5 redenen om alleen te reizen

Travel door Redactie

Het lijkt misschien eng, maar in werkelijkheid is het het leukste wat je ooit kunt doen: in je eentje reizen. Nooit meer wachten met reisjes omdat je vrienden geen geld hebben, even een momentje om jezelf te leren kennen en na te denken over wat je wilt met je leven, en vrienden maken in alle uithoeken van de wereld. What’s not to like? Reisblogger Milou van Explorista deelt met Girlscene vijf redenen waarom soloreizen de beste ervaring van je leven is.

bron

Je maakt nieuwe vrienden
Het is veel verleidelijker en makkelijker om met je beste vriendin op reis te gaan. Want alleen reizen, is dat niet eenzaam? Hell no. Zodra jij één voet over de drempel van een hostel zet, is iedereen daar een potentiële nieuwe vriend(in). Iets waar je niet (of minder) open voor staat als je al met iemand reist. Alleen reizen biedt je de mogelijkheid vrienden voor het leven te maken. Zo belandde ik met drie wildvreemde (en betrouwbare!) gasten in een geheime bar in Kopenhagen, en spoten mijn cocktails door het lachen bijna via mijn neus weer naar buiten. Niets zo intens als reisvriendschappen. Je bent allebei verlost van je bagage die je thuis hebt (ex-vriendjes, slechte cijfers, etc), en bent een momentopname. Je gaat met elkaar om omdat het écht gezellig is, niet omdat je het gevoel hebt te moeten (zoals met die ene vriendin?). En naast geweldige herinneringen, heb je de kans ze over de hele wereld op te gaan zoeken. Veel beter dan de zoveelste ruzie met je beste vriendin over waar jullie heengaan, toch?

Goed voor je zelfvertrouwen
Er is geen grotere boost dan in een wildvreemde stad om je heen te kijken en denken: F*ck it, ik sta in mijn eentje in een wereldstad. Immers: als je dat kunt, dan kun je alles.

Je leert jezelf kennen
Normaal gesproken breng je je dagen door in een comfortabele bubbel van werk dat je al langer doet, mensen die je al eeuwen kent, op een locatie waar je al een miljoen jaar woont. Je leven draait op automatische piloot, en je staat er eigenlijk niet zo vaak stil bij of dit wel het leven is dat je wilt leiden. Het is altijd een goede zet om even een weekendje op jezelf te zijn. Al helemaal als dat in een ander land is, buiten je comfortzone. Je kent er niemand, weet de weg niet en vertrouwt helemaal op jezelf. Ineens leer je dat je eigenlijk een introvert bent (of juist niet, zoals ik), dat je je studie helemaal niks vindt, of dat je het toch goed wilt maken met je ex. Alleen reizen leidt bijna altijd tot meer kennis over jezelf, nieuwe inspiratie, en misschien zelfs nieuwe doelen. Yay!


bron

Je hoeft met niemand rekening te houden
Nummer één reden voor ruzie op vakantie is het feit dat je met iedereen rekening moet houden. Jij wilt naar een museum, terwijl je beste vriendin liever gaat shoppen. Jij wilt stappen, maar je vriend is moe en wil naar bed. Jij wilt zuinig aandoen met je geld, maar je vriendinnen willen uit eten. Voor je het weet verzeil je van het ene compromis in het andere en is de vakantie waar je al eeuwen naar uitkeek een feest van middelmatigheid. In je eentje kun je je eigen plan trekken. Je staat op wanneer je wilt, eet waar je wilt, ziet waar je zin in hebt, kan vroeg naar bed of juist gaan stappen, en hoeft met niemands vakantiedagen rekening te houden. En als het niet bevalt ga je gewoon eerder naar huis, simple as that.

Om goede herinneringen te maken
Ooit ben je hopelijk oud en rimpelig, en water je met een trillerig handje de geraniums voor het raam. Buiten tikt de regen op de ruiten, en over een paar minuten komen je kleinkinderen. Je weet dat je nog maar een paar jaar te leven hebt, maar bent door je slechte gezondheid niet meer in staat veel te doen. Wil je op dat moment op de bank terugdenken aan alle kansen die je hebt gemist? Of wil je terugdenken aan die keren dat je in je eentje in Duitsland/Thailand/New York was? De avonden vol lachsalvo’s? De bezoekjes aan nieuwe vrienden in Zweden? Het idee hebben dat je alles uit het leven hebt gehaald? Dat is mijn doel. Je zult meer spijt hebben van de dingen die je niet deed, dan de dingen die je wel deed. En nergens voel je je meer alive dan alleen op reis. Probeer het!


Skyline selfie!


Op m'n gemak een uur koffiedrinken. Omdat ik daar zin in heb


Wisseling van de wacht bij Amalienborg. Niemand die zegt dat ik moet opschieten


De leukste avonden heb je met de meest onverwachte mensen


Stappen met nieuwe vrienden

Explorista is een Nederlandse reisblog over leuker & goedkoper reizen. In 2013 besloot Milou zich niet langer druk te maken over haar kleine inkomen, alle angsten te vergeten en haar droom na te jagen om zoveel mogelijk te reizen. Op haar blog schrijft ze uit eigen ervaring over reizen met weinig geld, de mooiste bezienswaardigheden, gratis ervaringen en de leukste hotspots. Ze hoopt mensen met weinig geld te laten zien dat reizen wel degelijk mogelijk is. En hartstikke leuk. 

Heb jij wel eens een soloreis gemaakt? Of ben je van plan om alleen te reizen?