Beauty

De zin & onzin van Aloë Vera

Aloë vera, waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord, maar wat kun je er precies mee, waar is het goed voor? En waar komt het eigenlijk vandaan? We zijn op onderzoek uitgegaan en vertellen je vandaag de zin en onzin over aloë vera. 

Bron

Waar komt aloë vera vandaan?
Aloë vera is een plant en deze plant is een afstammeling van de affodilfamilie. De plant heeft een stam van ongeveer 30 tot 50 centimeter. De plant heeft bladeren die zo’n 40 tot 50 centimeter lang zijn en zo’n 8 centimeter breed. Het gezonde goedje dat wij kennen als aloë vera bevindt zich in de bladeren van de plant. De plant bestaat voor 95% uit water en 5% uit werkzame stoffen. De stof is dus erg kostbaar.

Aloë vera komt oorspronkelijk uit het Arabisch Schiereiland, maar groeit nu ook onder andere op de Nederlandse Antillen, rond de Middellandse Zee en in Mexico.

Waar is aloë vera goed voor?
Aloë vera wordt gelinkt aan een groot aantal oplossingen voor kwaaltjes, vooral kwaaltjes die met de huid te maken hebben. Een aantal van deze kwaaltjes:

– Het lijkt anti-huidverouderings eigenschappen te hebben, het wordt daarom ook in veel huidverzorgingsproducten gebruikt.

– Het helpt bij acné, als je het samen met een tretinoïne crème gebruikt werkt het volgens onderzoek het beste.

– Aloë vera helpt ook bij Psoriasis. Het kan de ziekte niet verhelpen, maar kan wel de jeuk verlichten en de klachten verminderen.

– Verbrand? Aloë vera heeft een kalmerende werking op de huid.

– Het heeft een antibacteriële werking en helpt tegen schimmels en virussen, waaronder het herpes virus (koortslip). Gebruik aloë vera meteen in de eerste (branderige fase) hiermee kun je voorkomen dat er een blaasje ontstaat.

– Het helpt bij insectenbeten, het werkt pijnstillend.

– Maar aloë vera heeft niet alleen een gunstige werking op je huid, het heeft ook een positieve werking op je darmen. Heb je last van constipatie (oftewel, lastig naar het toilet kunnen), dan zou je aloë vera kunnen proberen.

Omdat aloë vera bij al deze kwaaltjes lijkt te helpen wordt het ook wel de ‘Healing Plant’ genoemd.


Bron

Hoe gebruik je aloë vera?
Aloë vera is verwerkt in verschillende crèmes, maar de stof is het meest actief wanneer het helemaal vers is en net uit het blad komt.

Maar aloë vera kan niet alleen op de huid gesmeerd worden, je kunt het ook innemen, bijvoorbeeld door aloë vera drank te drinken, op deze manier helpt aloë vera van binnenuit. Het verhoogt de weerstand, ondersteunt de darmflora, zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter in je lichaam worden opgenomen en bevat een grote hoeveelheid vitamine A en C.

Maskertje
Je kunt aloë vera natuurlijk gewoon puur gebruiken, maar je kunt het ook verwerken in een maskertje met andere producten. Dit maskertje is vooral geschikt voor de (extreem) droge huid.

Benodigdheden:
– 1 theelepel melkpoeder
– 1 theelepel honing
– 1 theelepel aloë vera gel
– 2 druppels essentiële olie.

Mix alle ingrediënten en breng aan op de huid, laat dit ongeveer tien minuten zitten en spoel het daarna af moet koud water.


Bron 

Wonderplant?
Zo klinkt het wel, maar veel producten die je in Nederland in de winkel koopt en die volgens de verpakking aloë vera bevatten, kun je beter laten liggen. Huidtherapeute Jetske Ultee schrijft op haar website dat veel producenten gebruik maken van slechte of sterk verdunde stoffen. En ook al wordt er gebruik gemaakt van goede verse aloë vera, is het nog maar de vraag of de actieve stoffen nog steeds werkzaam op het moment dat jij het gaat gebruiken, ze hebben namelijk waarschijnlijk al even in de winkel gelegen. De stoffen in aloë vera zijn heel erg kwetsbaar en verliezen snel hun actieve stoffen. Eigenlijk geldt, hoe verser hoe beter.

Jetske denkt zelf dat ze maar een plantje aloë vera in haar vensterbank zet, dan heb je altijd écht verse aloë vera gel bij de hand.

Gebruik jij aloë vera? Zo ja, werkt het voor jou?

Bronnen: JetskeUltee.nl, Aloe-info.nl, Detuinen.nl, Goedgevoel.be

Bedankt voor de tip Sanae!

Pin je inspiratie in Pinbook