Wat je nog niet wist over op kamers gaan

Lifestyle door Shelley

Je eerste studiejaar is begonnen en jij zit dolblij in je nieuwe kamer. Wanneer je een klasgenoot hoort praten over op kamers gaan, ben jij helemaal zeker van je zaakje en leg je haar even goed uit hoe het nou precies werkt. Ondanks dat je zelf ook pas net op kamers woont. Tot je erachter komt dat je eigenlijk nog veel meer moet of kunt doen wanneer je op kamers gaat en je dit eerder nog niet wist. Daarom geeft Girlscene je de volgende tips over je studentenkamer!

Op kamers gaan is een hartstikke spannende ervaring, maar zorg wel dat je goed voorbereid bent wanneer je daadwerkelijk de stap maakt. Met onderstaande tips kom je in ieder geval een heel eind!

Inschrijven bij gemeente
Belangrijk is dat je je inschrijft bij de gemeente waar je woont. Op deze manier weet de overheid zeker dat je uitwonend bent, zodat je ook je uitwonende studiefinanciering ontvangt. Wanneer je je gaat inschrijven moet je je huurcontract meenemen, die ondertekend is door de verhuurder en door jou zelf. Dit is namelijk hét bewijs dat je er daadwerkelijk woont. Stel het inschrijven bij de gemeente niet uit, want je kunt hiervoor een fikse boete krijgen en dat zou zonde zijn!

Huisarts en tandarts
Als je op kamers gaat en je woont niet in de buurt van je desbetreffende huisarts of tandarts, is het handig als je er een bij jou in de buurt zoekt. Zo voorkom je onnodig veel heen en weer gereis. Al helemaal als je doodziek bent en bijna niet uit je bed te krijgen bent, is het lekker als je huisarts (bij wijze van) om de hoek zit. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een tandarts, maar zoek eerst een aantal huisartsen en tandartsen uit voor je een definitieve keuze maakt en laat het vooral ook even aan je ouders zien. Zij weten waar je op moet letten bij het uitzoeken van een huis- of tandarts. 

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten
Stel: je stoot een glas bier om over de laptop van een medestudent of huigenootje. Die persoon is dan natuurlijk niet blij en wil graag dat jij de laptop vergoed. Heel terecht, maar waar haal je zomaar €1000 vandaan? Grote kans dat je dat niet op je rekening hebt staan. Voor zulke ongelukjes is er een aansprakelijkheidsverzekering, die kun je hier onder andere afsluiten.


Bron

Huurtoeslag
Ben je 23 jaar of ouder? Dan kun je misschien huurtoeslag aanvragen! Dit kun je checken op de site van de Belastingdienst. Aan de hand van hoeveel je verdient, met wie je woont, wat je leeftijd is, hoe hoog je huur is en in wat voor soort huis je woont, kun je huurtoeslag aanvragen. Als je dit hebt aangevraagd, krijg je per maand huurtoeslag op je rekening geschreven, wat een mooi bedrag is bovenop je uitwonende studiefinanciering ;-). Hier kun je zien of je recht hebt op huurtoeslag, ook wanneer je nog geen 23 bent.

Borg
Vaak wordt er als je op kamers gaat om een borg gevraagd. Meestal bedraagt dit eenmaal de huur van je kamer bovenop de huur van de eerste maand dat je er intrekt. Als je de kamer na een aantal jaar in de juiste staat weer verlaat, krijg je de borg weer op je rekening teruggestort. 

Contact met je huisbaas
Ga je op kamers waarbij je tot nu toe alleen je huisgenoten hebt ontmoet? Dan is het aan te raden om ook even contact op te nemen met de huisbaas. Je krijgt op deze manier een beter beeld van iemand. Je weet dan met wie je te maken hebt, wanneer er een probleem is. Bijvoorbeeld wanneer je wasmachine stuk is die bij de huur inbegrepen zit. Het is dan fijn als je weet met wie je praat wanneer je contact zoekt met de huisbaas. 

Huurcontract 
Misschien nog wel het allerbelangrijkste is het inlezen van je huurcontract. Het is misschien een saai karweitje, maar niet onbelangrijk. Er zou iets in kunnen staan waar je het misschien niet mee eens bent, of iets wat je nog niet begrijpt. Dit kun je dan mooi meteen vragen wanneer je het contract ondertekent. 

Studentenkaart korting
Met je studentenkaart kun je genoeg kortingen krijgen. Als je graag onder de zonnebank duikt, dan krijg je bij Sunday's korting op vertoon van je studentenkaart. Je betaalt dan maar €10,95 voor 20 minuutjes nep zonlicht. Ook wanneer je bijvoorbeeld een laptop aanschaft krijg je vaak korting. Kijk daarom eerst even of je met je studentenkaart ergens korting op kunt krijgen, want elke korting is fijn. In sommige restaurantjes krijg je namelijk ook korting. Lekker goedkeup! 

Uitwonende studiefinanciering
Het is al eerder benoemd en misschien wat voor de handliggend, maar als je op kamers gaat kun je uitwonende studiefinanciering aanvragen. Als het goed is krijg je dan meer centjes waarvan je je huur kunt betalen. Het is niet heel veel, maar alles is mooi meegenomen als je op kamers gaat. Je vraagt je uitwonende studiefinanciering aan via DUO. 

Inboedelverzekering afsluiten
Heb je veel dure items in je kamer staan, maar geen slot op je deur? Dan raadt Girlscene het aan om een inboedelverzekering af te sluiten op je kamer. Afhankelijk van hoeveel de items bij elkaar opgeteld zijn kun je een inboedelverzekering afsluiten. Zo ben jij de dieven te slim af, maar ben je ook gelijk verzekerd tegen schade aan je inboedel door brand, storm of water. Een goede deal voor een inboedelverzekering (en speciaal voor studenten!) vind je hier.

Reisverzekering afsluiten
Naast een inboedelverzekering, is het ook verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Je bent vaker weg dan je denkt! Als je meer dan twee keer per jaar op vakantie bent (ja, ook korte weekendjes naar Antwerpen tellen mee), dan kan het je veel geld besparen als er iets gebeurt op vakantie. Als student heb je waarschijnlijk geen grote spaarrekening waar je jouw gestolen skispullen opnieuw mee kunt kopen, maar je bent ook verzekerd voor ongevallen. Maak je geen zorgen dat het je per maand teveel geld kost, bij de reisverzekering van Rabobank krijg je 25% korting als je student bent!

Tot slot twee minitips!

Laptop beveiliging
Woon je met veel huisgenootjes samen en ken je al je huisgenoten niet even goed? Maak je je er zorgen over of een huisgenootje misschien ongure types mee naar huis neemt? Dat is heel vervelend, want dan laat je ook niet met een gerust hart je laptop achter als je geen slot op je deur hebt. Maar wist je dat er ook een slot bestaat voor een laptop? Het is een kabelslot met cijferslot en kost ongeveer €10. Op deze manier kun je met een gerust hart je laptop even achterlaten en hoe je niet bang te zijn dat 'ie gestolen wordt. 

Oordoppen
Lig je in bed en hoor je nog altijd de stemmen van je huisgenoten door de muren heen boren? Dan zijn oordoppen misschien de oplossing! Voor een paar euro kun je de oordoppen al aanschaffen bij HEMA. De oordoppen zijn vooral handig als je in een drukke straat woont, of met luidruchtige huisgenoten. 

Heb jij een tip voor als je op kamers gaat?

Pin je inspiratie in Pinbook 

*Dit artikel is in samenwerking met Rabobank