Food

Chocoladefondue met hartjes-aardbeien en marshmallows

Is er íets romantischer dan chocoladefonduen met je lover? Jullie kunnen eindeloos aan tafel blijven zitten bij kaarslicht, elkaar hapjes aardbei met chocola voeren, opdrachten bedenken voor degene die een stukje fruit in de chocola laat vallen… Bovendien heb je deze fondue in een paar minuten gemaakt! Claartje van Foodness deelt haar recept.

Kies het liefst voor zo puur mogelijke chocola (minimaal 75%) omdat dat de meeste goede voedingsstoffen bevat en het minste vet en suiker. Zeker rauwe cacao wordt gezien als superfood, omdat het zo ontzettend veel gezonde stoffen bevat, van magnesium, theobromine en zink tot vitamine A, B, C, D en E. Bovendien geldt over het algemeen: hoe donkerder de chocola, hoe meer anti-oxidanten het bevat. Deze jongens zijn je vrienden, omdat ze celbeschadiging door vrije radicalen tegengaan.

De hoeveelheden in dit recept zijn genoeg voor een nagerecht voor 4 personen, of voor twee personen die lekker veel willen fonduen. Dankzij het gebruik van kokosmelk blijft de fondue behoorlijk vloeibaar, ook als je geen fonduestel hebt en de chocola dus langzaam afkoelt. Dat is handig, want je kunt het beste een uur lang aan tafel blijven zitten terwijl je nu en dan een stukje fruit in de chocola doopt. Neem de tijd, en geniet!


Ingrediënten

– 100 gram pure chocola
– 200 ml kokosmelk
– marshmellows
– zoveel vers fruit als op kunt

Bereidingswijze
Snijd, schil of pel het fruit indien nodig. Snijd een banaan in plakjes, ontdoe aardbeien van hun kroontjes, snijd een ananas in stukjes, snijd een appel in partjes, etc. Maak overal hapklare stukken van.
Verhit de kokosmelk op laag vuur in een steelpannetje en breek de chocola in stukjes om erdoor te roeren. Blijf roeren tot de chocola is gesmolten en volledig vermengd is met de kokosmelk. Laat het mengsel warm worden, maar niet koken.
Serveer de chocoladefondue in het pannetje of schenk het over in een kom. Zet de fruitstukjes erbij op tafel en laat iedereen zelf dippen.
Wie graag nog meer te dippen heeft dan alleen fruit, kan er ook marshmallows bij serveren, evenals noten zoals walnoten of pecannoten. Eet smakelijk!

Tips
– Extra leuk: maak hartjes van bijvoorbeeld aardbeien. Cheesy, maar met Valentijn mag dat! Ook van ronde marshmellow kun je heel makkelijk hartjes snijden met een scherp mesje.
– Serveer een glaasje champagne bij de chocoladefondue om het extra feestelijk te maken. Doe een kleine aardbei in het glas en maak met kadolint een strikje vlak boven de voet van de champagneflute. Om het écht een klassieke Valentijnsavond te maken kun je ook nog wat rozenblaadjes over de tafel strooien. Veel plezier!