Lifestyle

Hilarisch & herkenbaar: 'Tattas be like'

135

Je hebt vast wel een foto van de Facebook-pagina 'Tattas be like' voorbij zien komen in je timeline. Hoe kan het ook anders, in een week tijd heeft de Facebookpagina meer dan 100.000 likes gekregen! Op de pagina worden dagelijks hilarische memes gedeeld waarin typische Nederlanders en hun gewoonten een hak worden gezet, zoals 'Tattas be like... Wat heb jij op je broodje?'. Girlscene vindt de Facebookpagina hilarisch & herkenbaar, daarom zetten we de leukste memes voor je op een rij. 

'Tattas be like'... je vindt het grappig, of je vindt het niks, maar op de redactie hebben we er hartelijk om gelachen. Sommige plaatjes zijn wel héél herkenbaar ('Heb ik een dikke kont in deze broek?' oepssss, guilty!) en dat zorgt dan ook voor een lach op ons gezicht. 

Het brein achter de Facebook-hit is Cid, in het dagelijks leven is hij allround creative bij Vice. Volgens Cid is zijn pagina zo'n succes omdat het voor herkenning zorgt: 'Zelf gesmeerde boterhammeen meenemen als je een dagje uit gaat is voor veel mensen heel herkenbaar'', vertelt hij in een interview met HP/De Tijd. Al gauw werden er nog meer 'be like'-pagina's opgericht, je hebt bijvoorbeeld ook 'Indo's be like', 'Surinamers be like' maar ook 'Vrouwen be like' en 'Studenten be like'. 

Hoe kom je er in godsnaam op om zo'n pagina de wereld in te helpen?! Het is begonnen bij een saaie vrijdagavond. Cid zag een plaatje met een agressieve hond met het bijschrift 'Tattas be like... hij doet niets, aai 'm maar' en moest er erg om lachen. Toen besloot hij zelf een paar memes met 'Tattas be like' te maken en deze deelde hij met vrienden. Cid vroeg zijn vrienden of het misschien een succes zou kunnen worden en na hun advies was de Facebookpagina geboren. Binnen een dag had de pagina meer dan 30.000 likes! 

Mocht je nu denken 'uhhh, maar wat betekent 'tatta' eigenlijk?' Cid legt uit dat een 'tatta' een 'aardappel' is. Nederlanders zijn echte aardappeleters, vandaar dat we bijvoorbeeld in Suriname p'tatas (Surinaams voor 'aardappel') genoemd. Dit is in de Nederlandse straattaal 'tatta' geworden.  

Na de heftige Zwarte Pieten discussie was iets luchtigs zoals 'Tattas be like' wel nodig volgens Cid. Hoewel de meeste mensen er inderdaad hartelijk om kunnen lachen, schiet het bij sommigen toch in het verkeerde keelgat. Bij de memes staan ook reacties van mensen die het niet kunnen waarderen en Cid krijgt ook mailtjes waarin hij voor 'racist' wordt uitgemaakt. Gelukkig zijn de meeste reacties positief en hebben we wel een beetje zelfspot. 

Welke 'Tattas be like' vind jij het grappigst? 

Bron: hpdetijd, elsevier
Bron beeld: Tattas be like

LOVE dit artikel
36 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

135 reacties

 • 2 jaar geleden Remco Kieft

  Tatta is idd een scheldwoord en betekent aardappel.

  Daarnaast worden Nederlanders zo wel heel negatief weggezet, dat gierige herken ik mij niet in evenals al die andere zaken. Heeft Silvana simons dit topic geopend ofzo?

 • 2 jaar geleden Erik Stigter

  ik en de meeste nederlanders hebben er denk ik weinig moeite mee.. maar 'tatta' is gewoon een scheldwoord voor blanke nederlander, net zo goed als 'nigger' 'augurk' 'kk marokaan' ook niet echt een geslaagde manier is om mensen van een bepaalde groepering aan te spreken..

  dus prima, maar mensen die vaak kenbaar maken zich zo te ergeren aan het racisme van de gemiddelde nederlander omdat we de negerzoen hadden, of we sinterklaas met pieterbaas vieren mogen zich wel eens afvragen of hun kritiek nog enig gewicht heeft als dit zogenaamd normaal is.

  ik zie mij al een facebookpagina beginnen over 'niggers be like' of 'allochtonen be like', vast heel herkenbaar en hilarisch heh girlscene.nl

 • 4 jaar geleden The_Girl_With_Brown_Eyes

  degenen die dit racisme noemen: jullie noemen dit racisme, maar moslims beledigen is zogenaamd wel 'Vrijheid Van Meningsuiting'!?

  kijk eens naar jezelf.

  stel je voor: één foto die gewoon de keiharde waarheid is en super grappig is, wordt beoordeeld als discriminatie.

  en dan zegt Wilders dingen over de islam, Marokkanen en profeet Mohammed (zoek maar eens op wat Wilders over Mohammed zei ) die alle moslims en andere mensen die een hart hebben pijn doen, en dat wordt 'vrijheid van meningsuiting' genoemd!

  SERIEUS!? waar gaat het heen met deze wereld?

  PS: Tata's belike is gewoon geniaal!

 • 4 jaar geleden marocainsee

  Dit is echt herkenbaar, vooral die van mijn opa is half spaans.

 • 5 jaar geleden Saar

  Dagje pretpark,fantastisch

 • 5 jaar geleden Sweetdj

  Geniaal haha

 • 5 jaar geleden JustAGirl

  Hahahaha

 • 5 jaar geleden ilikepizzadaily

  haahha dit is echt grappig

 • 5 jaar geleden rebeccb

  dit is echt zo waar gewoon

 • 5 jaar geleden Delirium

  Dit is echt extreem herkenbaar, vind het een geniale meme :')

 • 5 jaar geleden strangepanic

  Hahahaha ik vind ze leuk! :'''D

  Vooral die van 10 cent fooi geven ahaha

 • 5 jaar geleden poppyfields

  @ floor dat is bij mij op de basisschool nog nooit gebeurd, samen delen was daar juist belangrijk dus ik denk dat dat maar net ligt aan op welke basisschool je gezeten hebt. (:

  Het is gewoon zo dat er altijd wel mensen zijn die het ergens niet mee eens zijn, net zoals hier. Ik kan er zelf wel om lachen, want het is gewoon hilarisch herkenbaar. Zelfspot heet dat, dit is echt geen racisme. Kom op!

 • 5 jaar geleden Floor

  Louise; nouja omdat je bij nederlanders echt merkt dat ze gierig zijn. Altijd op de basisschool (nu nog steeds trouwens) als ik iets lekkers mee had, een koekje ofzo werd ik opeens omringd met allemaal kinderen die een stukje van mijn koekje wilden. Ik gaf het ze ook gewoon altijd omdat ik toch nog brood of iets anders bij me had en dan keken ze me echt met grote ogen aan. Een paar dagen later als iemand anders wat lekkers mee had wilde hij/zij het nooit uitdelen (ik zat op een basisschool met alleen maar nederlanders). Een keer vroeg zelfs een meisje letterlijk; mag ik alsjeblieft een kruimel van je koekje.

  Dan denk je ook echt wtf je kan gewoon om een stuk vragen ik ben niet zo gierig hoor.

  Ook als ik bij mijn meeste Nederlandse vrienden thuis ben zeggen ze gewoon rond half 7; we gaan eten kan jij naar huis gaan?

  Ik kan nog honderden voorbeelden hiervan opnoemen.

 • 5 jaar geleden Floor

  Helemaal mee eens met jenna!

 • 5 jaar geleden Floor

  Sedated; nou ik weet niet of het aan mij ligt maar zelf heb ik geen ene moslim iets ergs over een jood horen zeggen. Integendeel, in de koran staat dat je respect moet hebben voor alle geloven en gelovigen.

 • 5 jaar geleden Swaaaa

  @onomatopee Uhm lieve schat dr bestaat gewoon n turken & surinamers be like pagina hoor. Verder best raar dat je het gelijk over buitenlanders hebt (op een slechte manier nogwel) by n artikel over nederlanders.

 • 5 jaar geleden heyitsme

  Hahaha geweldig! zo herkenbaar

 • 5 jaar geleden Els17

  Haha nu ook Fashionista's be like op https://www.facebook.com/FashionistasBeLike

 • 5 jaar geleden MyLifeIsFuckingBeautiful

  hahaha so true

 • 5 jaar geleden nefelibata

  Ik ben vast dom maar de meeste van die plaatjes snap ik niet en de plaatjes die ik wel snap vind ik niet eens grappig :')

  Wat ik wel trouwens wel opvallend vind bij zulke dingen is dat het wel 'grappig' is om Nederlanders belachelijk te maken, maar zodra ik een plaatje op facebook voorbij zie komen waarin bijvoorbeeld Turken of Surinamers belachelijk worden gemaakt er gelijk gescholden wordt en heel hard geroepen RACISME!!! KANKER KAASKOPPEN!!!

 • 5 jaar geleden anne

  haha tis gwn de waarheid. Zo gedragen wij ons

 • 5 jaar geleden Psychedelic

  Haha wij smeren ook altijd brood als we ergens heen gaan, ik vind het wel grappig. Sommigen zijn een beeeetje flauw.

 • 5 jaar geleden yunglilo

  jongens, er bestaan ook zoveel niggas be like & daar lach ik ook gewoon om.

 • 5 jaar geleden Tessa

  wij nederlanders voelen zich gediscrimineerd??? lol nog volgens mij zijn buitenlanders die het maar al te gemakkelijk vinden om dit te roepen ... lol

 • 5 jaar geleden BelieveYourself

  opzich snap ik hem wel want we zijn eigenlijk precies zo

 • 5 jaar geleden Sarafina

  4 uur in de rij voor een pakje boter 😹

 • 5 jaar geleden veralove

  hahaha vrienden van mn broer hebben ook zo'n pagina gemaakt maar dan met westlanders be like! 't blijft leuk deze dingen!!!

 • 5 jaar geleden RAGS.-

  K BEN HET ZO EENS MET JENNA.

 • 5 jaar geleden Pivoine

  Hahahahaha dat brood smeren oh man dat doet m'n moeder ook altijd. En dan koopt ze speciaal salade (die in de bonus was bij de AH) en dan hebben we een mesje mee enzo :') echt heel typisch.

 • 5 jaar geleden Azul

  Tessa, inderdaad ze zijn negen van de tien het pispaaltje. En Floor, heb je gelijk in, maar dan moeten zij ook respect hebben voor het Joodse geloof, en dat zie ik ook maar weinig.

 • 5 jaar geleden jenna

  Nederlanders voelen zich zo snel gediscrimineerd maar wanneer het op buitenlanders aan komt en er word een racistische opmerking gemaakt dan is het wel goed. Dit is gwn de waarheid mag wel alles gezegd worden over buitenlanders maar niks over die gierig nederlanders jahoor

 • 5 jaar geleden jenna

  hahahahaahhahhahahahhahahahahhahahahahhahahahahhahahah diet is echt allemaal waar over die tattas hhaha.

  Dit is echt geen racisme is gwn de keiharde waarheid!!!!! Niks heeft dit met racisme te maken helemaal NIKS!!

 • 5 jaar geleden Just Naomi ∞

  tattas be like: deze memes zijn racisme HAHAHAH

  van @badwolf trouwens

 • 5 jaar geleden Louise

  Snap eerlijk gezegd niet waarom altijd gierigheid aan Hollanders word gekoppeld..

 • 5 jaar geleden vuurpijl

  dit klopt wel echt haha! Als Nederlander merk je dit niet zo denk ik, maar ik ben Aziatisch en ik merk soms echt wel grote cultuurverschillen!! Vooral het gierige van Nederlanders en het de blokjes kaas of komkommertjes bij een verjaardag hahahhahaha

 • 5 jaar geleden Sara

  @JooKool7 Dit is geen haat, en het is ook niet slecht bedoeld.Er word over iedereen zelfspot gemaakt, en zwarte piet is iets heel anders.Ik vind het ook niet netjes dat je zegt:''Waarom zit je hier dan, als het je toch niet bevalt?''En tattas is straattaal en van chollanders heb ik nooit van gehoord zoals @Choi en Dai zegt.

 • 5 jaar geleden Hope

  WAAR IS: gewoon blijven werken en een nieuwe waterkoker HAHAH

 • 5 jaar geleden Hope

  Ik ken mezelf er totaal niet in maar het is gewoon zo grappig omdat ik het allemaal in mijn omgeving wel zie

 • 5 jaar geleden Daenerys

  hahahahahhahaha de meeste zijn zooooo herkenbaar!!!

 • 5 jaar geleden HELLOITSME

  lol mensen denken dat dit racisme is :'''''')

  tattas be like: 'DEZE MEMES IS RACISME!!!'

  ik ga stuk om jullie

 • 5 jaar geleden HELLOITSME

  HAHAHAHA heb ik een dikke kont in deze broek? hhahaaahahahhahahaha

 • 5 jaar geleden Choi

  @Jookool7 Zwarte piet heeft met iets heel anders te maken maar ok... Je gedrag is heel onsportief. Als je het niet grappig vindt, oké. Mààr er worden ook grappen gemaakt over buitenlanders, negatief of positief, de meesten lachen gewoon mee. Ik ben zelf een buitenlander dus ik zal het wel weten, denk ik.

  Verder, ''tatta's'' is gewoon straattaal en heb nooit van chollanders gehoort

 • 5 jaar geleden Roos321

  Oke sorry maar kan iemand me uitleggen waarom hier gedoe over is?

  Ik snap het persoonlijk niet echt? Oke het is echt stereotype hollander en je herkent veel dingen die je zelf doet of anderen doen, maar dit is toch niet beledigend?

  Serieus waarom wordt je bv beledigd door: "mijn opa is spaans" . Dit wil toch alleen maar zeggen dat het inderdaad echt gewoon hartstikke idioot is als je zoveel zelfbruiner of foundation gebruikt..... dan mag het best spottend zijn?

 • 5 jaar geleden winchester

  Sommige dingen vind ik helemaal geweldig en andere dan weer totaal niet. :')

 • 5 jaar geleden DAYLIGHT

  Nog nooit van gehoord :p (ben wel van belgië, kan daaraan liggen) maar ik begrijp het niet, van waar komt het woord tattas?

 • 5 jaar geleden Mariska

  Ik vind dit niet grappig. Vooral niet omdat de meeste mensen die de Nederlanders "tatta's" en "chollanders" noemen een haat hebben aan Nederland. Als dat zo is, dan denk ik: "Waarom zit je hier nog, als het je toch niet bevalt?"

  Verder vind ik dit ook niet echt bepaald grappig. Dit is gewoon spottend. Ik vind het onacceptabel. Zwarte piet mag niet maar dit wel. Juist.

 • 5 jaar geleden Bo

  Echt heel herkenbaar

 • 5 jaar geleden Iris

  Dit is toch super grappig? Juist omdat het zo herkenbaar is haha. Ik vind de studenten be like ook echt leuk trouwens

 • 5 jaar geleden Janine

  Ik zie vaak voorbij vliegen waarom wel? Omdat ik in 't algemeen denk dat Nederlander niet zo'n zeik volk is om zulke dingen. Zoals THEFEAR inderdaad zegt, een beetje zelf spot mag wel? En laten we nou eerlijk zijn, die dingen die erbij staan, komen best wel overeen.

 • 5 jaar geleden Chocolateduck

  Jessie, ik geef mijn mening gebaseerd op dingen die ik zelf meemaak, en dat ik dit gewoon niet grappig vind. "Get over yourself" is niet echt een gepaste reactie

 • 5 jaar geleden THEFEAR

  Haha jeetje, een beetje zelfspot mogen we wel hebben toch? Ik zie niet wat hier per se mis mee is.

 • 5 jaar geleden Luna

  Dit is ge-ni-aal!

 • 5 jaar geleden LaVey

  dit is zó leuk hahahaha

 • 5 jaar geleden Valeska

  Wat heb jij op je brood :'D Niet racistisch je kan toch lachen om elkaars gewoones. Dit is gewoon allemaal waar :p

 • 5 jaar geleden Jessie

  Haha die bananen kan je ook nog prima eten!

  Chocolateduck, get over yourself.

 • 5 jaar geleden Emmarh

  Tattas be like heb nieuwe buren :')

 • 5 jaar geleden Simply Rian

  dit liet mijn vriendin me vandaag zien haha! maar ik snap echt niet waarom mensen dit racistisch vinden.

 • 5 jaar geleden Chocolateduck

  Okee reactie verwijderd, was misschien was overdreven maar ik bedoel: ik denk niet dat je miljoenen mensen over 1 kam kan scheren. Bijv. "Studenten be like..." Vind ik wel grappig, want die hebben voor het grootste deel dezelfde levensstijl en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen rassen: dus kan niemand zeuren óf elkaar uitlachen.

 • 5 jaar geleden xoWing

  niks te racistisch, dit is hilarisch!

 • 5 jaar geleden Elsemieke

  Hahahahahahha ik vind het echt hilarisch. Snap niet dat mensen dit racistisch vinden hahaha

 • 5 jaar geleden Davinco

  HAHAHAHAHAHAHA te mooi

 • 5 jaar geleden ♡ Teen Idle ♡

  Bij sommige moest ik wel lachen hah.

  Maar het is zo herkenbaar. :')

 • 5 jaar geleden NailsByStephanie

  Ik vind alleen Fissa grappig want ik herken mezelf als tatta(om maar even in de mood te blijven) niet in de andere dingen.

 • 5 jaar geleden Kendall

  Té grappig.

 • 5 jaar geleden Lock

  @Demi volgensmij is het meer kwestie van wat voor soort humor je hebt dan het 'missen' van zelfspot. Trouwens het is helemaal prima als je geen zelfspot hebt.

 • 5 jaar geleden MOU

  Nederlanders zijn echte aardappeleters, vandaar dat we bijvoorbeeld in Suriname p'tatas (Surinaams voor 'aardappel') genoemd.

  Deze zin klopt niet helemaal...

 • 5 jaar geleden Monkey

  hahahaha ik ben nl en vind het gewoon grappig

 • 5 jaar geleden Hester

  Zo fout maar zó leuk :') Vooral die laatste haha, slaat de spijker op z'n kop. En dit is toch geen racisme als het door Nederlanders zelf is gemaakt...? Gewoon zelfspot joh en daar is nog nooit iets mis mee geweest.

 • 5 jaar geleden Happylife

  pfff het zijn zeker allemaal tattas die zo raar reageren probeer het luchtig te zien er is ook een hindoestanen be like of een suri be like of indo be like ik vind het wel leuk

 • 5 jaar geleden Jhené

  Ik vind de meeste heel erg grappig

  en dat het racisme is vind ik wel een beetje vergezocht...

  Racisme vind ik racisme als; het mensen pijn doet, als het gaat over iets wat niet veranderd kan worden (huidskleur, afkomst)

  dit is gewoon meer iets over de persoonlijkheid van Nederlanders.

  Ik vind het wel grappig

  ik ben arabisch en ik lach filmpjes over arabische mensen ZO hard uit.

 • 5 jaar geleden Teambreezy1904

  WHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHA K GA HELEMAAAL DEDDEE

 • 5 jaar geleden Claire

  Peasants

 • 5 jaar geleden JALEX

  hahahah het erge is dat ik sommige nog herken ook!

 • 5 jaar geleden ScrewIt

  Ik vind ze geweldig hahahahhaa!

  De allerleukste staat er niet tussen (vind ik): "Tattas be like ... kun je straks terugkomen, we zijn aan het eten" en dan een plaatje met zo'n norse vrouw met een deur op een kier hahahaaa

 • 5 jaar geleden Hessie

  Hoezo rascistisch, doe niet zo achterlijk.

  het is gewoon zelfspot, en om het een beetje van deze tijd te maken hebben ze gewoon het woord ''tatta's" gebruikt. Had ook "Kaaskoppen be like" kunnen zijn. Lekker boeiend, ik vind het supergrappig, herkenbaar en heel waar.

  Maar huil rustig verder terwijl de rest er wel om kan lachen!

 • 5 jaar geleden nadine

  Tatta's be like... is fissa hahaha! :')

 • 5 jaar geleden hasnaEI

  Ugh er zijn zoveel aanstellers hier omg.. Like siriously..doe rustig dit is echt geen racisme en als je dit niet grappig vindt..dan heb je wat mij betreft geen gevoel van humor.

 • 5 jaar geleden cynthia

  HAHAHA leuk

 • 5 jaar geleden JonSnow

  "Tatta's be like... Moeilijk doen over dit soort dingen"

  Mensen, chill eens even. Het is niet alleen Tatta's be like, er is ook Marokkanen be like, Molukkers be like, Indo's be like, Turken be like etc etc

  En iedereen kan erom lachen behalve weer die paar aanstellers *zucht*

 • 5 jaar geleden Shannon

  Oh geweldig! En het erge is, het is nog best herkenbaar ook haha!

 • 5 jaar geleden Dinosaurus

  Zo hilarisch is het ook weer niet..

 • 5 jaar geleden Howaboutnoxoxo13

  Oke, haha

 • 5 jaar geleden Traveler

  Okay, zoek even 'zelfspot' en 'racisme' op in het woordenboek. Come on guys... dit heet gewoon zelfspot, waarom word er weer racisme naar boven gehaald? Alleen maar omdat dat tegenwoordig zo'n ding is en je mee wilt doen?

  Anyway, ik kan er verder ook niet om lachen.

 • 5 jaar geleden Beth

  haha herkenbaar

 • 5 jaar geleden Rianne

  Hahaha geniaal! Wat leuk!

 • 5 jaar geleden bluelion

  hahahaha het is zó waar

 • 5 jaar geleden djerrrrr

  Er is een alles be like so niet zo serieus nemen joh. Je mag alles over Turken marokkanen en surinamers zeggen waarom niet over Nederlanders

 • 5 jaar geleden Jessica

  De enige herkenbare is die Fissa haha, maar dat is ook echt typisch Nederlands

 • 5 jaar geleden LinxLina

  Hahaha herkenbaar

 • 5 jaar geleden Tisjegirl

  Ben jarig vind ik echt te grappig hahahaha

 • 5 jaar geleden Sanne_

  Geniaal!

 • 5 jaar geleden Rockoholic

  Mensen als wij dit als Nederlanders zelf grappig vinden is t toch niet erg? En als een Surinamer een grap over Suriname erg vind moeten we daarmee kappen maar dit is toch grappig? En heb je er last van als je een tatta genoemd wordt als je het al niet grappig vindt want t is toch niet aan jou persoonlijk gericht? Dit heet zelfspot. Als een Marokkaan een Marokkanen grap maakt idem dito. Neem het allemaal is wat minder serieus komop overal wordt zo boos op gereageerd.

 • 5 jaar geleden Sara

  Hahahah geweldig!

 • 5 jaar geleden Perronita

  Geweldig !

 • 5 jaar geleden Liah

  Nederlanders zijn gewoon te nuchter om zich hier druk om te maken.. Ik vind het persoonlijk ook wel grappig!

 • 5 jaar geleden Rixt

  hahaha eindelijk is iemand die die standaard nederlandse dingen gebruikt

 • 5 jaar geleden SUNRISE

  geen idee wat ik hier van moet vinden

 • 5 jaar geleden missSouthMountain

  Ik vind dit niet grappig

 • 5 jaar geleden It'sMYlife

  echt geweldig!

 • 5 jaar geleden hungergamesj

  HAHAHAHA ik herken 't bijna allemaal, en ik ben dr nog trots op ook.

  ik vind dat sommige mensen wel wat meer zelfspot mogen hebben hoor en dat mensen minder snel iets "racistisch" moeten noemen, want als je zelfs zwarte piet op jezelf gaat betrekken, moet je toch iets beter nadenken waar je mee bezig bent.