Topcoat: waar is het voor nodig en hoe gebruik je het?

Beauty door Renee

Vliegen de beautytermen je om de oren en zie je door de bomen het bos niet meer? Van manicure tot pedicure en van swatch tot dupe… Ja, op de redactie van Girlscene begrijpen we dat het soms moeilijk is om de beauty terminologie bij te benen. Daarom is het tijd om de verwarrende woorden uit te leggen en deze keer leer je alles over topcoats. Want waar is het eigenlijk voor nodig en hoe gebruik je het? Lees verder!


Topcoat, basecoat, ridge filler, nail strengthener... Een paar termen die je hoort als je ergens een manicure salon binnenstapt. Waar de een binnen één minuut 20 nagelmerken opnoemt, begint het bij een ander al te duizelen. Maar dat is oké, want Girlscene legt eerst alles uit wat topcoats betreft. 

Wat is het?
Een topcoat is over het algemeen een doorzichtige nagellak die je aanbrengt over je gelakte nagels. De reden waarom je een topcoat aanbrengt over nagellak is om ervoor te zorgen dat je pas gelakte nagels zo lang mogelijk mooi blijven. Vergelijk het met een gezichtspoeder. Je brengt poeder over foundation aan om de gezichtsmake-up te fixeren, waardoor je make-up langer op z'n plek blijft zitten. Hetzelfde geldt voor een topcoat! Je brengt het aan zodat je langer doet met je manicure, waardoor de nagellak er minder snel afbladdert, mat wordt of krast. Je hebt vast wel eens je nagels gelakt voordat je ging slapen, waarna je de volgende ochtend wakker werd met de afdruk van je dekbed in je nagels. Om dat soort dingen te voorkomen gebruik je dus die topcoat, om alles in te sealen en mooi te houden. Topcoat is de laatste stap wat nagels lakken betreft. 

Topcoat is meestal te koop in een standaard nagellakpotje. 

Hoe werkt het?
De kunst is om op het juiste moment de topcoat aan te brengen. Als de nagellak nog te nat is verschuif je het zodra je er met de kwast van de topcoat overheen gaat, maar wanneer de nagellak al compleet droog is (zoals de dag daarna) ben je te laat. Om van de voordelen van topcoat gebruik te maken, breng je een dunne laag aan zodra de nagellak bijna droog is. 

Je drukt het kwastje tegen de nagelriemen aan en in een vloeiende beweging werk je richting de rand van de nagel toe. Let op dat je het uiteinde van de nagel goed voorziet van topcoat, omdat dit de plek is waar nagellak er het snelste afgaat. Breng niet een dikke laag aan, omdat een dikke laag lak moeilijk droogt en juist ervoor zorgt dat het niet lang blijft zitten. Dat geldt ook wanneer je gewone nagellak aanbrengt. 


Verschillende varianten topcoat

Je kunt een topcoat vinden die aan jouw eisen voldoen. Gewoon omdat er zoveel verschillende soorten zijn! 

Glanzend - de meeste topcoats laten een glans achter op de nagels. Hierdoor zien je nagels er niet na een dag al dof uit, wat vaak wel het geval is als je geen topcoat gebruikt. Koop je een basic of simpele topcoat? Dan is het vaak een glanzende. 

Mat - matte topcoats zijn eigenlijk al geweest. Vooral in 2013 kwam de matte versie van de topcoat in opkomst, maar inmiddels is de populariteit rondom deze topcoat gedaald. Het voordeel van een matte topcoat is dat je iedere glanzende lak mat maakt. Wat je wel eens ziet is dat meisjes alleen de nagel op hun ringvinger mat maken en de rest glanzend houden. Of vice versa!

Party - ben je niet bang voor een glittertje? Veel merken komen tegenwoordig met nieuwe topcoats in hun collectie met een zogenaamd special effect. Glitters, staafjes en zelfs bladgoud zijn in een potje verkrijgbaar. L'Oréal is hier een voorbeeld van en als je graag echt goud op je nagels draagt moet je eens bij OPI kijken. Note: deze gouden topcoat kost je wel een euro of 40... ;-)

Sneldrogend - quick dry, fast dry of zelfs rapid dry zoals de topcoat van OPI hebben maar een doel: zorgen dat je zo snel mogelijk verder kunt gaan met je leven zodra je nagels gelakt zijn. Binnen enkele minuten zijn je nagels droog, maar je moet altijd nog even voorzichtig zijn. Ga dus niet meteen je schoenen aantrekken en je veters strikken, maar in principe hoef je niet lang te wachten voordat je nagels compleet droog zijn. Deze versie is vooral voor drukke of ongeduldige meiden.

Anti chip - het afbladderen van nagellak is misschien wel een van de vervelendste dingen wat nagellak betreft. Op net gelakte mislukte nagels na dan. ;-) Dit gebeurt vooral als je nagellak in te dikke lagen is aangebracht of als je zwakke nagels hebt. Probeer dan eens een de gepatenteerd OPI ChipSkip ter voorkoming van ‘bladderen’ van nagellak op natuurlijke nagels. ChipSkip zorgt ervoor dat nagellak beter hecht, waardoor deze langer en mooier blijft zitten. Maximaal 1x per week aanbrengen vóór de gekozen base coat. (adviesverkoopprijs € 14,25)

Waar te koop?
Topcoats zijn inmiddels overal verkrijgbaar in drogisterijen en parfumerieën. Je kunt het zo goedkoop mogelijk houden door een budget topcoat van Essence of Catrice te kopen of juist inversteren in een topcoat van een nagelmerk zoals Herôme of OPI.

Gebruik jij een topcoat?

Pin beauty inspiratie in Pinbook