Lifestyle

Gefeliciteerd, 18! Maar… wat nu?

Yes, je bent 18! Gefeliciteerd! Nu mag je eindelijk autorijden zonder iemand naast je (als je je rijbewijs hebt dan), je mag zelf drank kopen, bij de volgende verkiezingen mag je stemmen en belangrijke beslissingen over jouw leven mag je nu zelf nemen. Maar met die belangrijke beslissingen komen ook (soms lastige) verantwoordelijkheden. Waar moet je eigenlijk voor zorgen als je 18 geworden bent?

Bron

Maak een checklist
Begin met het maken van een checklist omdat er een aantal dingen zijn die je moet regelen is het makkelijk om alles voor jezelf op een rijtje te zetten zodat je niets vergeet. 

Verzekering
Als je 18 wordt moet je zelf voor je zorgverzekering gaan zorgen. Vanaf 18 jaar is je zorgverzekering verplicht. Als je niet verzekerd bent krijg je een boete. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben speciale (goedkopere) pakketten voor jongeren samengesteld waarin zorg zit waar mensen van jouw leeftijd vaak iets aan hebben.  Als student kun je overigens ook vaak speciale studentenkorting krijgen, zoals bij deze zorgverzekering van Rabobank.

DigiD
Voor het ondertekenen van digitale formulieren van de overheid (zoals studiefinanciering en toeslagen) heb je een DigiD code nodig. Dit is een soort van digitale handtekening. Het kost altijd een paar dagen voordat je je DigiD ontvangt dus zorg dat je deze op tijd aanvraagt. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat lees je op de website van DigiD! Oh ja… ook niet geheel onbelangrijk, bewaar je DigiD code goed, zodat je wanneer je hem nodig hebt niet je hele kamer overhoop hoeft te halen en uiteindelijk een nieuwe code aan moet vragen (wat dus weer een paar dagen duurt). Je begrijpt dat dat bij iemand op de redactie (Annemerel, hahaha) meerdere malen gebeurd is.

Zorgtoeslag
Omdat je waarschijnlijk nog niet zoveel verdient, maak je aanspraak op zorgtoeslag. Kijk, dat is goed nieuws. Je moet dan misschien iedere maand je zorgverzekering betalen, je wordt hierin door de overheid een beetje geholpen door een vast bedrag dat je maandelijks ontvangt.

Studiefinanciering
Ga je komend schooljaar studeren? Lucky you! Jij bent waarschijnlijk van de laatste generatie die nog studiefinanciering krijgt. Vanaf schooljaar 2015-2016 ga je studiefinanciering 'lenen' in plaats van dat je het krijgt als gift wanneer je bent afgestudeerd. Hoe dat precies zit lees je hier. Studiefinanciering kun je aanvragen wanneer je tussen de 18 en 27 bent en een voltijdopleiding volgt, daarnaast heb je dan ook recht op een OV jaarkaart. Voor het aanvragen van studiefinanciering heb je een DigiD code nodig. Op Duo.nl (Dienst Uitvoering Onderwijs) lees je precies hoeveel jij krijgt en hoe je het kunt aanvragen.

Spaarrekening
Omdat je vanaf nu regelmatig voor financiële verrassingen kan komen te staan (wat dacht je van… een boete omdat je te hard gereden hebt, OEPS!) is het belangrijk om altijd wat geld achter de hand te hebben. Probeer iedere maand een percentage van je inkomsten te sparen. Vaak moet je als je 18 wordt ook van bankrekening veranderen om je nu niet meer onder de scholieren maar onder de studenten valt. Als je een spaarrekening afsluit met een gunstig rentepercentage, dan kun je er nog op verdienen ook! Een spaarrekening kun je onder andere hier afsluiten.

Donor Ja/Nee
Waarschijnlijk krijg je binnenkort ook een formulier waarop je moet aangeven of je wel of niet donor wilt zijn. Als je aangeeft dat je donor wilt zijn, kunnen jouw organen gebruikt worden voor andere mensen mocht je door een ongeluk komen te overlijden. Dat zijn eigenlijk geen dingen waar je over na wilt denken, maar toch is dit erg belangrijk. Stel je voor dat jij in het ziekenhuis ligt en met spoed een nieuwe nier nodig hebt, dan zou jij het ook erg fijn vinden als iemand anders dat formulier had ingevuld. Wat je op dat formulier invult is natuurlijk helemaal aan jou, doe waar jij je goed bij voelt.

Ben jij al 18, vond jij het heel anders om 18 te zijn? Veranderde er voor jou veel?

Bronnen: Duo / 18ennu.nl / Independer.nl

Must reads 👀