Lifestyle

LinkedIn, zo vind je je droombaan

Jarenlang ben je naar school gegaan, heb je gestudeerd en heb je jezelf klaar gemaakt voor het 'echte' leven. Nu heb je je scriptie ingeleverd en is het eindelijk tijd voor dat echte leven waar je je al die tijd op voorbereid hebt, je moet op zoek naar een baan. En waar kun je beter op zoek gaan dan op internet? Maar hoe doe je dat? Hoe presenteer je jezelf op LinkedIn? Wat moet je vooral wel zeggen en wat kun je beter laten? We hebben tips om jezelf te presenteren en een online etiquette voor een succesvolle banenjacht.

In 8 stappen het perfecte LinkedIn profiel

1. Verboden woorden
Uit onderzoek blijkt dat de woorden 'verantwoordelijk', 'strategisch' en 'expert' de meest gebruikte woorden zijn op Nederlandse LinkedIn profielen. Probeer standaard woorden te vermijden en wees origineel. Je kunt ook persoonlijke blogs en presentaties toevoegen aan je profiel om meer van jezelf te laten zien.
2. Zorg dat je vindbaar bent
Jij kunt online niet alleen op banen solliciteren, recruiters kunnen jou ook vinden. Maar, dat kan alleen als je ook daadwerkelijk vindbaar bent. Geef in je headline goed aan wie je bent om je kans op vindbaarheid te vergroten.
3. Vul je hele profiel in
Hoe meer je hebt ingevuld op je profiel, hoe groter de kans dat je gevonden wordt. Heb je meer dan één functie op je profiel staan, dan is de kans zelfs twaalf keer zo groot.
4. Wees kritisch op je vaardigheden
Vul alleen dingen in waar je echt goed in bent en die je nodig hebt voor het werk dat je graag zou willen doen. Op het moment dat connecties van jou aangeven dat je daadwerkelijk die vaardigheden hebt, kom je ook weer sneller naar boven in de zoekresultaten.
5. Volg je droomwerkgevers
Droom jij ervan om te werken bij een groot magazine? Volg deze dan via LinkedIn bedrijven. Op deze manier blijf je op de hoogte van vacatures en of jouw connecties misschien mensen kennen die daar werken die je kunnen introduceren.
6. Open zelf de deur
Als je net bent afgestudeerd, geen werk hebt en een aantal sollicitatiebrieven verstuurd hebt waar niets uit is voort gekomen, voel je je misschien onzichtbaar. Maar geef de moed niet op. Duik in de groepen op LinkedIn. Voor iedere branche en voor ieder niveau zijn er groepen beschikbaar waarin gediscussieerd wordt over het vak. Op deze manier leer je mensen kennen en wellicht gaan er deuren open.

Etiquette voor online netwerken

1. Netwerk niet alleen als je iets van iemand nodig hebt
Geef jij je netwerk nooit wat terug, dan is de kans groot dat je professionele contacten verliest. Het is belangrijk dat mensen je leuk vinden, dat ze je wat gunnen. Door andere mensen te helpen creëer je likeability. Beantwoord vragen van anderen, like berichten van anderen, help anderen verder.
2. Netwerk zowel on- als offline
Het is belangrijk om je online netwerk te onderhouden, maar laat jezelf offline ook zien. Ga naar evenementen waarvoor je wordt uitgenodigd, maak contact.
3. Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit
Focus je niet op het hebben van zoveel mogelijk connecties, maar probeer je te focussen op zoveel mogelijk connecties waar je ook daadwerkelijk wat aan hebt. Met 50 relevante connecties kun je veel meer dan met 300 connecties waar je eigenlijk niet zoveel aan hebt. Kijk kritisch naar je connecties, kunnen zij jou verder helpen, of schiet je er niets mee op?
4. Check iemands profiel
Heb je een sollicitatiegesprek, woohoooo! Go you! Om jezelf voor te bereiden is het goed om je van tevoren te verdiepen in de persoon waarmee je een gesprek hebt. Bekijk iemands profiel en probeer relevante feiten over die persoon te ontdekken. 
5. Personaliseer
Verstuur persoonlijke berichten. Richt je bericht specifiek op de persoon naar wie je je bericht stuurt. Neem de tijd om je te verdiepen in de persoon voordat je een mail stuurt. 
6. Zoek naar een mentor online
Weet jij wat jij het liefst zou doen? Ken jij iemand die volgens jou een droombaan heeft? Probeer met diegene in contact te komen, zij kunnen namelijk fungeren als mentors. Wellicht willen ze je helpen bij het uitstippelen van jouw carrièreplan. Ze kunnen je misschien ook vertellen wat er allemaal bij jouw 'droombaan' komt kijken, misschien lijkt de baan wel leuker dan je het in werkelijkheid vindt.
7. Update je LinkedIn profiel regelmatig
Heb je een cursus gedaan, voeg het toe aan je profiel! Heb je nieuwe vaardigheden verworven, voeg ze toe! Heb je jezelf wel eens gegoogled? Waarschijnlijk komt je LinkedIn profiel als één van de eerste pagina's naar boven.

Ben jij bijna afgestudeerd, of ben je net afgestudeerd? Gebruik jij LinkedIn in je zoektocht naar een baan?
Pin je inspiratie in Pinbook