Food

Toast met avocado en gepocheerd ei

In de uitzending van Editie NL (jep, ik – Claartje – was in januari op televisie. Aaah!) noemde ik mijn lievelingsontbijt: toast met avocado. Omdat avocado verdraaid gezond is, maar vooral omdat avocado verdomd lekker is. Het wórdt nog lekkerder met een gepocheerd eitje erbovenop, waarvan de dooier langzaam over het brood druipt. Hmm…


Een ei pocheren is helemaal niet moeilijk. Gebruik het trucje dat ik in deze video voordoe, en zelfs de grootste dummie kan een ei pocheren. Succes!

Watch on YouTube

Nog even terug naar de avocado. Wat zitten daar nu precies voor gezonde dingen in? Hou je vast: Goede vetten (omega 3), vezels, vitamine K, vitamine E, magnesium, fosfor, ijzer, vitamine B1, B2, B6, B11, kalium, anti-oxidant luteïne, natrium, calcium. De vetten en vitamine E zijn goed voor je huidcellen. Ook vitamine B1, B2 en B6 zijn goed voor je huid, nagels en haar. De gezonde vetten in een avocado helpen om je cholesterol te verlagen, door het slechte cholesterol LDL te verhalen en het goede cholesterol HDL te verhogen. De omega-3 vetzuren verminderen dus de kans op cardiovasculaire ziekten (afwijkingen die te maken hebben met hart en bloedvaten) en zijn daarnaast goed voor je hart en hersenen.

Let wel op: een avocado bestaat voor ongeveer een derde uit gezonde vetten, wat betekent dat er wel veel calorieën in zitten. Eet dus een kwart of een halve, in plaats van een hele. Besprenkel het deel dat je wil bewaren met een beetje citroensap zodat de avocado niet bruin wordt door oxidatie, wikkel het in folie en bewaar het in de koelkast.

Ingrediënten
– een snee zuurdesembrood
– 1/2 avocado
– ei
– zout en peper

Snijd de rijpe avocado in kleine blokjes.
Besmeer de snee brood indien gewenst met roomboter en leg de blokjes avocado erop. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor speltbrood, een volledig glutenvrije broodsoort of een gewone volkoren boterham. Bestrooi met zout en peper.
Pocheer het ei zoals te zien is in de video: maak een buideltje van een ingevet velletje plastic folie dat je in een kopje duwt, breek daar het ei in en draai goed dicht. Hang het buideltje 2-3 minuten in kokend water of tot het eiwit gestold is. Pel het folie eraf en voila: een perfect gepocheerd ei! Leg het gepocheerde ei voorzichtig bovenop de toren, als kers op de taart.

Eet smakelijk! 

Nog meer recepten met avocado proberen?
Smoothie met mango, avocado en spinazie
IJs van avocado en pistache 
Chocolademousse van avocado en banaan

Eet jij wel eens een gepocheerd ei? Wat is jouw favoriete ontbijt?

Door Claartje van Foodness

Pin jouw ontbijt in Pinbook

Must reads 👀