Lifestyle

Heb jij ‘sletvrees’?

Als meisje word je vaak geconfronteerd met het woord 'slet'. Ben je met meerdere jongens aan het daten? Slet. Wil je geen relatie met de jongen met wie je date? Slet. En dat terwijl jongens vaak als stoer worden gezien als ze meerdere meisjes aan de haak hebben geslagen. Best wel raar, vinden wij. Sunny Bergman vond dat ook en maakte er een documentaire over. Waar komt dit negatieve oordeel over vrouwen vandaan? 

In het jaar 2013 zou je denken dat je niet meer zo snel veroordeeld zou worden. De seksuele revolutie is immers als voorbij. Jep, seks zonder schaamte zou gewoon moeten kunnen. Helaas werkt dat in de praktijk niet zo… Als een vrouw open over haar seksualiteit is, dan wordt ze al snel veroordeeld. Daardoor voelen vrouwen zich niet volledig vrij en sommigen voelen zich zelfs beperkt in hun gedrag. Er is zelfs een term voor: 'sletvrees'. 


Bron

Documentairemaakster Sunny Bergman vroeg zich af waarom vrouwen al snel voor slet worden uitgemaakt, terwijl mannen kunnen doen wat ze willen. Sunny besloot achter het antwoord te komen door er een documentaire over te maken. Een man die met veel vrouwen seks heeft gehad is een held, maar als de rollen omgedraaid zijn dan is de vrouw een slet of een nymfomaan. Waarom eigenlijk? Hebben vrouwen het gevoel dat ze kunnen doen wat ze willen op seksueel gebied? 

In de documentaire interviewt Sunny willekeurige mensen op straat in Amsterdam, Berlijn en Londen over hun seksleven. Met hoeveel mensen zijn ze naar bed geweest? Deze simpele vraag maakt al veel duidelijk. Vrouw: 'Niet zoveel eigenlijk, niet meer dan 10'. Man: 'Uhhh, ik weet het niet, ik kan het niet meer tellen.' Ook gaat ze gesprekken aan met wetenschappers, seksuologen, pornoactrices en publicisten. 

Watch on YouTube

De VPRO heeft ook een webversie van de documentaire gemaakt. Dit zijn interviews met mannen die over hun onzekerheden praten. 

Watch on YouTube

Watch on YouTube

Ben jij benieuwd naar de documentaire 'Sletvrees'? Bekijk hem hier

Ben jij het ermee eens dat meisjes snel voor slet worden uitgemaakt? Of ervaar je dat niet zo? Voel jij je hierdoor beperkt en heb je sletvrees? 

Bron: vpro, nrc

Bedankt voor de tip, Charley S.!