Lifestyle

Stelling: ‘Welk niveau je op de middelbare school doet, hangt af van je inzet’

Lekker discussiëren over actuele en/of maatschappelijke kwesties? Dat kan nu op Girlscene! Elke week legt Girlscene of een lezeres een stelling voor waar iedereen respectvol op kan reageren. Dit is de plek waar je terecht kunt met jouw standpunten over zaken die op dit moment spelen. Deze keer: 'Welk niveau je op de middelbare school doet, hangt af van je inzet'.

Shortcake opende op het Girlscene forum het topic: 'Welk niveau je op de middelbare school doet, hangt af van je inzet'. Ik hoorde dus laatst twee mensen in de bus hierover praten, de één zei: 'Het hangt af van je inzet of je je best doet om bijvoorbeeld te leren voor een toets'. De ander zei iets in de richting van 'het is genetisch bepaald of je slim of dom bent'. Mijn mening hierover is verdeeld, ik denk dat het deels je inzet is en dat je het deels ook wel hebt meegekregen van je ouders. Maar ik weet het zelf ook niet zo goed. Wat denken jullie?


Bron

Descendant: Nee vind ik niet. Als je heel goed je best doet, maar je bent niet zo slim, waarom zou dan je dan bijvoorbeeld gymnasium gaan doen? Terwijl de stof nog steeds te moeilijk is. Volgens mij word je daar alleen maar ongelukkig van. Heel hard je best doen en dan kut cijfers halen is echt niet leuk.

Negative: Het hangt af van je niveau én inzet vind ik/denk ik. Ik doe vwo en merk gewoon dat sommigen heel slim zijn en er niks voor doen, maar het wel halen. Anderen zijn niet heel slim, maar doen veel en halen het daardoor. En weer anderen zijn niet heel slim en doen ook niet genoeg, dan haal je het dus niet.

Softwords: Ik ben het er wel mee eens. Ik ben er zelf een voorbeeld van en ervan overtuigd dat ik een havo leerling ben, maar ik zit op het vwo mede door mijn inzet. Het niveau wat ik nu doe is voor mij wat te hoog, waardoor ik vorig jaar gezakt ben. Toch ben ik door veel te leren dit jaar met véél betere cijfers de examens in gegaan, dus inzet helpt zeker om een niveau wel aan te kunnen. Toch is het natuurlijk niet zo dat inzet alles bepalend is, je hebt ook zeker wel intelligentie nodig.

Polyethylene: Ik vind sowieso niet dat je niveau op de middelbare school ook maar iets te maken heeft met je intelligentie/creativiteit/motivatie. Er zijn genoeg geniale mensen die de basisschool nog niet eens hebben afgemaakt, maar ook geweldige mensen die heel lang leren aan goede universiteiten en ook gewoon intelligent zijn. Ik heb zelf zeven jaar basisschool gedaan en zeven jaar middelbare school voor mijn havo diploma (tenminste, ik hoop dat het er nu eindelijk op zit), omdat ik dacht dat ik vwo wilde doen. Ik denk persoonlijk wel dat ik vwo had kunnen halen, zolang de manier van onderwijs geven mij wat meer zou liggen en de omstandigheden wat beter waren geweest. Het heeft met zoveel meer factoren te maken dan alleen je inzet. En zelfs als je inzet slecht is, betekent het niet dat je dan maar 'gewoon lui' bent. Het systeem dat we hier hebben, werkt niet voor iedereen.

Sofiiee: Combinatie van IQ en inzet. Je kan een heel hoog IQ hebben, maar zonder inzet om bepaalde dingen te leren zal je een minder hoog niveau bereiken. En als je gewoon niet zo'n hoog IQ hebt, maar je doet wel heel erg je best zal je ook een eind komen.

Wat vind jij? Hangt het niveau dat je op de middelbare school doet af van je inzet? 
Pin je inspiratie in Pinbook