Beauty

Maakt make-up je zelfverzekerder?

62

Vrouwen over de hele wereld plaatsen massaal een selfie zonder make-up met de hashtag #nomakeupselfie. Het is een trend om foundation, blush en oogschaduw achterwege te laten, de natural look is waar je voor moet gaan. Maar wat als je last hebt van ernstige acne, pigmentvlekken of psoriasis? Make-up is voor sommige meiden een redding, een tool waardoor ze zich weer zelfverzekerd voelen: 'Door make-up kan ik echt mezelf zijn'. Maakt make-up jou zelfverzekerder?

Een make-upmerk gaat tegen alle girl power kreten in ('Omarm jezelf en ga voor de natural look', 'Minder make-up is mooier') en stelt in twee reclames dat make-up je juist zelfverzekerder maakt. De reclames zijn voor Dermablend, een merk dat sinds 1981 producten op de markt heeft voor vrouwen met een milde tot ernstige huidaandoening. Als voorbeeld nemen ze twee meiden met ernstige huidaandoeningen.

Cheri Lindsay heeft vitiligo, een soort pigmentvlek. Elke dag camoufleert ze haar aandoening met foundation: 'Door mijn aandoening te verbergen, zien mensen hoe ik echt ben. Mensen kijken niet anders naar mij.' In de video zie je Cheri, die er op het eerste gezicht heel normaal uitziet. 'My name is Cheri, and this is my Camo Confession', zegt ze en vervolgens verwijdert ze met een doekje haar make-up zodat haar veel lichtere huid tevoorschijn komt. Cheri hoopt dat ze met dit filmpje andere vrouwen inspireert om zich niet te laten beperken door een huidaandoening: 'Verstop je niet, niemand is perfect.'

Model Cassandra Bankson, ook wel bekend door haar YouTube-filmpjes met make-up tutorials, heeft een soortgelijke boodschap in een ander filmpje. Cassandra heeft al jaren last van ernstige acne. In de video vertelt ze over haar strijd met deze huidaandoening waar ze ook wel eens mee gepest werd. Klasgenootjes noemden haar 'freak of nature' en 'the exorcist': 'Als mensen je uitschelden door je huid, dan wordt het je wel moeilijk gemaakt om van jezelf te houden.' Nadat Cassandra haar make-up weg heeft gehaald, vertelt ze dat make-up en een passie haar een doel in het leven hebben gegeven.

Het komt erop neer dat sommige vrouwen zich juist fijner voelen met make-up, omdat ze niet het gevoel hebben dat ze zich moeten verbergen. Ze mogen zich laten zien!

Hoe zit dat bij jou? Ben jij door make-up zelfverzekerder? Of voel jij je juist fijner zonder make-up? 

Bron: dailymail, buzzfeed

LOVE dit artikel
17 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

62 reacties

 • 5 jaar geleden elizaatje

  Ik heb acne en gebruik sinds kort pilletjes en gel die slechte bacteriën tegengaan. En het werkt fantastisch. Ik had een soort verslaving aan alles kapot krabben waardoor ik veel wondjes kreeg. Ik zag er een beetje uit als een zombie of iemand die in elkaar was geslagen. Sinds ik deze middeltjes gebruik krab ik niet meer en ben ik zelfs "veilige" make up gaan gebruiken. Ik voel me zelfverzekerder, durf weer naar buiten en ik voel me vooral mezelf. Make up omarmt je schoonheid.

 • 5 jaar geleden MusicGirl

  Volgens mij bedoelt ze dat andere mensen dat tegen haar zeiden @Romyyy

  Niet dat dat niet erg is...

 • 5 jaar geleden Romyyy

  WTF is er mis met die opa van Cassandra, je kan toch niet tegen je kleinkind zeggen dat het goede is van je overlijden dat je haar gezicht nooit meer hoeft te zien?! Ik ben daar echt door geschokt, dat kun je gewoon niet maken! Heel veel respect!

 • 5 jaar geleden sharon

  Snel en makkelijk geld verdienen !

  https://www.cash4ladies.nl/aanmelden.php?ref=70121

  ik heb pas geleden 25 euro uitbetaald gekregen in een korte tijd !! meld je aan

 • 5 jaar geleden Sweetdj

  Respect.

 • 5 jaar geleden Hessie

  Echt respect.

 • 5 jaar geleden CL

  Super makkelijk en snel geld verdienen?

  https://www.cash4girls.nl/aanmelden.php?ref=66979

  ik heb al meer dan 20 euro verdient en je hoeft alleen maar mails te lezen!

 • 5 jaar geleden Sweetdonkey

  Ik voel me wel zelfverzekerder met make-up, maar ik doe niet iets van foundation op, alleen mascara, eyeliner en concealer. Toen Cassandra zei dat ze een model was dacht ik van: wow ik dacht dat je nooit model zou kunnen worden als je een erge huid met acne hebt. Zij bewijst dus dat het wel kan, dat vind ik echt knap van haar.

 • 5 jaar geleden LiveAHappyLifexo

  Ik volg Cassandra! Zij gaat er zo goed mee om,

 • 5 jaar geleden Piep.

  Zo zie je maar weer.. het kan altijd erger dan een puistje op je wang.. Je moet gewoon blij zijn met wie je bent..

  Ondanks dat hun een huidaandoening hebben vind ik ze nog steeds mooi haha..

 • 5 jaar geleden Sky_

  Ik vind het echt knap hoe ze er mee omgaan!

 • 5 jaar geleden LuctorEtEmergo

  wauw

 • 5 jaar geleden Emma

  diep respect..

 • 5 jaar geleden Genevieve

  wat een zelfvertrouwen hebben die meiden, echt respect! zelf draag ik best veel makeup, altijd foundation, poeder, mascara, eyeliner, blush. Ik moet ook maar eens gaan minderen, the best thing is to look natural!

 • 5 jaar geleden Chocolateduck

  Wauw

 • 5 jaar geleden swaGeit

  jezus dit gaat nog niet over minder make-up dragen. dit gaat over make-up dragen voor jezelf en niet om jezelf weg te stoppen en door onzekerheid.

 • 5 jaar geleden Lamp

  Wow :o

 • 5 jaar geleden chérie

  Wauw, wat knap van ze!

 • 5 jaar geleden missangelique

  Wauw, respect! en dan zit ik te zeiken over wallen of rode vlekken, mensen moeten je maar nemen zoals je bent.

 • 5 jaar geleden Manouk

  Ja en nee.. Ik heb zelf alopecia bij mijn wenkbrauwen en ik voel me zekerder als ik ze getekend heb omdat ik dan niet ''anders'' ben. Maar er is ook een grens

 • 5 jaar geleden Pavone

  Na 10 seconden was ik al gewend aan de vitilligo van Cheri. Het klinkt raar, maar ik vind het eigenlijk wel mooi bij haar. En als je haar er dan over hoort praten.. het geeft haar karakter. Alhoewel ik snap dat het zelf hebben van vitilligo waarschijnlijk een heel ander verhaal is.

 • 5 jaar geleden Just.a.Girl

  Zo mooi, en woooooow wat een zelfvertrouwen!!!!! Respect✌️ Go Girls!!

 • 5 jaar geleden Lisanne

  Ik weet niet waarom maar het maakt me emotioneel. Hoe die twee zo zelfverzekerd zijn om er zo open over te zijn vind ik echt geweldig! Dit zijn de vrouwen waar we trots op moeten zijn! Ik vind het echt heel erg mooi dat deze ''actie'' op gezet wordt! Ik heb zelf ook acne, niet heel erg maar ja ik heb het.. En ik doe probeer het ook zoveel mogelijk te verbergen want er zijn mensen die er over praten en die woorden raken me. Ik laat het nooit zien maar binnen in doet het echt pijn om die woorden te horen.

  Deze actie heeft me aan het denken gezet en ik ga proberen om minder make-up te dragen, om mezelf te laten zien zonder al die make-up!

 • 5 jaar geleden Traveler

  Ik draag nooit make-up, enkel mascara als ik een feestje heb. Ik kan me wel voorstellen dat make-up je zelfverzekerder maakt als je zoiets hebt.

 • 5 jaar geleden romyy

  Wauww, ik vind het heel knap dat ze dit doen ! nu zie ik het van een andere kant xx

 • 5 jaar geleden Jenna

  Ik heb 4 jaar lang erge acne gehad. Ik heb heel veel gedaan om het weg te krijgen: medicijnen, elke dag reinigen en behandelingen met fuitzuur bij de schoonheidsspecialist. Dat hielp allemaal niet en ik was door mijn huid echt heel onzeker. Ik droeg geen make-up want ik was als de dood dat het nog veel erger werd, en ik wist niet hoe het werkte enzo.

  Toen heb ik van de dokter de pil (diane 35 is tegen acne maar wist toen nog niet dat het slecht was, heb nu een lichtere) en daardoor is het echt gewoon bijna helemaal weg gegaan. Heb alleen nog maar een paar littekentjes en een paar puistjes net zoals bijna elk meisje in Nederland. Nu ben ik veel zelfverzekerder geworden!! Je ziet maar wat zoiets doet met je, ook als vreemde gewoon tegen je gaan zeggen dat ze het lelijk vinden enzo. Ik raad ieder meisje met acne die dat nog niet heeft geprobeerd de pil aan .

 • 5 jaar geleden Dreamgirl

  Wauw wat een mooie filmpjes en wat zijn ze knap! De acné en de pigment stoornis is natuurlijk jammer, maar ik vind ze nog steeds een mooi gezicht hebben. Ik voel me veeeel en veel fijner om met make-up op te lopen, dan lijkt mijn acné iets minder erg, maar als ik alleen thuis ben dan loop ik het liefste rond zonder make-up, omdat niemand me dan kan zien. Ik vind het gewoon zo voorschut om naar naar bijv. school te gaan zonder make-up en mezelf bloot te stellen zoals ik echt ben... ik vind dat echt moeilijk. Daarom wacht ik maar tot het allemaal over is...

 • 5 jaar geleden NOYOUDONT

  Ik voel mezelf wel véél mooier met make-up op, als het goed zit.

  Respect voor deze vrouwen

 • 5 jaar geleden flowerchild

  Ik gebruik alleen mascara omdat ik me zonder mascara zo 'kaal' voel ..

 • 5 jaar geleden Ville88

  Ik voel me juist minder zelfverzekerd met make up op. Ik heb het ook nooit op.

  Ik snap dat zoals hier boven het idd kan helpen.

 • 5 jaar geleden Ingénue

  Zelf gebruik ik geen make-up, maar ik kan het me prima voorstellen als je echt een soort ziekte of aandoening hebt. Die vrouwen zijn wel brave, though

 • 5 jaar geleden Y.

  Ik had eerst ook vrij heftige acné, maar na een paar jaren goed elke dag reinigen, om de 8 weken naar de schoonheidsspecialist gaan en aan de pil gaan is het een stuk beter geworden. Heb alleen nog veel onzuiverheden en littekentjes. Ik gebruik foundation om het eigenlijk een beetje te verbergen en zou ook niet zonder naar school durven, dus veel respect voor die vrouwen op de foto's.

 • 5 jaar geleden Anoek

  Ik vind het heel knap dat die meiden zo zonder make-up voor de camera zitten, respect hoor!

  Op 'goede huiddagen' die helaas zelden voorkomen doe ik alleen een beetje concealer onder mn ogen, mascara en eyeliner en klaar. Anders ook bb cream of foundation Ik heb hele donkere wallen onder mn ogen ook al slaap ik elke dag lang. Het zit in de familie dus zal ik het er mee moeten doen.

  Ik haal 'nachts altijd alles eraf, ook al logeer ik ofzo. mn huid en ogen raken anders best geïrriteerd en het maat mij niet zo heel veel uit als iemand me zonder ziet.

 • 5 jaar geleden Marjati

  Ik hoef niet per se make-up op te doen; ik kan prima zonder. Het boeit me dan ook niet wat mensen van mij vinden.

  Ik gebruik zelf alleen eyeliner en mascara om mijn ogen mooier uit te laten komen, maar that's it! Ik doe het niet voor een ander, maar voor mezelf.

 • 5 jaar geleden Just Eveline

  ik houd niet van make-up, maar als je zulke enorme kleurverschillen in je gezicht hebt, dan begrijp ik het.

 • 5 jaar geleden Hipsterduck

  Voor mij maakt het eigenlijk niet zoveel uit. Ik ga soms naar school met make-up en soms zonder. Alleen is het wel zo dat ik zonder make-up er nog jonger uit zie. Met make-up voel ik mij wel iets zekerder, maar het is niet dat ik zonder er heel onzeker van wordt. Ik vind ook eigenlijk dat geen een meisje zich onzeker zou moeten voelen zonder make-up.

  Ik heb zelf hele erge eczeem in mijn gezicht had. Ik deed er juist geen make-up op, zodat het sneller zou herstellen. Mijn huid zag er niet uit en ja ik werd er onzeker door, maar uiteindelijk deed het mij niet veel meer. De eczeem is een deel van mij en als iemand zich eraan stoort kijkt diegene toch lekker de andere kant op?

 • 5 jaar geleden Myrthe

  Mij maakt het zelfverzekerder, ik durf niet zonder foundation of iets m'n gezicht te tonen. Niet aan me vriendinnen, niet aan me familie. Als we gaan logeren, haal ik mijn foundation er niet af. Ik werk het na elke les bij, ik vind mezelf een beetje geobsedeerd haha. Maar als ik geen acne had, vond ik het heerlijk om zonder make-up te lopen. Het maakt je gewoon zo onzeker.

 • 5 jaar geleden Little Notes

  Ik voel me zelfverzekerder met make-up maar iedereen mag mij zonder zien, ik heb op mijn 16e jaar al veel rimpels en verberg die met make-up (goede die geen rimpels maakt haha) maar de rimpels zijn niet wie ik ben. iedereen mag mijn ware ik zien maar het is fijn als de eerste indruk niet om uiterlijk gaat en dat ik het dan even verberg

 • 5 jaar geleden Nicki

  Ik ben het zelf helemaal een met Cheri Lindsey. Ik heb zelf een ernstige vorm van acne en heb hier ook medicijnen voor. Als ik geen make-up op heb voel ik me heel onzeker en ik ga nooit de deur uit zonder make-up, ook al zou dat betekenen dat ik te laat zou komen op school. Ook als ik een slaapfeestje heb. Ik heb dit al vier jaar en ben nu 14, een jaar geleden begon het heel erg te worden wn sinds dien heb ik ook niet meer met vriendinnen gezwommen. Niemand buiten mijn vader, moeder en broertje hebben me sinds ik 13 ben niet zonder make-up gezien, ook mijn vriendinnen dus nit.

  Ook al heb ik make-up op, ik merk toch dat mensen naar mijn acne kijkt, kleine kinderen bij de maatschappelijke stage vragen ook wat het is. Ik heb eerlijk gezegd liever niet dat mensen iets vragen, maar dat ie denk ik bij elk persoon verschillend.

  Mensen zeggen soms van waarom doe je niet een keer geen make-up op, het is to h slecht voor je huid, maar dat zou ik echt nooit doen.

 • 5 jaar geleden Stark

  Ach, ik vind die 'viral' actie wel een goede actie. Echter zou ik het in het dagelijkse leven wel storend vinden. Niet per se denkende aan zelfverzekerheid, ik vind dat je sowieso verzorgd over straat moet komen. Ik vind het gewoon vies als ik ergens een wondje oid hebt op mijn gezicht en wil dat verbergen, niet alleen omdat het me onzekerheid zou maken (wat het soms wel doet), maar ook omdat ik het gewoon smerig vind en ik anderen dat wil besparen. En dan maakt een plekje niet zoveel uit, meerderen stralen echt onverzorgdheid uit. Wallen e.d. ook...

  Ik vind dit echt een goede actie, maar tbh zou ik het wel prettig vinden als die meiden in het dagelijkse leven wel een make-upje op zouden doen. Ik vind het er anders gewoon niet fris uit zien en dat komt heel onverzorgd over.

 • 5 jaar geleden Sanne_

  Wow, die filmpjes. Wat make-up allemaal niet kan doen. Ik draag zelf haast geen make-up alleen mascara eigenlijk.

 • 5 jaar geleden Iris

  Ik heb meestal alleen een beetje mascara op, omdat ik blonde lichte wimpers heb en meestal wat poeder zodat mijn huid niet zo glanst en wat egaler gekleurd is maar bijvoorbeeld op stap doe ik wel meer make-up op

 • 5 jaar geleden sophocles

  Ik voel me wel prettiger met makeup. Als ik geen zin heb om make up op te doen maar ik moet toch naar college dan doe ik vaak toch een beetje wenkbrauwpotlood en foundation of poeder. Foundation hoeft ook helemaal niet op te vallen als je het goed opbrengt, veel mensen zijn juist verbaasd als ik vertel dat ik vrijwel altijd foundation draag!

 • 5 jaar geleden Sandra

  hmm ik heb een enkele keer mascara op... alleen als ik er tijd voor heb en anders tsja niks. Want of ik nou make up draag of niet ik ben toch een weirdo voor de buiten wereld met mn korte haar.. stoerdere/alternative kleren.. industrial in 1 oor (mn helix in de andere is wel geaccepteerd) en mn groene koptelefoon xD

 • 5 jaar geleden mytravelthroughlife

  Ik voel me persoonlijk een clown als ik het op heb. Als je teveel foundation op doet kan je huid er op Den duur er 'anders' uit gaan zien.... Ik heb soms wel oneffenheden maar minder dan mn beste vriendin die heel veel makeup draagt. Ik was ook bang dat jongens me niet leuk zouden vinden zonder makeup, maar dat is totaal niet zo, gewoon lekker jezelf zijn!

 • 5 jaar geleden ❝ Diligite ❞

  Ik heb alleen een beetje mascara, ik ben nu al tevreden met wie ik ben!

 • 5 jaar geleden surfboard

  Ik gebruik zelf weinig make-up, maar zelfs dat kleine beetje maakt me toch wat zekerder van mezelf. Dat wil niet zeggen dat ik niet de deur uit ga zonder make-up, want dat doe ik vaak genoeg, maar het is niet voor niets dat een groot deel van de vrouwen make-up op doet naar een feestje, sollicitatie, date of iets anders waarbij je graag een goede indruk achter laat.

 • 5 jaar geleden Liah

  Ik ben zelf wel zelfverzekerder met make-up maar ik gebruik geen lagen en lagen zoals sommigen waardoor ze meer op poppen lijken dan op mensen. Het moet er niet uitzien alsof je veel make-up op hebt. Ik gebruik het om mijn positieve punten beter uit te laten komen zoals mijn blauwe ogen bij mijn nu donker geverfde haren. Met wat mascara en omlijning, komen ze nog mooier uit. Ik werk verder oneffenheden en vettige plekjes weg voor zover dat kan omdat ik me daar fijner bij voel. Betekend niet dat ik zonder make-up ineens heel onzeker ben en ik mezelf 'verberg'. Ik vind make-up juist iets leuks voor vrouwen om positief met je uiterlijk om te kunnen gaan. zoals met alles, overdaad schaadt en dat no-makeup selfie etc., erg leuk maar ik loop toch liever rond met een gezond gezicht dan een zieke lijkuitstraling die ik heb als ik geen make-up gebruik omdat mijn huid erg licht is en onder mijn ogen donkerder

 • 5 jaar geleden Nancy

  Wat is Cheri een mooie vrouw!!!

  Mooie filmpjes, ik draag zelf ook make-up (foundation, poeder, wenkbrauwpotlood en mascara) en vind dat wel prima Heb niet het idee alsof ik iets verberg.

  Ik ga ook wel eens zonder naar buiten en dat kan ook gewoon.. Krijg geen rare reacties

 • 5 jaar geleden imogen

  als ik geen make up op heb, voel ik me veel onzekerder. maar hoe vaker ik make up op heb, hoe onzekerder ik weer word, en al helemaal als ik dan een keer niks op heb

 • 5 jaar geleden Quindo

  Mireilledlm, ik ben juist zekerder zonder make-up dan met. Als ik make-up op heb, wat zelden is, ben ik constant bezig met zit t wel goed? Zie ik er niet raar uit? Heb ik het wel mooi gedaan? Vinden mensen me nu niet raar ofzo. Ik voel me dus gewoon veel zekerder zonder make-up. Ik ben het niet gewend om make-up op te hebben, maar ik hoef het niet van mezelf. Niet dat ik mezelf onwijs mooi vind zonder make-up (of met), maar ik voel me prettiger zonder.

 • 5 jaar geleden Mireilledlm

  Ik denk dat make-up iedereen wel zelfverzekerder maakt. Soms vergeet ik dat ik geen make-up op heb, als ik geen make-up op heb. Maar alsnog, als ik er dan achter kom dat ik geen make-up op hebt word ik toch wel wat onzekerder

 • 5 jaar geleden Nox

  Ik ben het hier wel mee eens. Ik heb heel erg lang last gehad van acne. Door een nieuw reinigingsritueel kom ik eindelijke los van de dikke laag foundation die ik heel lang heb gebruikt als een masker. Ik vind het veel fijner om mascara, eyeliner en een poeder te gebruiker in plaats van concealer, foundation, poeder, blush, nog een keer poeder en dan pas de rest. Teveel make-up is gewoon niet mooi.

 • 5 jaar geleden HellaHella

  Ik draag wel veel make up maar dat is meer omdat ik het opdoen ook een fijne bezigheid vind. Heerlijk elke dag even een halfuurtje tutten. Ik voel mijzelf ook wel mooier als ik make up opheb maar dat komt ook door gewenning.

 • 5 jaar geleden dreamer

  Ik ben gek op make-up en voel me vaak ook wel mooi met maar het is niet zo dat ik mezelf heel erg lelijk vind zonder.99 % van de tijd draag ik eigenlijk ook gewoon geen make-up ( luiheid,geen zin,geen tijd ).

 • 5 jaar geleden Damon_master_piece

  ik draag alleen mascara of oogpotlood that's all meer heb ik echt niet nodig

 • 5 jaar geleden LouderLove

  Ik voel me veel zelfverzekerder met make up. Vooral omdat ik een paar rode plekjes heb op m'n gezicht. En ik word heel snel rood, haha. Ook vind ik het met make up in sommige gevallen mooier

 • 5 jaar geleden Marshmallows_x

  ja, ik heb zelf ook acne, ik werd er elke dag op school mee gepest en ik hoop dat ze dit nu zien en bedenken dat ze fout waren. Thank you !

 • 5 jaar geleden Writteninthestars

  Ja, ik voel me zonder make-up heel doorsnee qua uiterlijk. Ik ben niet beschaamd om me zonder te laten zien, althans als mijn haar los is, niet opgestoken want dan vind ik mezelf wel heel kaal.

 • 5 jaar geleden Corde Bono

  Klopt wel make up bedekt je onzuiverheden dus voel je je veel prettiger en beter in je vel wanneer je huid er wel gewoon noujaaa egaal eruit ziet vind ik dan. Ik zelf draag geen make up omdat ik juist beter in vel zit zonder make up ik heb zelf niet echt onzuiverheden om te verbergen dusjaa geen puistjes ofzoo nooit echt gehad

 • 5 jaar geleden Emmely

  Ja, dat doet het zeker!

 • 5 jaar geleden beautiful-made

  Ik voel me wel wat zelfverzekerder met makeup. Maar vind het ook wel een keer lekker om zonder te lopen.

 1. 1