Zijn sociale media wel echt sociaal?

Lifestyle door Emma

Sociale media... Facebook, Twitter en Instagram worden zo genoemd omdat we door deze kanalen elke minuut van de dag in contact kunnen zijn met onze vrienden. Het is iets sociaals. Maar is dat ook écht zo? Volgens de video 'This Is What Facebook Is Doing To Your Brain' niet. Hierin wordt de wetenschappelijke waarheid van Facebook uitgelegd. En de waarheid is hard, volgens de video maakt Facebook ons juist eenzaam.


Bron

Meer dan 300 vrienden op Facebook, een paar honderd Twittervolgers... Op sociale media lijkt het vaak alsof we genoeg vrienden hebben. Dat is in veel gevallen ook zo, maar door deze kanalen voelen veel mensen zich ook eenzaam. Als je weer eens ziet dat iedereen in de kroeg staat op vrijdagavond, terwijl jij in je pyjama op de bank zit. Of als je weer eens een foto van twee tortelduifjes voorbij ziet komen, terwijl jij zit te hopen dat je crush je eens ziet staan.

Door sociale media als Facebook zijn we socialer dan ooit, maar eigenlijk zijn we ook eenzamer dan ooit. Dat is de boodschap van de video 'This Is What Facebook Is Doing To Your Brain'. Maar waarom maakt Facebook ons eenzaam? Ten eerste omdat face to face gesprekken worden ingeruild voor chatsessies. De video stelt dat een gesprek voeren steeds moeilijker wordt, omdat we minder controle hebben over hoe het gesprek verloopt en wat we gaan zeggen. In een gesprek op WhatsApp of in een post op Facebook kun je precies zo overkomen als je zelf wil. Hebben we spijt van een bepaalde post? Geen probleem, we kunnen het altijd aanpassen of verwijderen.

Volgens de documentaire bouwen we steeds minder echte vriendschappen op, maar zijn we te gefocust op hoe we overkomen. We kiezen de mooiste foto's van onszelf uit, we denken uren na over de tekst die we op Facebook zetten. We doen constant aan zelfpromotie, laten zien hoe leuk we het wel niet hebben. We verwachten meer van technologie dan van elkaar.

In de video wordt gezegd dat we door Facebook in drie sprookjes geloven. Dat we onze aandacht kunnen richten op wat we maar willen, dat we altijd gehoord worden en dat we nooit alleen hoeven te zijn. Vooral dat laatste doet wat met onze hersenen. We gebruiken technologie om ons mee te definiëren, 'ik deel, dus ik ben'. Onze gedachten en gevoelens delen we, soms 'faken' we zelfs een post of maken we het mooier, alleen maar om te kunnen delen!

Sociale netwerken veranderen niet alleen wat we doen, maar ook wie we zijn. Als we onzeker zijn, dan raken die posts van een gezellige avond of een lief stelletje ons het meest. Dan hebben we het gevoel dat we iets missen of dat we iets zouden moeten hebben.

Tot slot zeggen ze in de video dat we denken dat altijd online zijn ons minder alleen zal laten voelen. Maar het tegenovergestelde is waar. Als we niet weten hoe we alleen moeten zijn, dan zullen we ons altijd eenzaam blijven voelen.

Of je nu vindt dat de makers gelijk hebben hebben of niet, de video zal je in ieder geval wel aan het denken zetten over sociale media... Bekijk de video hieronder:

Wat vind jij van de de video? Heeft het je aan het denken gezet? Ben jij het met de makers eens... Zijn sociale media eigenlijk niet zo sociaal?