Lifestyle

Dit zijn de populairste bijbaantjes

Een bijbaan is niet alleen fijn om te hebben voor een extra zakcentje, maar soms is het geld ook echt nodig om de vaste lasten te kunnen betalen. Maar je werkt ook aan de toekomst, misschien doe je nu al ervaring op in het werkvlak waarin je later wil werken. Het is hoe dan ook goed om naast je school of studie een baantje te hebben. Maar waarmee verdienen we nu ons geld? Girlscene zet de populairste bijbanen voor je op een rij en we geven tips hoe je een leuk bijbaantje kunt scoren.

Workaholics? Dat zijn we in Nederland zeker! Ruim zestig procent van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar heeft een bijbaan, dat meldt het CBS. Grote kans dat jij ook een bijbaan hebt... En waarschijnlijk werk je ook best veel, want ruim een derde werkt tussen de 12 en 35 uur per week. Dat is vijf procent meer dan tien jaar geleden! Toen hadden zes op de tien jongeren een bijbaan van minder dan twaalf uur per week.


Bron

Werken om te leven
We hebben een bijbaan zodat we makkelijker dat ene leuke jurkje kunnen kopen en zodat we een relaxte vakantie kunnen betalen. Maar voor twee op de drie jongeren gaat het wel wat verder dan een leuk jurkje, zij moeten werken om het gebrek aan inkomsten op te vangen. Dit geldt vooral voor jongeren boven de 18, zij moeten vaak hun eigen rekeningen betalen. Jongeren onder de 18 worden meestal nog onderhouden door hun ouders.

Werk vs. studie
Een bijbaan is een goede voorbereiding op het 'echte' werk. Ruim 77 procent vindt dat je door een bijbaan ervaring opdoet voor later. Vooral jongeren die werken in de verzorging of techniek hebben de beste match als het gaat om het doen van studiegerelateerd werk. Studenten en scholieren die verzorging/verpleegkunde, gezondheidszorg of binnen het sociale domein studeren, hebben in de meeste gevallen ook een bijbaan in deze richting. Hetzelfde geldt voor jongeren met een studie in de richting van ICT of techniek. Hoewel veel jongeren het belangrijk vinden om een bijbaan te hebben, raken sommigen wel in de knoop met school of studie. Voor één op de drie is het lastig om de bijbaan te combineren met de studie, waardoor ze studievertraging oplopen.

Populairste bijbaantjes
Maar waar verdienen we ons geld dan mee? Vakkenvullen is bij jongens populair, maar werken in een winkel is bij meisjes duidelijk favoriet met 80.000 bijbanen. Daarna kiezen de meeste meiden voor de horeca, hier zijn 50.000 bijbanen geteld.

1. Winkelbediende
2. Vakkenvuller
3. Kelner, serveerster
4. Achter de kassa
5. Schoonmaker of glazenwasser
6. Krantenbezorger
7. Barman of -vrouw
8. Lader, losser, verhuizer
9. Arbeider tuinbouw
10. Baantje in de zorg

Favoriete werkgever
De meeste meiden kiezen ervoor om in een winkel te werken en uit een onderzoek van Intelligence Group blijkt dat winkelketens ook de meest favoriete werkgevers zijn! Op nummer één staat Albert Heijn, gevolgd door Jumbo en PostNL. Op de vierde plek staat Rabobank en C1000 mag zich vijfde noemen.

Verdien je genoeg?
In de 'Vergelijk jezelf' tool van B.O.E.G. check je of de inkomsten van jouw bijbaantje een beetje gelijk zijn aan de inkomsten van leeftijdsgenoten. Je hebt vast wel eens van B.O.E.G. (Baas Over Eigen Geld) gehoord, het is een handige site met allerlei tips en tools om beter om te leren gaan met je geld. Ben je benieuwd naar deze handige tool? Check het hier.

Een leuk bijbaantje is niet geheel overbodig, want met een bijbaan waar je lol in hebt, is een centje bijverdienen een stuk leuker! Zo scoor je een leuke bijbaan:
- Bedenk wat je leuk vindt. Houd je van shoppen? Vraag in je favo kledingwinkel of ze nog mensen nodig hebben. Ben je een dierenliefhebber? Misschien kun je aan de slag in een dierenwinkel of -opvang. Ben je spontaan en sociaal? Misschien is promotiewerk wat voor jou.
- Kom zelf in actie, dat is belangrijk. Laat iedereen weten dat je een baantje aan het zoeken bent! Schakel je ouders en vrienden in om mee te zoeken.
- Ga langs bij bedrijven en winkels waar je graag wilt werken
- Check Facebook en Twitter: vraag op social media hulp bij je zoektocht
- Nog meer tips voor het vinden van de perfecte bijbaan? Kijk hier.


Bron

Wat voor bijbaantje heb jij? Heb jij nog tips om een leuk bijbaantje te scoren?

LOVE dit artikel
19 meiden hebben deze blog geloved