News

Mode icoon: Grace Coddington

Als je een klein beetje op de hoogte bent van wie wie is in de modewereld, dan heb je vast de naam Grace Coddington wel eens voorbij zien komen. Maar wie is deze 72-jarige roodharige vrouw, wat doet ze en wat maakt haar zo bijzonder? Nou we noemen een lange loopbaan bij Vogue... en een succesvolle modellencarrière. Vandaag duiken we dieper in het leven van Grace.


Bron beeld: Getty Images

Grace Coddington werd op 20 april 1941 geboren in Wales, dit maakt haar bijna 73 jaar oud. Geen reden voor Grace om met pensioen te gaan trouwens, ze is nog steeds hard aan het werk als Creative Director bij de Amerikaanse Vogue, waar ze nauw samenwerkt met Anna Wintour. Maar goed, daar zijn we nog lang niet, we beginnen in Wales, waar Grace geboren werd.

Wales
Grace spendeert de eerste achttien jaar van haar leven op een eiland voor de kust van Wales, hier runnen haar ouders een vakantiehuis met zo'n 42 kamers. Er valt weinig te beleven op het eiland, de highlight van haar week is het bezoek aan de bioscoop iedere zaterdagmiddag, die bevindt zich in een ander dorp op het eiland. Tijdens haar jeugd las ze al vaak de Vogue. Haar oudere zus kocht het magazine en wanneer zij klaar was met lezen verslond Grace het. Toen Grace ouder was reisde ze speciaal naar Holyhead, de hoofdstad van het eiland om het tijdschrift te kopen. De winkel bestelde speciaal voor Grace het tijdschrift, wanneer Grace het tijdschrift ontving was het meestal al drie maanden oud!

Modellencarrière
In de zomer van 1959, Grace is dan net 18, vertrekt ze met een klein koffertje naar Londen. Samen met haar vriendin Angela deelt ze een klein kamertje in Notting Hill, haar geld verdiende ze als serveerster in een restaurant in Knightsbridge, tegenover het bekende warenhuis Harrods. Naast het werk in het restaurant, volgde Grace een modellenopleiding in Londen, aan het eind van de opleiding werd Grace uitgekozen als nieuw model en werd ze opgenomen in het modellenbestand van het modellenbureau. 

Toen ze een paar maanden in Vogue las over een modellenwedstrijd schreef ze zich in. Ze won in de categorie "Jong" en werd gefotografeerd voor Vogue. Het was het begin van een succesvolle modellencarrière. Ze deed meerdere shoots voor Vogue, stond op de cover van Harper's Bazaar en later ook op de cover van Vogue. De bekende kapper Vidal Sassoon gaf Grace een nieuw kort kapsel en er volgde nog meer klussen, onder andere voor Elle. Grace leefde een fabuleus leven in Londen, het waren de jaren zestig en het was één groot feest. 

Auto-ongeluk
In 1966 kwam er een abrupt einde aan de modellencarrière van Grace. Ze had een auto-ongeluk in Londen, waarbij één van haar oogleden werd afgesneden door het glas van de voorruit waar ze met haar hoofd doorheen ging. Hierna heeft Grace twee jaar niet kunnen werken, ze heeft in die twee jaar vijf keer plastische chirurgie ondergaan. Ze verborg haar gezicht achter een grote zwarte zonnebril (die gelukkig op dat moment helemaal in was dankzij Jackie Kennedy die de zonnebril op de kaart had gezet). Beetje bij beetje begon Grace weer wat modellenwerk te doen. 


Bron beeld: Getty Images

Vogue
Twee jaar na het ongeluk werd Grace op gesprek gevraagd bij de Britse Vogue. Ze wilde graag bij Vogue werken en regelde via een kennis een interview. Ze werd aangenomen als Junior Editor en werkte negentien jaar (in verschillende functies) voor het tijdschrift. Het waren mooie tijden, voor één shoot was ze soms wel twee/drie weken in het buitenland. De eerste dagen kregen de modellen de tijd om even lekker bruin te worden (dat was in die tijd heel erg mode) en daarna begon de shoot, waar alle tijd voor genomen werd. Dit soort praktijken zijn vandaag de dag helaas niet meer aan de orde, alles moet nu snel snel snel.

Nog een mooie anekdote, Grace vliegt met een koffer vol designerkleding naar China voor een shoot, maar beslist ter plekke dat de modellen traditionele kleding van de Mao's aankrijgen. Tegenwoordig is zoiets echt niet meer mogelijk. Designers die adverteren in Vogue, zien hun kledingstukken graag terug in de shoots van het tijdschrift.

In 1988 neem Grace na negentien jaar afscheid van de Britse Vogue en vertrekt ze naar New York om voor Calvin Klein als stylist aan het werk te gaan. Hier werkt ze totdat ze in 1988 door Anna Wintour wordt aangetrokken om als Creative Director aan de slag te gaan bij de Amerikaanse Vogue. Het was niet altijd even makkelijk voor Grace. Zo vindt ze het lastig dat Vogue steeds minder om mode en steeds meer om allerlei andere dingen gaat. Op de cover van de Amerikaanse Vogue staat negen van de tien keer een celebrity in plaats van een model. Ook is er steeds minder budget voor een artistieke shoot.

Inmiddels zijn we ruim een kwart eeuw verder en werkt Grace nog steeds als Creative Director voor Vogue samen met Anna. Hoewel Grace en Anna niet altijd overal hetzelfde over denken gaat er geen modeweek voorbij zonder dat Grace Coddington frontrow zit voor Vogue, meestal samen met Anna.

Personal Life
Op het auto-ongeluk na klinkt het leven van Grace als een sprookje, maar Grace kende ook veel tegenslagen. Op haar twaalfde overleed haar vader, haar oudere zus overleed op jonge leeftijd aan een overdosis valium. Grace probeerde de oudste zoon van haar zus te adopteren, maar dat lukte niet omdat ze net gescheiden was van haar eerste man (die haar overigens bedroog). Grace zelf heeft nooit een kind gebaard, ze was zeven maanden zwanger toen haar auto (met haar erin) door hooligans werd omgegooid, ze is nooit meer zwanger geraakt. Wel heeft ze uiteindelijk de opvoeding van de zoon van haar oudere zus op haar kunnen nemen. 

Grace A Memoir
Meer weten over deze fascinerende vrouw? In 2012 publiceerde Grace Coddington haar memoires. Een super interessant en vooral ook hilarisch boek over haar eigen leven. Grace schrijft precies zoals ze praat, zonder opsmuk, recht voor zijn raap en.. ronduit hilarisch en met heel veel foto's. Het boek is zowel in het Engels als in het Nederlands verkrijgbaar.

Ook leuk: Grace Coddington stal de show van Anna Wintour in de documentaire 'The September Issue'. Bekijk hier de introductie van Grace en bestel hier de DVD. Deze documentaire is verplichte kost voor iedereen die een baan in de mode ambieert.

Kende jij Grace Coddington al? Vind jij haar ook zo'n inspirerende vrouw?

En dan nog een vraag aan jullie.. Over welke ander icoon zouden jullie graag meer willen lezen? Stuur een mailtje naar danique@girlscene.nl en wie weet lees jij binnenkort meer over jouw favoriete icoon op Girlscene.

Bronnen: The September Issue / Grace A Memoir
Pin jouw mode icoon in Pinbook

LOVE dit artikel
6 meiden hebben deze blog geloved