Lifestyle

DIY: Borstonderzoek

Borstkanker komt gelukkig niet vaak voor bij meiden onder de 25. Toch is het belangrijk regelmatig je borsten te checken, want hoewel het niet vaak voorkomt, komt het wel voor. Als je je borsten regelmatig checkt ben je er snel bij mocht er toch iets fout zitten. En hoe sneller je er bij bent, hoe groter je overlevingskans is. Weet jij niet zo goed hoe je jezelf kunt controleren? Wij geven tips.

Je kunt je borsten het beste onderzoeken in de week na je menstruatie, je borsten zijn dan als het goed is niet gezwollen. Ook is het belangrijk je eigen borsten te kennen. Als je je eigen borsten niet kent is het lastig om verandering vast te stellen. Het is bijvoorbeeld normaal wanneer de eerste borst iets groter is dan de ander, of dat het wat hobbelig aanvoelt onder je huid. 

Wanneer moet je naar de dokter?
Er zijn een aantal symptomen die op borstkanker duiden. Als je één van de volgende symptomen hebt adviseren we zo snel mogelijk de huisarts te bellen voor een afspraak:
– Een ongewoon knobbeltje in je borst
– Schilfering op je tepels
– Roodheid van de tepel
– Een kuiltje in de borst
– Een strengetje naar de tepel
– Vocht uit de tepel (bloederig, waterig, groen van kleur)
– Warm aanvoelende borst met rode verkleuring van de huid
– Een slecht genezend plekje
– Zwelling van de oksel
– Een pijnlijk voelende plek in de borst

Maar hoe ontdek je deze plekjes, we leggen je uit hoe je zelf je borsten kunt onderzoeken. Je kunt je borsten op twee verschillende manieren doen. Staand (bijvoorbeeld onder de douche of voor de spiegel), maar je kunt je borsten ook liggend onderzoeken (bijvoorbeeld in bed).

Je borsten staand onderzoeken

Leg je linkerarm achter je hoofd en leg je rechterhand op je linkerborst. Let erop dat je borstspier ontspannen is. Deel in gedachten je linkerborst in vieren. Begin rechtsboven, ga vervolgens naar rechtsonder, dan linksonder en eindig linksboven. Maak met de vier gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van je borst naar de tepel toe. Druk niet te hard! Controleer ook de tepel en het gebied eromheen.


 

Buig voorover en ondersteun de gehele onderkant van de linkerborst met je linkerhand. Tast de borst met je vlakke rechterhand rondom af. Maak daarbij een rollende beweging en zorg voor voldoende druk. Op deze manier kun je het diepergelegen borstklierweefsel op veranderingen controleren.


 

Blijf voorovergebogen staan en laat je linkerarm ontspannen naar beneden hangen. Druk met de handpalm van je rechterhand jouw borst licht naar het midden. Controleer zo met gestrekte vingers de linkeroksel op bijvoorbeeld knobbeltjes. Begin bovenin de oksel en laat de vingers langzaam naar beneden glijden.

Je borsten liggend onderzoeken

Ga rustig op bed liggen, leg een kussen onder je linkerschouder en plaats je linkerhand onder je hoofd. Deel in je gedachten je borst in vieren.

Begin rechtsboven, ga vervolgens naar rechtsonder, dan linksonder en eindig linksboven. Maak met de vier gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van je borst naar de tepel toe. Beweeg rustig met wat lichte druk, terwijl je vingertoppen plat op de borst blijven liggen. Voel ook goed rond de tepel.


Je kunt ook bodylotion gebruiken zodat het wat makkelijker gaat!

Voordat je de buitenkant van je linkerborst onderzoekt, haalt je je linkerarm onder je hoofd vandaan en legt deze losjes langs jouw lichaam. Begin linksonder vanaf de buitenzijde. Maak weer met gestrekte vingers kleine draaiende bewegingen naar de tepel toe.


 

Maak ook bij het linker bovengedeelte van je borst ronddraaiende bewegingen van de rand van de borst naar de tepel toe. Maak vervolgens deze beweging vanaf de tepel tot boven de linkeroksel, om het gedeelte van jouw borst vlakbij de oksel te controleren.

Leg jouw arm wat meer opzij en druk met de handpalm van je rechterhand je borst licht naar het midden. Controleer zo met gestrekte vingers de linkeroksel op knobbeltjes of verdikkingen. Begin bovenin de oksel en laat jouw vingers langzaam naar beneden glijden. Controleer ook je tepel en het gebied eromheen.

 

Succes ladies!
 
Bron: borstkanker.nl, kwfkankerbestrijding