Lifestyle

Tips voor een (succesvolle) sollicitatie & stage

Niet iedereen komt net zoals Lauren Conrad meteen terecht bij Teen Vogue of een ander toonaangevend bedrijf in de business. Eerst worden er mails verstuurd… heel-veel-mails. Daarna mag je ergens op gesprek komen en als je geluk hebt kun je misschien zelfs kiezen tussen twee of meerdere stageplekken. Maar hoe maak je een booming indruk en hoe bewandel je de weg naar een succesvolle stage? Girlscene helpt!

Girlscene zelf werkt altijd met een stagiaire en wat voor elk bedrijf eigenlijk geldt is het volgende. Je moet interesse hebben in het bedrijf en in de producten van het bedrijf. Girlscene levert bijvoorbeeld content (artikelen) en meiden tussen de 14 en 24 jaar die van mode, beauty, lifestyle en celebrities houden vallen in de doelgroep. Heb je geen feeling voor schrijven, mode, beauty en lifestyle en heb je niets met de doelgroep? Dan wordt het erg lastig om deze stage met succes te volbrengen.

Ik – Renée – breng je deze tips van stagiaire tot (toekomstige) stagiaire. Omdat ik voor Girlscene werk gebruik ik Girlscene in mijn voorbeelden. Pas dit aan jouw situatie en stagebedrijf! 🙂

Voor
Laten we bij het begin starten en het over de voorbereiding hebben. Dat begint met het volgende…

Doe research
Over het algemeen is het erg belangrijk dat je (iets van) het bedrijf kent. Ik volg Girlscene al jaren en ik herinner mij nog dat Monique hoofdredacteur was. Daardoor ken ik Girlscene erg goed en weet ik wat er qua artikelen op de website komt, wat er qua onderwerpen bij Girlscene past en over welke celebrities Girlscene schrijft… Waar ik vervolgens op getest werd bij mijn sollicitatie. So you better be prepared

Buitenland
Is er een mogelijkheid om in het buitenland stage te lopen? Doe het dan! Er zijn veel redenen te bedenken om het vooral niet te doen, maar onthoud wel dat het goed op je cv staat en dat je een geweldige en spannende tijd tegemoet gaat. Sta er in ieder geval voor open als je de kans krijgt om even te leven en te werken in het buitenland.

Wees professioneel
Wees netjes en professioneel, want ook wanneer je een slechte indruk maakt vergeten ze je niet. Antwoord beleefd op mails en bevestig mails en afspraken. Het is ook oké om nog eens een reminder te sturen als je na een paar dagen of een week geen reactie hebt gehad wanneer diegene wel had beloofd om te reageren. 

Eindig een e-mail 'Met vriendelijke groet' plus je naam én achternaam. 

Tijdens het gesprek
Yes, je mag op gesprek komen! Dat is goed nieuws. Tijd om een verpletterende indruk te maken.

Dresscode
Waarschijnlijk weet je wel hoe je er in jouw industie bij hoort te lopen tijdens werkuren. Bij Girlscene kun je prima casual gekleed gaan in je skinny jeans, maar daar hoef je bij een bank of advocatenkantoor niet mee binnen te komen. De eerste indruk is zo belangrijk en als je er slonzig uitziet nemen ze eerder iemand aan die er wel representatief uitziet. Oppervlakkig? Ja, misschien wel. Maar vergeet niet dat jij tijdens je stageperiode ook het bedrijf vertegenwoordigt en het kost niet veel moeite om er netjes uit te zien. 

Draag bij twijfel zwart, omdat zwart in principe altijd kan. Solliciteer je in de creatieve industrie? Laat jouw karakter dan naar voren komen in je outfit. Zoals met alle tips: pas deze tips aan jouw situatie aan.

Portfolio
Is een portfolio van toepassing in jouw werkveld? Neem het dan zeker mee. In de media gaat het vaak om ervaring en daarom nam ik zelf mijn eerder gepubliceerde artikelen mee naar het gesprek. Ik hoefde het niet te laten zien, maar je kunt beter voorbereid zijn. Vergeet je CV niet – voor het geval dat – en bedenk of je nog iets anders mee moet nemen. Vraag tips aan docenten en studenten van jouw opleiding om zeker te zijn dat je goed voorbereid bent.

Kom niet te vroeg
Kom niet te vroeg! Het beste is om precies op de afgesproken tijd binnen te lopen, maar het is bijna not done om een kwartier van tevoren binnen te lopen. Voornamelijk omdat degene waarmee je een gesprek hebt waarschijnlijk nog midden in bepaalde werkzaamheden zit en nog niet klaar is voor jullie afspraak. 

Hygiëne
Te laat komen is uit den boze, net zoals een slechte hygiëne. Reis je met de trein? Neem dan liever een trein eerder zodat je niet hoeft te rennen en te zweten. Een tip die ik meekreeg van mijn docenten is om niet of weinig parfum te dragen. Bepaalde geuren kunnen degene waarmee je een gesprek hebt laten herinneren aan iets. Stel: je hebt een gesprek met een man en jij draagt de geur die zijn ex-vriendin ook droeg… Maar het kan natuurlijk ook een tegenovergestelde situatie zijn! Hoe dan ook, doe rustig aan met geurtjes en gebruik desnoods alleen deodorant. 

Nagels. Heel belangrijk. Verzorgde handen en nagelriemen en een mooie nude kleur op je nagels. Ben je niet dol op nagellak? Een doorzichtig laagje voldoet ook, tenzij nagellak een no go is bij jouw toekomstige stagebedrijf. En wat make-up betreft: kies voor naturel, maar wees wel jezelf. Zorg dat je er fris en fruitig uitziet en vermijd rode lippenstift. Het gesprek gaat om jou en het bedrijf, niet om jouw lippen. 

Positieve eigenschappen
Ken jezelf en benoem daarom je positieve eigenschappen of punten waar je in uitblinkt. Stel je dat je altijd op de hoogte bent van het gekste en meest opvallende nieuws of misschien ben je super goed in het bewerken van video's. Sluit het aan bij je stage? Vertel dan zeker wat jou goed ligt en waarom dat een voordeel is voor het stagebedrijf. 

Ik ben bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in beauty en ben bovengemiddeld geïnteresseerd in de andere pijlers van Girlscene. Daar blink ik in uit. Daarnaast kan ik goed advies geven, wat voor en achter de schermen van pas komt en ik werk snel, wat bij online belangrijk is. Dit zijn een paar voorbeelden, dus kies voor jezelf goede eigenschappen of kwaliteiten uit die bij jouw stage aansluiten.

Je bent (niet) aangenomen
Na het gesprek krijg je een belletje of een e-mail waarin staat of je bent aangenomen. Dit kan dus zowel positief als negatief uitpakken en het is beide gevallen goed om netjes te reageren. 

Je bent aangenomen: Bedank diegene en vertel dat je met veel plezier naar de stageperiode uitziet. Stel eventueel nog vragen waar je niet aan toe kwam tijdens het gesprek, zoals stagevergoeding, werktijden en eventueel de dresscode als je twijfelt. Eindig in de trant van: Tot dan of Tot april! en vervolgens 'Met vriendelijke groet, *naam*'

Je bent niet aangenomen: Je hoort nieuws dat je niet zag aankomen of dat je liever niet hoorde. Maar helaas, je bent niet aangenomen en je moet nu verder zoeken. Bedank de persoon alsnog en vertel eventueel dat je het jammer vindt dat je niet voor dat bedrijf aan de slag mag. En nog belangrijker: vraag waarom je niet bent aangenomen. Dit is niet altijd nodig, maar wel erg leerzaam als zij vertellen dat ze voor iemand anders kozen in plaats van jou. Daar leer je weer van. 

Of…

Zeg nee
Bevalt het bedrijf niet of krijg je ergens anders een beter aanbod? Zeg dan op tijd nee en wees daar eerlijk over in je communicatie. Stuur een mail of bel de persoon op (afhankelijk van jullie voorgaande communicatie) en vertel dat je voorzien bent van een stage. Bedank diegene voor zijn of haar tijd en voor het gesprek en rond het gesprek af op een vriendelijke toon. Het is namelijk heus niet erg om nee te zeggen als je je bijvoorbeeld niet prettig voelt bij het bedrijf en vergeet niet dat zij niet de enige zijn die mensen mogen afwijzen. Dat mag jij namelijk ook!

bron

Tijdens je stage
Dat je bent aangenomen betekent niet automatisch 'kat in 't bakkie'. Nu begint de tijd dat je jezelf in de praktijk moet bewijzen.

Tas
Daar ga ik weer… Wees voorbereid en neem in je (professionele) tas mee wat noodzakelijk is bij jouw bedrijf. Bij Girlscene gaat het als volgt: ik neem elke dag een grote tas mee met daarin mijn laptop, oplader, muis, notitieboek, pen, oordopjes en water. Eventueel eten en tussendoortjes, maar dat koop ik meestal in de supermarkt. Wordt de lunch bij jouw stage verzorgd? Dan hoef je je hier niet druk om te maken. Zorg dus dat je de essentials voor je stage bij je hebt.

Wees op de hoogte
In mijn geval is het bij Girlscene belangrijk dat ik op de hoogte ben van het nieuws dat bij Girlscene past en dat ik weet waar ik nieuws kan vinden. Ik heb daarom een eindeloze lijst met favorieten. Een mapje voor nieuws, artikel inspiratie, foto inspiratie, video's, fotografietips… Het is bij mijn stage hier belangrijk dat ik online minded ben en de weg op het internet kan vinden. Hetzelfde geldt voor jouw vakgebied. Ik ben niet alleen op de hoogte van het nieuws, maar ik ken ook de bloggers (die er toe doen) en andere concurrenten van Girlscene en volg deze mensen op Twitter en/of Instagram. Zelf ben ik bijvoorbeeld gek op beauty en aangezien dat ook een onderdeel van Girlscene is, weet ik altijd als een van de eersten over nieuwe producten en wat andere bloggers hiervan vinden. Het kost even tijd, maar door de websites en social media in de gaten te houden weet je eigenlijk meer dan je denkt! 

Telefoon
Bij sommige stages moet je vaak je telefoon erbij pakken om te bellen of social media te updaten. Maar je hebt waarschijnlijk niet altijd je telefoon nodig en ga er daarom verstandig mee om. Weet je niet zeker wat de regels zijn wat betreft het gebruiken van je telefoon? Laat het dan verstandig in je tas zitten. Bij Girlscene is het oké om af en toe even mail te checken op je telefoon of dat je even een bericht naar iemand te sturen, maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat je continue met je telefoon bezig bent. 😉

Na 
Je stage is voorbij en hopelijk heb je een ontzettend leuke en leerzame tijd achter de rug. Misschien heb je er een baan aan overgehouden of misschien alleen een goede ervaring die mooi staat op je cv. Hoe dan ook: hoe handel je alles na je stage af?

Bedankbrief
Bij de opleiding Media, Informatie en Communicatie ben je verplicht om een bedankbrief of e-mail te sturen naar je stageadres. Hierin vertel je kort over je stageperiode en bedank je dus jouw begeleider.

Houd contact
Wat daarna volgt is het contact onderhouden. Je netwerk is belangrijk, dus als je de mogelijkheid hebt is het niet verkeerd om af en toe een mail te sturen of even op bezoek te gaan. Mijn periode bij Girlscene zit er voorlopig nog niet op, maar ik zou bijvoorbeeld wel een linkje kunnen doorsturen als ik iets vind op het internet wat ontzettend goed bij Girlscene past. Op die manier word je niet snel vergeten!

Nou ladies, ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Veel succes!

Heb jij nog meer tips voor een succesvolle stage(gesprek)?

Laat je inspireren in Pinbook