Recept: Gezonde friet maken

Food door Redactie

Is er iéts lekkerder dan friet? Zo’n knapperige rakker, bestrooid met grof zeezout, die je kunt dopen in een fikse schep mayo? Wat mij betreft niet. Bovendien is er helemaal niets mis met friet, zeker niet als je het zelf maakt van zoete aardappel of van knolselderij. Je hoeft ze alleen maar in de oven te schuiven en te wachten tot ze klaar zijn. Tegen die tijd heb je er zo veel zin in dat je ze eigenlijk direct naar binnen wilt schuiven. Pas op dat je mond niet verbrandt door te gulzig te zijn - been there, done that.


1. Friet van zoete aardappel
Deze friet is het lekkerst als je hem eet met zelfgemaakte mayonaise, zeker als je een teentje knoflook mee roostert met de friet en die door de mayonaise mengt. Soms is friet van zoete aardappel een beetje slapjes, maar als je de frietjes goed dun snijdt en goed bedekt met een laagje olijfolie worden ze aardig krokant.

Ingrediënten (voor 1 portie):
zoete aardappel
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel paprikapoeder
grof zeezout

Bereidingswijze
Boen de zoete aardappel goed schoon. Als je een biologische aardappel te pakken hebt kun je de schil gewoon eten. Snijd de aardappel in de lengte in dunne plakken. Snijd vervolgens de plakken in de lengte in frietjes, zo dun mogelijk. Zorg dat ze ongeveer dezelfde dikte hebben, dan garen ze mooi gelijkmatig.
Doe de frietjes in een grote plastic zak, waar je twee eetlepels olie en paprikapoeder bij doet. Sluit de zak goed af en hussel alle frieten en olie door elkaar, tot elk frietje bedekt is met een dun laagje olie.
Spreid de frieten uit over een ovenplaat met een licht ingevet stuk bakpapier. Invetten is echt even nodig, want de frietjes blijven makkelijk plakken aan het bakpapier! Bak de frieten 25 minuten op 200 graden Celcius, tot ze verkleurd en krokant zijn.
Eet met zelfgemaakte mayonaise. Smakelijk!

2. Friet van knolselderij
De enige inspanning die voor deze groentefrieten vereist is, behelst het schoonmaken van de knolselderij en vervolgens het snijden van de frieten. Zorg dat alle frieten van ongeveer dezelfde dikte zijn, zodat ze gelijk garen. Eet het liefst met zelfgemaakt mayonaise. Voila!

Ingrediënten (voor 2 porties):
knolselderij
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel paprikapoeder

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius.
Maak de knolselderij schoon: snijd alle schil eraf, evenals de onderkant waarin enigszins kronkelige wortels te zien zijn. Snijd de schone knolselderij in plakken van ongeveer 5 millimeter dik. Snijd elke plak vervolgens in frieten van 5 millimeter breed, zodat je frieten krijgt die allemaal ongeveer even dik zijn.
Schik de frieten op een ovenplaat die bedekt is met bakpapier. Verdeel olijfolie, kerriepoeder en paprikapoeder over de frieten en hussel ze (gewoon lekker met de handen!) tot ze allemaal bedekt zijn met een laagje kruidenolie. Zorg dat de frieten zoveel mogelijk verspreid over de bakplaat liggen.
Bak 25 minuten in de oven, tot de frieten verkleurd en enigszins knapperig zijn. Schud ze eventueel halverwege de baktijd nog eens om.

Eet smakelijk!

Maak jij wel eens zelf friet?

Door Claartje

Pin je favoriete food afbeeldingen in Pinbook