Een eetstoornis is te overwinnen!

Lifestyle door Redactie

Ben jij veel met (gezond) eten bezig? Sommige mensen denken de hele dag aan bijna niets anders. Zij lijden aan een eetstoornis, bijvoorbeeld Anorexia of Boulimia. Dit zijn ziektes die nog steeds moeilijk te genezen zijn en waaraan je helaas ook kunt overlijden. Stichting Human Concern is een organisatie die mensen met een eetstoornis helpt om beter te worden. Hun aanpak is uniek en totaal anders dan de meeste andere organisaties op dit gebied. Een persoonlijke aanpak is de key! Girlscene gaat samenwerken met Human Concern. Deze week kun je op het forum vragen stellen aan een Human Concern therapeut en deelnemen aan een enquête.

Een eetstoornis is niet het allerleukste onderwerp om over te praten. Maar het is wel belangrijk. Steeds meer mensen kampen namelijk met deze ziekte. Als je iemand kent in je omgeving die hiermee te maken heeft, dan weet je misschien wel hoe moeilijk het is om ervan af te komen of om er überhaupt over te praten. De meeste mensen hebben er hulp bij nodig. Gelukkig bestaat er in Nederland goede hulp. Human Concern heeft al veel mensen met een eetstoornis begeleid naar blijvend herstel.

10 jaar bestaat Human Concern dit jaar. De stichting is een erkende tweedelijns ggz-organisatie met 10 vestigingen verspreid over Nederland. Er werken alleen maar therapeuten die Ervaringsprofessionals® zijn en dat is uniek. Ervaringsprofessionals® zijn therapeuten die zelf een eetstoornis hebben overwonnen. Zij combineren hun persoonlijke ervaringen met hun vakkennis en dat geeft gelijk vertrouwen en werkt heel inspirerend, zeggen hun cliënten. Welke eetstoornis je ook hebt; hoe lang of kort je er ook aan lijdt; hoe dik of dun je ook bent, hoe jong of oud je ook mag zijn: Human Concern helpt alle mensen die willen herstellen van een eetstoornis. Bij de behandeling wordt ook de omgeving van de cliënt betrokken.

Jóúw motivatie om beter te worden, staat centraal in de behandeling. De focus ligt hierbij niet op het gewicht oftewel het symptoom, maar op de oorzaken van je eetstoornis. Als je weet wat de onderliggende oorzaak is, leert wie je nu eigenlijk bent en wat je wilt, dan heb je de eetstoornis niet meer nodig. Samen met een therapeut ga je op zoek naar jouw sleutel tot herstel. Er wordt hierbij steeds gekeken naar wat jij nodig hebt om te herstellen. 

Human Concern heeft al veel mensen met een eetstoornis geholpen. GTST-actrice Marly van der Velden vertelde over haar eetstoornis in dit artikel. Waarom Marly zo'n fan is van Human Concern? Ze vertelt: “Door mijn eigen (minder goede) ervaring met de hulpverlening sprak de behandelvisie van Human Concern mij erg aan. Juist omdat de nadruk bij de behandeling van Human Concern niet op het eten, maar op de persoon zelf en de oorzaak van de eetstoornis wordt gelegd. Dit is de sleutel van het genezingsproces, weet ik nu, maar dat heb ik wel erg gemist gedurende mijn eigen strijd tegen Anorexia. Wanneer iemand weer op een ‘gezond’ gewicht is, wil dat namelijk nog niet zeggen dat het probleem ook daadwerkelijk verdwenen is. Daarnaast hebben alle therapeuten die voor Human Concern werken zelf een eetstoornis gehad en dat maakt dat er veel sneller een vertrouwensband met de cliënt is. Deze ervaringsdeskundigheid van de therapeuten zorgt voor wederzijds begrip en dat spreekt mij erg aan. Ik wil anderen helpen door te laten zien dat er leven is na een eetstoornis en dat het ECHT goed kan komen! Dat dromen uit kunnen komen zolang je maar in jezelf gelooft, je bent het meer dan waard!''

Vragenuurtje
Heb jij nou brandende vragen over alles wat te maken heeft met voeding, gewicht, beweging, maar vooral ook over jou en je zelfbeeld? Op vrijdag 27 december om 12.00 uur komt een Human Concern therapeut aan het woord op het forum in een speciaal daarvoor aangemaakt topic. Wil je vragen stellen of meepraten? Kijk hier.  

Oproep! 
Ben je veel met (gezonde) voeding bezig? Laat dan je mening achter in een onderzoek van Human Concern in samenwerking met Girlscene. Als je meedoet, maak je ook nog eens kans op een goed gevulde Girlscene goodiebag. Je kunt hier deelnemen.

Linda en Babette zijn allebei hersteld van hun eetstoornis. Wil je hun inspirerende verhaal lezen? Lees hier Linda's verhaal en lees hier Babette's verhaal die al reeds online zijn gekomen op Girlscene.

Ken jij Human Concern? Ken/ben jij iemand met een eetstoornis?