Food

Alles wat je moet weten over kokosolie!

Kokosolie is een multifunctioneel product. Je kunt er mee bakken (van pannenkoeken tot vlees), je kunt het als vervanger van boter of olie gebruiken in koekjes en andere baksels en het is ook nog eens een beautyproduct dat je op heel veel verschillende manieren kunt gebruiken. Wij zijn fan en we zijn ervan overtuigd dat jij na het lezen van dit artikel daar net zo over denkt.

Waarom is kokosolie gezond?
Laten we beginnen met het feit dat Het Nederlands Voedingscentrum het hiermee niet eens is, volgens het Voedingscentrum kun je kokosolie beter laten staan. Ze vinden dat de voordelen van kokosolie nog onvoldoende bewezen zijn. Toch zijn veel anderen juist van mening dat kokosolie juist wel een hele gezonde keuze is. Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar kokosolie en uit deze onderzoeken blijkt dat kokosolie juist wel een gunstig effect heeft op je gezondheid. Dat zit zo..

Verzadigd vet
Kokosolie bestaat voor 90% uit verzadigd vet. Nu hoor ik je denken, ja maar verzadigd vet is toch juist helemaal niet goed? Klopt wel een beetje, je lichaam kan de meeste verzadigde vetten moeilijk afbreken. Kokosvet is echter anders. Kokosolie is opgebouwd uit middellangeketen met vetzuren, deze moleculen zijn vrij klein (dit in tegenstelling tot de vetzuren van dierlijke verzadigde vetten) en worden daardoor sneller opgenomen. Ze worden geëxporteerd naar je lever waar ze zorgen voor energie. Er wordt minder vetmassa aangemaakt doordat ze snel afgebroken kunnen worden. 

Goed voor de 'lijn'
Kokosolie verhoogt de werking van de schildklier, hierdoor wordt de stofwisseling gestimuleerd. Daarnaast zit er per gram 8,6 calorieën in kokosolie, terwijl er in andere vetten 9 calorieën per gram zitten. Dit verschil lijkt weinig, maar als je het veelvuldig gebruikt telt dit wel op. Nu willen we absoluut niet dat je je druk gaat maken om calorieën, maar we willen alleen maar aangeven dat kokosolie wat dat betreft een gezonde keuze is.

Vitamines
In kokosolie zit calcium, magnesium en de vitamines A, D, E en K, dit bevordert de gezondheid op den duur.

Laurinezuur
Kokosolie bestaat voor ongeveer de helft uit laurinezuur, dit verhoogt je weerstand tegen bacteriën en schimmels waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten. Het heeft volgens recente onderzoeken een positief effect op je cholesterol. Het verbetert de HDL/LDL ratio. De laatste jaren hebben wetenschappers ontdekt dat je je beter kunt focussen op het verhogen van je HDL, dan het verlagen van je LDL. Kokosolie verhoogt je HDL en lijkt daarom een positief effect te hebben op je cholesterol.

Wat kan ik er mee in de keuken?
Girlscene's Annemerel gebruikt kokosolie vaak in de keuken, ze bakt ermee (bijvoorbeeld pannenkoeken), maar je kunt er ook heel goed vlees in bakken. Kokosolie heeft een hele hoge verbrandingstemperatuur. Ook gebruikt Annemerel het kokosolie in haar koekjes in plaats van boter. Ze deelt graag een paar van haar favoriete recepten!

Vegan chocolade-pecan taartjes

Chocoladetaart zonder dierlijke producten en suiker? Het is mogelijk!

Benodigdheden bodem:
250 gram pecannoten
1,5 eetlepel agave
1,5 eetlepel kokosolie
1/2 theelepel vanille
1/2 theelepel zout

Benodigdheden topping:
50 gram chocoladepoeder
125 gram pecannoten
125 gram walnoten
100ml agave
75 gram kokosolie
1/2 theelepel zout

1. Mix de ingrediënten van de bodem in de blender (of een andere keukenmachine). Heb je een plakkerige semi-egale massa (er mogen wel wat kleine stukjes noot zijn overgebleven, dit geeft een fijne bite), dan ben je klaar met de bodem.

2. Zet 10 cupcakevormpjes in een cupcakeblik en doe één volle eetlepel van de bodemmix in ieder vormpje, druk het deeg aan met je vingers zodat je een stevige bodem in de cupcakevormpjes creëert.

3. Mix de benodigdheden van de topping ook in de blender, hiervoor geldt hetzelfde als voor de bodem, er mogen wel wat stukjes noot overblijven.

4. Doe één volle eetlepel van de topping in de cupcakevormpjes. Dit mengsel is iets plakkeriger dus aandrukken met je vingers gaat wat lastiger, ik gebruikte hiervoor een stampertje (je weet wel zo’n ding die je in je gin tonic krijgt als je die in een restaurant bestelt).

5. Zet in de koelkast, laat minstens een uur in de koelkast staan voordat je ze opeet!

Havermoutkoekjes met rozijnen

Hmmmm ken je de koekjes van Donny Craves? Deze koekjes lijken er op alleen zijn ze nog gezonder (want geen boter gebruikt en minder (en andere) suiker).

Benodigdheden:
115 gram kokosolie (vloeibaar)
75 gram kokosbloesemsuiker
1 groot ei
1/2 theelepel vanille extract
100 gram (spelt)bloem
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel kaneel
Snufje zout
120 gram havermout (vlokken)
120 gram rozijnen

1. Mix de kokosolie met de kokosbloemsuiker en het ei tot een gladde mix.

2. Mix in een andere kom de vanille met de speltbloem, bakpoeder, kaneel en het zout.

3. Mix de kokosoliemix met de droge ingrediënten.

4. Roer de havermout en de rozijnen voorzichtig door het beslag heen.

5. Maak balletjes van het deeg (ik maakte er negen).

6. Leg de balletjes een half uur in de koelkast om ze af te laten koelen (hierdoor blijven de koekjes dikker als je ze in de oven doet)

7. Verwarm de oven voor op 175 graden.

8. Bak de koekjes in ongeveer 14 minuten gaar. Ze zijn gaar wanneer de buitenrand van het koekje goudbruin is, de rest van het koekje is dan nog super zacht, maar dit wordt vanzelf harder wanneer de koekjes afkoelen.

9. Ik heb de koekjes nadat ze waren afgekoeld verpakt in zelfklevend folie, waardoor ze langer houdbaar zijn en makkelijk mee te nemen in je tas.

10. Geniet!

Speltpannenkoeken gebakken in kokosolie

Naast kokosolie gebruiken in recepten, kun je er ook heel goed in bakken. Het geeft ook net even wat meer smaak aan je pannenkoeken.

Benodigdheden (voor 4 pannenkoeken):
100 gram speltbloem
275 ml amandelmelk
4 theelepels wijnsteenbakpoeder
snufje zout
eetlepel agave siroop
Kokosvet

1. Mix alle ingrediënten (behalve het kokosvet, want daar ga je in bakken).

2. Bak de pannenkoeken zoals je normaal ook pannenkoeken bakt, maar dit keer niet in roomboter, maar in kokosvet.

Kokosolie als beautyproduct?
Maar kokosolie is niet alleen ontzettend fijn om mee te koken, je kunt het ook als beautyproduct gebruiken. 9 manieren om kokosolie als beautyproduct te gebruiken!

1. Het werkt heel goed tegen droge handen. Smeer een beetje kokosolie op je handen nadat je ze gewassen hebt, dit houdt je handen super zacht.

2. Geen highlighter in de buurt maar toch behoefte om je gezicht een klein beetje te shapen? Gebruik kokosolie hoog op je jukbeenderen, op de plek waar je normaal highlighter zou gebruiken. De glans zorgt voor hetzelfde effect als highlighter.

3. Gebruik kokosolie als scheerschuim, maakt je benen glad en zacht!

4. Kokosolie werkt super goed als conditioner. Smeer een klein beetje in de punten van je haar, borstel het door je haar, draai je haar in een knotje en slaap een nachtje (leg wel een handdoek op je kussen), de volgende ochtend kun je je haar op de normale manier wassen.

5. Gebruik kokosolie als oogmake-upremover, het verwijdert zelfs waterproofmascara! Doe een beetje op een watje en wrijf het zachtjes van je ogen. Het hydrateert de huid rond je ogen tegelijkertijd enorm, win-win!

6. Smeer kokosolie op je lichaam, Doutzen doet het ook!

7. Kokosolie werkt ook perfect als gezichtsreiniger, kokosolie bevat namelijk stofjes die antibacterieel zijn. Smeer eerst je gezicht in met kokosolie, spoel de kokosolie af en gebruik daarna je normale cleaser.

8. Last van droge puntjes in je haar, smeer wat kokosolie in de puntjes voor instant glans in plaats van droge gespleten haarpunten.

9. Gebruik kokosolie als massage olie!

DIY!

Natuurlijk kun je kokosolie ook gebruiken in combinatie met andere producten, wij zijn fan van de kokosolie suikerscrub voor je lichaam.

Benodigdheden:
150 gram suiker
125 gram gesmolten kokosolie
20 druppels essential oils (bijvoorbeeld met menthol of eucalyptus)

Mix alle ingrediënten in een potje en gebruik de scrub zoals je een normale scrub ook zou gebruiken. Daarna kun je je natuurlijk ook weer insmeren met pure kokosolie!

Heb jij kokosolie in huis? Staat het in je keukenkastje of op je beautytafel, of staat het op beide plekken? 

Pin jouw recepten + DIY's met kokosolie in Pinbook!

Bronnen: Voedingscentrum.nl / Prevention.com / Telegraaf.nl

Must reads 👀