Beauty

Beauty Files: oogcrème

In Beauty Files wordt de werking van een bepaald product uitgelegd. Je kent het vast wel… De make-up termen en producten slingeren je dagelijks om de oren. Gel eyeliner, contouren, highlighter, blenden… Ben je niet bekend met een bepaald product? Op Girlscene lees je hoe je de make-up gebruikt en waar je het moet aanbrengen! Deze keer geen make-up, maar huidverzorging: alles over oogcrème.

Het is nog niet voor iedereen duidelijk waarom oogcrème een stap is die je niet moet overslaan in je skincareroutine. Sterker nog: gebruik jij eigenlijk oogcrème? Het zou best kunnen dat je nog nooit in je leven een pot met crème voor de huid onder je ogen hebt aangeschaft. De keuze is aan jou of je het wilt gebruiken of niet, maar hopelijk overweeg je na de volgende informatie wel om een oogcrème aan te schaffen. Lees snel verder om alles te leren over de verschillende oogcrèmes die er bestaan en waarvoor zij dienen.

De huid onder de ogen is dunner en gevoeliger dan de rest van je huid. Het is daarom belangrijk dat je dit stukje huid goed verzorgt en dat je er rustig mee omgaat. Met oogcrème verzorg je de huid rondom de ogen, maar door de verschillende soorten smeersels is het soms lastig om te bepalen wat jij nodig hebt. Daarom wordt het in drie categorieën opgedeeld: dag, nacht en plain janes crèmes.

Dag
Een oogcrème voor overdag is compleet anders dan een oogcrème voor ‘s nachts. Als je iets zoekt voor overdag, koop je iets wat werkt op de korte termijn. Waarom? Dit zorgt ervoor dat je er frisser en beter uitziet in plaats van dat je een bepaald probleem op de lange termijn aanpakt. Maar daar is niets mis mee, omdat je daar waarschijnlijk naar op zoek bent! De crèmes voor overdag hebben namelijk meestal (een van de) drie functies:

depuffing oftewel anti-wallen
– donkere kringen tegengaan
– bescherming tegen zon

Het eerste verschil tussen dag- en nachtverzorging is de structuur. Overdag is het beter om een gel te gebruiken, omdat je make-up sneller uitloopt als je een zware crème onder je ogen gebruikt. ‘s Nachts maakt dat niet uit omdat je dan geen make-up draagt (als het goed is!).


Gosh Illuminating Eye Roll-On: de metalen balletjes werken tegen wallen en de crème tegen donkere kringen

Anti-wallen
Wallen onstaan als je ‘s nachts vocht vasthoudt en dit (deels) ophoopt onder je ogen. Je kunt koude lepels op je ogen leggen, maar je kunt ook een goede oogverzorging gebruiken. Producten die tegen de wallen werken bevatten meestal caffeïne, kamille en/of komkommer. Vaak vind je deze variant in de vorm van een oogroller met een metalen kop. Het metaal voelt koud onder onder je ogen en de gel die uit de tube komt helpt om de huid onder je ogen te depuffen.

Caffeïne dehydrateert de huid licht, dus daarom is dit niet aan te raden om te gebruiken als je te maken hebt met zichtbare huidveroudering. Dan wil je juist de huid hydrateren en voeden.

Donkere kringen
Niet iedereen ziet er fris als een hoentje uit zodra je opstaat. Ook al voel je je nog zo uitgerust! Een oorzaak daarvan is vaak donkere kringen onder de ogen. En nogmaals: een dagcrème overdag werkt niet tegen donkere kringen op de lange termijn, maar het zorgt er wel voor dat je donkere kringen minder opvallen. Sterker nog, bij sommigen zijn de donkere kringen genetisch bepaald. De optie is om dan een goede oogcrème te gebruiken en een concealer om de huid op te lichten.

Is de huid onder je ogen erg donker? Dan heb je meer aan een goede concealer dan aan een crème, maar het is alsnog belangrijk om de huid rondom de ogen te hydrateren. Kies voor een crème die vitamine A en/of K bevat.

SPF
Zon brengt vooral op de lange termijn zichtbare schade toe aan de huid. Dus kies een oogcrème met SPF of gebruik een zonnebrandcrème die geschikt is voor je gezicht en je ogen niet irriteert. Geen SPF op? Een goede manier om je ogen te beschermen is door een zonnebril te dragen.


Beeld: Reporters

Nacht
Nachtcrèmes zijn een andere categorie. Dan is het de tijd om de huid te herstellen en te voeden. Daarom zijn oogcrèmes die voor ‘s nachts gemaakt zijn dikker qua structuur en rijker qua formule. Grofweg is een oogcrème voor de nacht op te delen in twee categorieën:

– anti-aging
– hydrateren

Als je 18 bent hoef je niet meteen over te stappen op anti-age producten. Maar als je daar op een gegeven moment wel behoefte aan hebt moet je kijken naar de volgende ingrediënten: AHA (alpha hydroxy acid) of retinol. Waarom zou je dit ‘s nachts gebruiken? Allereerst omdat je lichaam dan de tijd heeft om te herstellen en omdat AHA en retinol niet goed gaan in combinatie met de zon. Je huid wordt namelijk gevoeliger wanneer je retinol gebruikt en het schijnt dat AHA de werking van zonnebrandcrème vermindert.

Je hoeft natuurlijk geen anti-huidverouderingsproducten te gebruiken. Een oogcrème die de huid hydrateert voldoet ook. Zeker als je nog jong bent hoef je hier nog niet over na te denken, zo lang je de huid overdag maar beschermt tegen de schadelijke zonnestralen.

Plain Jane crèmes
En dan heb je nog de crèmes die niet in bovenstaande hokjes vallen, zoals de oogcrème van Kruidvat eigen merk (met roze label). Het is niet per se gemaakt voor overdag of nacht, omdat hun functie vooral is om de huid te verzorgen. Denk aan luchtige crèmes die snel intrekken en geen vettig laagje achterlaten. Deze oogcrèmes bevatten geen AHA, retinol of bestanddelen die de zwelling van de huid tegengaat. Wat fijn is aan de plain jane crèmes is dat ze over het algemeen erg betaalbaar zijn, omdat ze geen dure/ingewikkelde ingrediënten bevatten.

Tot slot nog een tip om oogcrème aan te brengen, wat ook belangrijk is om te weten. Dep een kleine hoeveelheid crème onder je ogen met je ringvinger. Omdat de huid delicaat is werkt dit het beste met je ringvinger omdat je het dan zo zacht en vriendelijk mogelijk inklopt. Een makkelijke manier van werken is door van je binnenste ooghoek naar je buitenste ooghoek te deppen met de crème. Het is niet per se nodig om je oogleden mee te nemen en zeker niet als je daarna make-up aanbrengt.

Gebruik jij oogcrème? Om welke reden?