Beauty

In 11 stappen wassen zonder shampoo

37

Vorige keer vertelden we jullie waarom je haar wassen niet altijd goed is. Maar gewoon zomaar vanuit het niets je haar niet wassen is best wel een beetje heftig en... smerig. Hoe je van je shampoo-verslaving afkomt? Daar is een heel stappenplan voor en dat stappenplan delen we vandaag met jou!


Bron

1. Voorbereidingen
Voordat je begint met je shampoo detox is het belangrijk om je haar te ontdoen van alle shampooresten die er nog in je haar zitten. Dit doe je door een sulfaatshampoo te gebruiken, dit haalt alle siliconen uit je haar. Deze shampoo gebruik je alleen vóórdat je met je detox gaat beginnen.

2. Maak je haar nat
Maak je haar nat in de douche, klinkt logisch... toch?

3. Was je haar met een shampoo vervanger
Dat je geen shampoo in je haar doet, betekent niet dat je helemaal je haar niet wast. Heb je droog haar? Was je haar dan alleen met conditioner. Zorg er ook voor dat je je hoofdhuid goed inmasseert met de conditioner. Dit zou je normaal misschien niet doen, maar nu je geen shampoo gebruikt is dit wel nodig. 

Is je haar snel vet? Je kunt een scheutje citroensap bij je conditioner doen, verdeel dit over je haar met een kam en spoel uit.

4. Vochtinbrengende conditioner
Vervolgens doe je een vochtinbrengende conditioner in je haar, laat deze even in je haar zitten.

5. Klitten eruit
Met de conditioner nog in je haar haal je de klitten uit je haar door er met je vingers doorheen te gaan, of met een grove kam. Neem een klein gedeelte van je haar apart en haal de klitten eruit, herhaal dit met de rest van je haar.

6. Spoelen
Spoel de conditioner uit je haren.


Bron

7. Spoelen part II
Dacht je dat je klaar was met het uitspoelen van de conditioner? Nope! Nu mag je je haar nog een keer spoelen met KOUD water. Koud water zorgt voor minder 'frizz' en voor meer 'glans'. Positieve glans, geen 'vette' glans.

8. Leave-in conditioner
Doe wat leave-in conditioner op de droge gedeelten van je haar, bijvoorbeeld de punten.

9. DON'T
Gebruik nu geen producten met siliconen en/of wax. Siliconen zorgen ervoor dat je haar gladder en minder frizzy eruit zien, maar uiteindelijk maakt het het haar er niet beter op. Het legt een laagje om je haar waardoor het geen vocht op kan nemen, hierdoor wordt je haar net stro en juist frizzy. Siliconen zitten in de meeste producten van 'gewone' shampoos die je koopt bij de drogist. Wanneer er 'PEG' voor de siliconen staat op de ingrediëntenlijst, als dit ervoor staat betekent het dat de siliconen in water oplosbaar zijn waardoor er geen schadelijk laagje op je haar komt te liggen.

10. Drogen
Laat je haar aan de lucht drogen, heeft je haar het echt nodig? Gebruik dan een mousse zonder siliconen en alcohol, maar het beste kun je nu helemaal niets meer in je haar doen.

11. Geduld
Geduld is een schone zaak, het duurt zo'n 2 tot 4 weken totdat je haar helemaal hersteld is, de eerste weken heb je waarschijnlijk het gevoel dat je voor lul loopt met een vet koppie haar. Zet door, you can do it, uiteindelijk heb je er heel veel profijt van.

Hoe vaak was jij je haar? Heb jij het gevoel dat je haar 'verslaafd' is aan shampoo. Zou jij dit stappenplan willen proberen?

Bronnen: Wikihow, Shape Magazine

Pin jouw inspiratie in Pinbook!

LOVE dit artikel
19 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

37 reacties

 • 5 jaar geleden Elinex

  ik waste eerst m'n haar elke dag, nu om de dag. er zit vooruitgang in haha!

 • 5 jaar geleden iris

  Ik was m'n haar om de dag. Het stappenplan zou ik best wel eens willen proberen 😊

 • 5 jaar geleden Caitlyn_

  Ik was mijn haar elke 2 à 3 dagen en heb nog bijna heel de tijd vet haar, dit is misschien wel een goed idee om eens te proberen

 • 5 jaar geleden avalon

  als je je hoodhuid tussendoor goed schoon wilt hebben dan spoelen met verdunde appelzaijn

 • 5 jaar geleden Evelienmh

  neem graag een kijkje op mijn blog evelienmh.weebly.com xxx

 • 5 jaar geleden POKEMON

  Ik was mn haar 2 of 3 keer per week met shampoo zonder siliconen en 1 keer met alleen condidioner omdat mn haar eeeecht superzacht word daarvan (:

 • 5 jaar geleden lana

  Ik durf het echt niet :o

 • 5 jaar geleden creativegirl

  Ik ga geen drie conditioners kopen, terwijl ik gwn één shampoo kan gebruiken. Ik was mijn haar 3 keer per week met een shampoo zonder siliconen.

 • 5 jaar geleden Liah

  @strangepanic, er bestaan zoooveel producten voor niets behalve om geld te verdienen wij denken ze nodig te hebben maar dat is vaak niet zo, je raakt er alleen aan gewend en dan is het logisch om te gebruiken.

 • 5 jaar geleden Liah

  Interessant, ik ga het uitproberen!

 • 5 jaar geleden IkHebEenFiets

  Volgens mij is citroen juist heel slecht voor je haar..

 • 5 jaar geleden trustnobitch

  11 stappen en 3 verschillende conditioners? nah ik gebruik liever shampoo dan

 • 5 jaar geleden Lush

  Ik was iedere dag mn haar met shampoo en t is gewoon gezond, niet dood of vet. Verder is he ook lang en dik dus je haar valt echt niet zomaar uit als je het iedere dag wast. Volgens mij is dit allemaal wel een klein beetje overdreven..

 • 5 jaar geleden Saskia

  Ik was gewoon me haar 1 keer per week alleen met shampoo en alles gaat prima.

 • 5 jaar geleden Kraplapje

  Sinds mijn kapperbezoek drie weken geleden, was ik mijn haar om de dag en zelfs om de twee dagen. Omdat ik aantal dagen moest werken, kan ik het resultaat nog niet echt zeggen. Wat ik wel heb gedaan, is een hele nacht conditioner in mijn haar laten zitten. Vanmorgen eruit gewassen en nu aan de buitelucht opdrogen. Ik wil gewoon lang en verzorgt haar.

 • 5 jaar geleden Acrux

  Ik hoor juist veel goede berichten van mensen die helemaal niks meer in hun haar doen, maar het alleen wassen met water. Je haar moet er natuurlijk wel aan wennen en het zal de eerste tijd erg vettig zijn, maar blijkbaar helpt het. Misschien dat ik dat ook wel een keer ga doen, maar dan dus ook echt zonder conditioner.

 • 5 jaar geleden BeingFearless

  Dus uiteindelijk doe je wel nog 3 soorten conditioner erin? Daar snap ik het nut dus echt niet van he.

 • 5 jaar geleden CherryBlossom

  Jullie vergeten erbij te vermelden dat als je je haar wast met conditioner(en het dus op je hoofdhuid smeert) dat je goed moet opletten dat je een conditioner zónder siliconen gebruikt, anders krijg je heel vet haar

 • 5 jaar geleden Chocolateduck

  Oh trouwens @strangepanic; shampoo bevat een (iets te heftig) schoonmaakmiddel dat bedoelt is om middelen zoals siliconen uit je haar te kunnen wassen. Als je verder geen producten gebruikt kun je het dus ook met conditioner wassen.

 • 5 jaar geleden Chocolateduck

  Water is sowieso niet goed voor je haar als je er goed over nadenkt. Dat hitte slecht is voor je haar is bekend, maar dat betekend niet dat koud water GOED voor je haar is...

 • 5 jaar geleden Mint

  Dat met koud water je haar spoelen was toch onzin? Daar was een tijd terug nog een artikel over.. Jullie artikels zijn altijd zo heerlijk tegensprekend he.

  Maar word je haar op een gegeven moment wel schoon en niet-vettig dan?

 • 5 jaar geleden justshar0nn

  Koud water stimuleert de bloedsomloop en laat de haarvaten dicht trekken waardoor het geen vetten opneemt en gekleurd haar langer mooi blijft. En helemaal niet wassen lijkt meook niet goed blijven er toch bacteriën enzo in het haar zitten.. wassen doen we niet voor niets

 • 5 jaar geleden Sneeuwwitje

  @Koekelekoe Een scheutje kan geen kwaad, maar inderdaad niet iedere week.

  En het lijkt me vrij logisch dat kappers een kappersopleiding hebben gedaan.

 • 5 jaar geleden snowflakes ツ

  Je moet je haar niet elke dag wassen, maar 3 keer per week kan echt geen kwaad hoor.

 • 5 jaar geleden Moorgoat

  MENSEN gebruik geeeeeen citroensap! Het kan je haar afbreken en dan ja heb je half haar. Nooit doen ook niet om je haar blonder te laten worden in je zomer!

  Ja dit is betrouwbaar. Heb het na gevraagd aan 4 kappers, die een kappersopleiding gedaan hebben

 • 5 jaar geleden HEYHEY

  ok

 • 5 jaar geleden Ilovetheworld

  goeie tip, gebruik gewoon de shampoo bars van lush! meestal natuurlijke ingredienten en zonder siliconen! Je kan je haar dan gewoon op een normale manier wassen met shampoo!

 • 5 jaar geleden strangepanic

  Maar shampoo bestaat toch niet voor niets? Waarom zou ik mn haar niet meer wassen, waar is dat goed voor?

 • 5 jaar geleden Horizon

  Conditioner OP mn hoofdhuid? Huh.

 • 5 jaar geleden Kattengrasspriet

  Van koud water is bewezen dat het niets uithaald voor je haar.

 • 5 jaar geleden Healthyfan

  @chocolateduck Koud water is wel goed voor je haar! Door het warme water gaan je haarschubben open staan, en met koud water gaan ze weer dicht. Dat zorgt er voor dat je haar gaat glanzen. Misschien werkt dit bij jou niet, maar bij mij wel!

 • 5 jaar geleden JeBlondine_x

  @Chocolateduck ; ooohh, ik dacht juist dat het WEL goed was :o

  Omdat je haarschubben ofzoiets dan open gingen staan, en dat je hoofdhuid een stimulatie kreeg en dat je haar dan beter ging groeien ? . Maarja, das dus niet waar... word weer spoelen met warm water!

 • 5 jaar geleden AudreyMaiden

  Niet elke 'alcohol' is slecht voor je haar.

 • 5 jaar geleden Traveler

  Mijn haar doet het anders prima met 2x shampoo in de week. Wil het op zich best wel een keer proberen, maar ik heb het geduld daar echt niet voor!

 • 5 jaar geleden Choi

  Ik dacht dat juist citroen schadelijk was voor je haar :o Zelf gebruik al een tijdje geen shampoo meer omdat het niet goed ''voelde'' voor mijn haar. Met alleen conditioner voelt mijn haar zachter aan :p

 • 5 jaar geleden Chocolateduck

  Dat van het koude water klopt niet..... Maar de rest wel

 1. 1