Lifestyle

Sneakers in de wasmachine? Met deze tips lijken ze weer als nieuw

Sneakers zijn dan misschien ‘gebruiksvoorwerpen’, het liefst houden we ze altijd net zo mooi als wanneer ze net uit de doos komen. Maar hoe doe je dat, je sneakers mooi houden en tegelijkertijd toch dragen? Kun je een avondje gaan stappen op je favoriete sneakers, zonder dat je ze daarna bij het grofvuil kunt zetten? We zochten het uit.

Sneakers wassen
Je moet het niet te vaak doen, maar sneakers in de wasmachine wassen is soms de oplosisng van jouw ‘vertrapte’ schoenen! Van All Stars tot Adidas Stan Smith, als je ze op de juiste manier wast, kan het geen kwaad. Sneakers die je beter niet in de wasmachine kunt doen? Sneakers met elastiek aan de bovenkant zoals de Nike Flyknits, door de warmte krimpt het elastiek. Wil je zeker weten of jouw schoenen in de wasmachine kunnen? Google is your friend! Hardloopschoenen kun je overigens beter niet in de wasmachine doen, hierdoor kan de kwaliteit van de zool afnemen en die is nu juist zo belangrijk bij hardloopschoenen.

Sneakers wassen stappensysteem:
We zeiden het net al, als je je schoenen maar op de juiste manier wast. We hebben een stappenplan voor je gemaakt om sneakers in de wasmachine te doen.

1. Haal de veters uit je schoenen en verwijder de grootste stukken modder en ander vuil. Zitten er steentjes tussen de groeven in je zool? Haal die er dan met een satéprikker tussenuit voordat je sneakers in de wasmachine stopt.

2. Doe je sneakers in de wasmachine en de veters in een kussensloop en doe vervolgens alles in de wasmachine. Stel je wasmachine zo in dat het water niet te heet wordt (liever niet warmer dan 30 graden) en met een niet te hoog toerental, op deze manier blijven je sneakers het mooist. Doe er een klein beetje wasmiddel bij, maar absoluut GEEN wasverzachter. 

3. Haal de sneakers na het wassen meteen uit de wasmachine en zet op een droge plek. Zet ze niet op de verwarming of in de zon, door warmte en licht kunnen je schoenen verkleuren of krimpen. Prop er eventueel een paar doeken in zodat de schoen in het juiste model opdroogt. Gebruik geen kranten hiervoor, want de inkt kan afgeven en dan zit de hele binnenkant van je schoen onder de zwarte vegen. Dan kun je gelijk weer sneakers in de wasmachien stoppen ;-).

4. Heb geduld, het kan zomaar 24 tot 48 uur duren totdat je schoenen echt droog zijn! Maar wat zien ze er dan toch goed uit… Ze lijken wel nieuws! Lang leven sneakers in de wasmachine.

sneakers wassen scoonmaken

Scoor je sneakers voordelig met deze kortingscode Adidas!

Vlekkenkampioen
Zijn je schoenen niet zo heel erg vies, of kunnen ze niet in de wasmachine? Je kunt ook vlekken plaatselijk verwijderen met vlekkenverwijderaar zoals Biotex vlekkendepper of Vanish Oxiaction. Breng de vlekkenverwijderaar aan met een oude tandenborstel en borstel voorzichtig over de vlek heen. Laat het ongeveer 15 minuten tot een half uur inwerken en spoel daarna goed uit. Spoel écht goed uit, want sommige vlekkenverwijderaars kunnen bleekvlekken achterlaten wanneer ze niet goed zijn uitgespoeld en daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten.

Luchtjes
Maar sneakers kunnen niet alleen hun nieuwheid verliezen door vlekken, een paar stinkvoeten kunnen er ook wat van. En stinkvoeten kun je al snel krijgen in een paar sneakers, zeker als je er met blote voeten in geweest bent. Krijg jij snel stinkvoeten? Ga dan vooral niet met blote voeten je sneakers in maar koop korte sokjes die niet boven de rand van je sneakers uitkomen.

Is het kwaad al geschied? Of heb je door je sokken heen last van stinkende schoenen gekregen? Geen nood, er is wat aan te doen!

Buitenlucht
Probeer aller eerst je schoenen eens een dag buiten te laten staan, frisse lucht doet een paar (zweet)schoenen goed. Let wel op dat het niet gaat regenen, op natte schoenen zit je niet te wachten.

Invriezen
Helpen alle tips over sneakers in de wasmachine wassen niet? Doe je sneakers dan in een plasticzak en doe ze 24 uur in de vriezer. Veel bacteriën kunnen niet tegen temperaturen onder nul, hierdoor heb je na 24 uur dus weer stinkvrije schoenen.

Wil jij weten hoe je het beste je hardloopschoenen kunt onderhouden, hier schreven wij ook al een artikel over.

Nog even onze favo witte sneakers op een rijtje:

 

 

Bron: Mens-en-gezondheid.info & sneakersenzo.nl | Beeld: Unsplash