onder foundation. Nu denk je misschien: wat is daar mis mee? Door eerst concealer aan te brengen gebruik je niet alleen meer make-up, maar verspil je ook nog eens make-up. Grote kans dat de concealer namelijk verplaatst en zelfs verdwijnt als je vervolgens een foundation aanbrengt. Doordat de concealer vervaagt moet je na de foundation weer wat concealer aanbrengen als je hetzelfde effect wil bereiken. En dat kost je 's ochtends alleen maar extra tijd. 😉

Zo los je het op: Als jij zowel foundation als concealer gebruikt is het advies om eerst de huid te egaliseren met foundation en daarna eventueel concealer te gebruiken op plekken waar je het nodig hebt. 

Fijne foundations zijn: Max Factor CC Cream, Max Factor Facefinity 3-in-1 foundation, L'Oréal True Match foundation en MAC Studio Fix Fluid. 

Wat is volgens jou een veel gemaakte foundation fout?
Pin je favoriete foundation op Pinbook

Must reads 👀