Maakt make-up je zelfverzekerder?

Beauty door Emma

Vrouwen over de hele wereld plaatsen massaal een selfie zonder make-up met de hashtag #nomakeupselfie. Het is een trend om foundation, blush en oogschaduw achterwege te laten, de natural look is waar je voor moet gaan. Maar wat als je last hebt van ernstige acne, pigmentvlekken of psoriasis? Make-up is voor sommige meiden een redding, een tool waardoor ze zich weer zelfverzekerd voelen: 'Door make-up kan ik echt mezelf zijn'. Maakt make-up jou zelfverzekerder?

Een make-upmerk gaat tegen alle girl power kreten in ('Omarm jezelf en ga voor de natural look', 'Minder make-up is mooier') en stelt in twee reclames dat make-up je juist zelfverzekerder maakt. De reclames zijn voor Dermablend, een merk dat sinds 1981 producten op de markt heeft voor vrouwen met een milde tot ernstige huidaandoening. Als voorbeeld nemen ze twee meiden met ernstige huidaandoeningen.

Cheri Lindsay heeft vitiligo, een soort pigmentvlek. Elke dag camoufleert ze haar aandoening met foundation: 'Door mijn aandoening te verbergen, zien mensen hoe ik echt ben. Mensen kijken niet anders naar mij.' In de video zie je Cheri, die er op het eerste gezicht heel normaal uitziet. 'My name is Cheri, and this is my Camo Confession', zegt ze en vervolgens verwijdert ze met een doekje haar make-up zodat haar veel lichtere huid tevoorschijn komt. Cheri hoopt dat ze met dit filmpje andere vrouwen inspireert om zich niet te laten beperken door een huidaandoening: 'Verstop je niet, niemand is perfect.'

Model Cassandra Bankson, ook wel bekend door haar YouTube-filmpjes met make-up tutorials, heeft een soortgelijke boodschap in een ander filmpje. Cassandra heeft al jaren last van ernstige acne. In de video vertelt ze over haar strijd met deze huidaandoening waar ze ook wel eens mee gepest werd. Klasgenootjes noemden haar 'freak of nature' en 'the exorcist': 'Als mensen je uitschelden door je huid, dan wordt het je wel moeilijk gemaakt om van jezelf te houden.' Nadat Cassandra haar make-up weg heeft gehaald, vertelt ze dat make-up en een passie haar een doel in het leven hebben gegeven.

Het komt erop neer dat sommige vrouwen zich juist fijner voelen met make-up, omdat ze niet het gevoel hebben dat ze zich moeten verbergen. Ze mogen zich laten zien!

Hoe zit dat bij jou? Ben jij door make-up zelfverzekerder? Of voel jij je juist fijner zonder make-up? 

Bron: dailymail, buzzfeed