Food

Glutenvrij: hip & hype?

40

Glutenvrij is hot. Gwyneth Paltrow, Miley Cyrus en Kim Kardashian geloven er heilig in. Volgens hen is geen gluten eten de manier om een prachtig figuur en een stralende huid te krijgen. Nu klinkt het als een dieet, maar voor sommige mensen is het een lifestyle. Zij hebben namelijk glutenintolerantie. Maar wat zijn gluten precies? In welke producten zitten gluten? Deze antwoorden en meer lees je hier! 

Je hoort tegenwoordig veel over gluten. Bij de Sinterklaasintocht in Scheveningen werden al glutenvrije kruidnoten uitgedeeld en zelfs McDonalds komt met een glutenvrij broodje voor burgers. Steeds meer producten zijn ook zonder gluten verkrijgbaar. Nu zou je denken dat het een hype is, maar er is wel degelijk wat aan de hand met gluten. Sommige mensen mogen geen gluten eten. 


Bron

Gluten zijn eiwitten die in de meeste granen voorkomen. De mensen die niet tegen gluten kunnen, hebben glutenintolerantie oftewel coeliakie. Waarom sommige mensen niet tegen gluten kunnen? Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant darmplooien met daarop darmvlokken. Door de plooien en de vlokken is er een groot oppervlak voor voedselopname. Bij iemand met glutenintolerantie (coeliakie) ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan daardoor kapot. Als mensen met glutenintolerantie toch doorgaan met gluten eten, dan kunnen ze op den duur geen belangrijke voedingsstoffen meer opnemen doordat het darmslijmvlies beschadigd is. 

'Oké, maar wat mag je dan niet eten?', deze vraag is niet heel makkelijk te beantwoorden. Gluten zitten namelijk in meer dingen dan je denkt. De producten die je in ieder geval niet mag eten zijn koekjes, brood, muesli en pasta. Maar gluten kunnen ook in buillonblokjes, sauzen, ijssoorten en bier zitten. Niet zo makkelijk dus. 

Toch is het belangrijk om glutenvrij te eten als je er niet tegen kan. Je kan enorm moe worden, hoofdpijn krijgen of je niet meer kunnen concentreren na het eten van gluten. De meest voorkomende klachten zijn een opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree, verstoppingen en maagpijn. Herken jij je in een paar symptomen? Dan is het verstandig om langs te huisarts te gaan, zodat je getest kan worden op glutenintolerantie. 

Glutenvrij eten is niet gemakkelijk, maar niet onmogelijk. Het is even wennen aan het begin, omdat je je hele levensstijl moet aanpassen. Na een tijdje weet je precies wat je wel of niet mag eten, dan gaat het automatisch. Er zijn genoeg dingen die je wel mag eten: 
- vlees, vis, kip, eieren
- aardappelen, groente, fruit
- rijst 
- peulvruchten, noten en zaden
- maïs, popcorn, boekweit, cassave, gierst, quinoa
- melk, yoghurt, vla
- sojaproducten 
Zoals we eerder genoemd hebben, zijn steeds meer producten glutenvrij. In feite wordt het steeds makkelijker om glutenvrij te eten!

Maar of glutenvrij eten ook een wonderdieet is zoals in Hollywood wordt gesteld? Wij denken van niet. Gwyneth, Miley en Kim eten gewoon super gezond en daarbij sporten ze zich ook nog een ongeluk. Als je veel last hebt van je buik na het eten, dan kan het goed zijn om de producten met gluten eens te schrappen. Misschien zul je erachter komen dat je klachten verdwijnen.


Geen gluten meer eten betekent niet dat je lekkere dingen hoeft op te geven... Er zijn genoeg recepten te vinden die laten zien hoe je bijvoorbeeld glutenvrije muffins maakt! Bron

Heb jij weleens van gluten gehoord? Ben/ken jij iemand die glutenintolerantie heeft?

Bron: glutenvrij, thuisarts, wikihow, volkskrant
Bedankt voor de tip, Tamara! 

LOVE dit artikel
9 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

40 reacties

 • 4 jaar geleden fleurdk

  Ik moet ook glutenvrij eten en sommige mensen zeggen dat als je glutenvrij eet je alleen smerige dingen eet maar dat is niet zo.Ik kan gewoon normaal boodsschappen doen er zijn echt heel erg veel dingen die ik wel mag

 • 5 jaar geleden Daantje

  coeliakie werd bij mij ontdekt op m'n 2e, ik ben er wel aan gewend dat ik bepaald eten altijd moet afwijzen, of telkens precies dezelfde vragen erover krijg, mja, er zijn echt wel ergere dingen hoor

 • 5 jaar geleden Little Princess May

  ik ben ook al een tijdje bezig hiermee. Ik ben dan allergisch voor koemelk, pinda's, soja, tarwe etc..

  De producten zijn wel erg duur though..

  Zouden jullie misschien recepten erop kunnen zetten die gluten en melkvrij zijn?

  xx

 • 5 jaar geleden Sophie_x

  Ik heb coeliakie. Ik heb het al sinds mijn geboorte, dus ik weet niet hoe andere producten met gluten smaken. Ik vind het onwijs stom dat ze vinden dat je of als er een mooi lichaam van krijgt. Het is heel lastig en helemaal niet fijn. Als we met de klas iets gaan eten of als ik ga logeren moet er altijd rekening worden met het eten. Ik vind het zo stom! Ik wil gewoon normaal kunnen eten!

 • 5 jaar geleden Willemijn

  Ik werk in een keuken dus ik kom vaak in aanraking met mensen die geen gluten mogen hebben.

 • 5 jaar geleden MORIARTY

  Goed artikel!

  1 opmerking naar aanleiding van de reacties: je bent glutenINTOLERANT, je hebt geen glutenALLERGIE.

  Allergie = dat je immuunsysteem je lichaam aanvalt zonder reden bij bepaalde voedingsmiddelen, intolerantie = externe deeltjes die je lichaam aanvallen, wat dus bij coeliakie aan de hand is.

 • 5 jaar geleden HappiieAngiie

  Ik eet ook glutenvrij en niet omdat ik dat zelf heb verzonnen doordat het zo'n hype is maar omdat ik er onwijs ziek van word.

  Er zijn wel veel dingen te koop en je kunt veel maken.

  Maar het is allemaal veel minder lekker dan het ''normale'' eten wat je ervoor gewend was.

  Het dieet is moeilijk vol te houden en als je nergens klachten van hebt zal je het ook niet merken als je een fout maakt oftewel iets eet waar toch gluten in zitten.

  Ik vind die hype maar raar haha.

 • 5 jaar geleden Sara

  @Anna Odat wist ik nog niet, dankje ! x

 • 5 jaar geleden Anna

  @strangepanic, misschien heb je PDS (prikkelbare darm syndroom)? @sara, in gehakt zit niet standaard gluten, gehakt is in principe gewoon gemalen vlees. Heb het even nagekeken en in principe worden er geen gluten gebruikt voor de bereiding van de hamburgers van de mac, wel kan het zijn dat er glutenbesmetting plaatsvindt in het productieproces

 • 5 jaar geleden Sara

  @Sargasso Ja dat weet ik, maar niet in alle hamburgers.In de big mac zit er wel gluten, dus die zou ik niet nemen.Ik neem gewoon die ''standaard'' hamburger.En een visburger kan ook altijd.

 • 5 jaar geleden Sargasso

  @Sara: in gehakt zit ook gluten.

 • 5 jaar geleden Sara

  @Marlot een gluten allergie bestaat wel, ik heb gluten allergie.Gluten is hetzelfde als graan tarwe rogge enzo. x

  @Fidelity Je kan nog steeds een hamburger bij de MAC eten!Ik purmerend Zaandam en nog een paar steden hebben ze 3 hamburgers met glutenvrij brood.En neem anders je eigen brood mee naar de MAC en bestel dan een hamburger zonder brood.Zo doe ik ik neem overal me brood mee!! xx

 • 5 jaar geleden strangepanic

  Ik heb al een bloedtest gedaan, waaruit bleek dat ik geen coeliakie heb. Toch heb ik altijd na het eten van granen (ook al is het maar een beetje) een enorm opgezette buik alsof ik 5 maanden zwanger ben. En dan ook nog de buikpijn..

 • 5 jaar geleden Sargasso

  @Chantal, er is recent een makkelijke test uitgekomen om te testen of je pds hebt (: Ik dacht een bloed of stoelgang test? Vraag zeker eens aan je dokter!

 • 5 jaar geleden Suzanneee_

  Ik ben nu 13 en toen ik 2 jaar ongeveer was werd ontdekt dat ik coeliakie had..

  Ik eet nog altijd glutenvrije dingen, soms is het wel vervelend dan heb je ergens zin in maar mag je het niet eten. Het is ook erg lastig met feestjes en uiteten gaan dan moet je natuurlijk wel weten of je dat wel of niet mag hebben.

  Het is gelukkig bij mij minder erg dan vroeger. Als ik uitgegroeid ben mag ik weer proberen om gewon normaal te eten!

 • 5 jaar geleden iLove3.141592

  Je kan trouwens ook niet 100% vertrouwen op een coeliakie bloed test. Mijn tante heeft coeliakie maar haar bloedtest was negatief.. Zelf heb ik pds (prikkelbare darm syndroom)

 • 5 jaar geleden Fidelity

  Ik heb nu sinds 1,5 coeliakie en eet dus glutenvrij. Het heeft best wel een impact op mijn leven gehad. Vooral op sociaal gebied. Thuis bij mijn ouders heb ik er geen moeite mee. Alleen spontaan uit eten gaan, 's middags lunchen etc.

  Nu ik op kamers woon is dat nog lastiger. Ik moet bijvoorbeeld mijn eigen brood bakken. Glutenallergie is niet niks, maar er is echt prima mee te leven. Alleen als het niet moet zou ik blijven genieten van gluten, wat zou ik graag weer een keer een hamburger van de Mac eten...

 • 5 jaar geleden MOU

  @ Chantal Als je niet glutten intorlerant bent kun je ook tarwe intolerant zijn. Dan klinkt hetzelfde maar is het niet. Dan kan je wel tegen gluten, maar niet tegen tarwe. Als je dan toch tarwe eet krijg je een buik alsof je een paar maanden zwanger bent.

 • 5 jaar geleden Chantal

  @Sargasso, ik vermoed inderdaad dat dit het is. Het schijnt alleen nogal lastig te zijn om dat te testen? Gelukkig ben ik er wel uit wat ik wel kan eten zonder problemen en wat ik met mate of helemaal niet moet eten.

 • 5 jaar geleden Kim

  Glutenvrij eten is ook voor mij geen keuzen maar een must. Ik zou het niet vrijwillig willen doen. Thuis gaat het prima en heb ik geen last van mijn dieet, maar op het sociale gebied is het lastiger. Ik kan niet spontaan mat vriendinnen uit eten of gaan lunchen en er zijn in nijmegen maar 2 cafe's waar ik glutenvrij kan lunchen. Op het werk ben ik altijd degene die niet mee kan delen met een traktatie, en dat is geen ramp maar het is jammer dat je als enige aan een banaan zit en de rest aan het gebak.

  En qua afvallen: ja in het begin viel ik er veel van af omdat ik niet wist wat ik mocht eten maar nu ik het wet moet ik ook letten op mijn gewicht en af en toe een 'ik-zal-eens-wat-gezonder-eten-periode'inlassen.

  En dan nog een tipje voor de glutenvrije dames uit Nijmegen! Ik vond een lekkere site, zie foto, met verse cupcakes in allerlei smaken en ze zijn heerlijk! Mijn niet-glutenvrije-vriendinnen wisten niet dat het glutenvrij was.

  projectcupcake.nl

 • 5 jaar geleden Sargasso

  @Chantal, misschien heb je spastische darm syndroom? Alle mensen met een darm aandoening reageren over het algemeen slecht op gluten (bron: mijn moeder is voedingsspecialiste). Ik reageer ook slecht op gluten, maar ik heb blijkbaar ook geen coeliakie, maar een andere darmziekte + tarwe allergie.

 • 5 jaar geleden Marlot

  De hype is ontstaan door het boek 'Wheat Belly', geschreven door een cardioloog. Hij beweert dat je er extreem door afvalt en dat het nog meer 'wonderlijke' effecten heeft (kijk maar eens op de site ervan). Maar volgens wetenschappers is dat onzin en is er helemaal geen bewijs voor. Gewoon dus lekker gluten eten als je het mag!

  Zelf, als coeliakie hebbende, vind ik de hype nog al irritant. Mensen die het als dieet gebruiken zijn sneller gemakzuchtig en dat maakt het lastiger om uit te leggen dat ik echt geen klein hapje kan nemen.

  Trouwens, @een paar reacties hieronder, een gluten allergie bestaat niet. Je bent of intolerant of je hebt een allergie voor tarwe (of iets dergelijks). Maar je kan niet allergisch zijn voor gluten (en tussen allergie en intolerant zit een groot verschil).

 • 5 jaar geleden Chantal

  Ik heb volgens testen geen coeliakie, maar eet wel glutenvrij. Het is gelukkig niet dat ik doodziek word als ik een normale boterham o.i.d. eet, maar ik merk wel dat mijn lichaam problemen heeft met het verteren ervan. Ik raak helemaal verstopt en mijn buik zwelt op zodat ik 4 maanden zwanger lijk. Heel vervelend en oncomfortabel.

  Persoonlijk eet ik het dus liever niet. Er mag dan 'Medisch gezien niets mis met mij zijn', ik merk wel degelijk dat ik er klachten van krijg. Heb ik overigens ook met zuivel van koemelk en suiker. Er zijn nog zat lekkere dingen die je wel kunt eten!

  Wat betreft afvallen met een glutenvrij dieet: Dit klopt niet. Natuurlijk, als je al je brood/pasta/koekjes/taartjes met gluten gaat vervangen door salades/groente/fruit, dan zul je wel afvallen. Heeft niks te maken met de gluten, maar het feit dat je gezonder eet. Een groene salade is gezonder dan een witte boterham met vleeswaren. Als je alle producten met gluten vervangt door producten zonder gluten (glutenvrij brood/pasta/koekjes/taartjes) zul je ook niet afvallen.

 • 5 jaar geleden Anne

  @Chocolateduck; waar baseer je dit op? Op gezondheidsgoeroe's dit die roepen met een wetenschappelijke bewering die maar voor de helft ondersteunt?

 • 5 jaar geleden January

  @Chocolateduck, hoezo is het 'fijn om te lezen' dat er meer mensen glutenvrij eten? Van wat ik lees in de reacties zijn dit allemaal mensen die glutenvrij moeten eten, en dat niet doen omdat ze dat zelf willen. Lijkt me niet zo fijn. (Ik wil niet voor hen spreken, maar ik vond die opmerking gewoon een beetje vreemd.)

 • 5 jaar geleden HS

  Hype..

 • 5 jaar geleden Sargasso

  Glutenvrij eten is niet hip. Kijken hoe andere mensen lekker een hamburger gaan uithalen terwijl jij een rijstwafeltje kan eten is lekker kut. Ik snap niet waarom iemand vrijwillig glutenvrij zou willen eten.

 • 5 jaar geleden Kelleur

  Ik heb coeliakie en lactose intolerantie. Heel fijn maar je went eraan.

 • 5 jaar geleden Chocolateduck

  Leuk! Die tip kwam van mij.. En gluten zijn inderdaad niet goed zijn en kunnen erg slecht zijn voor je darmen, ook als je hardstikke gezond bent... Dus dat het nergens op zou slaan om gluten te laten staan is onzin.

  Fijn om te lezen in de reacties dat er meer mensen zijn die gluten- én suikervrij eten!

 • 5 jaar geleden Sara

  Ik moet glutenvrij eten ik heb coeliakie.Ik ben best aan gewend dus vind het niet zo erg.Zou het natuurlijk liever niet hebben.Ik kan nog wel gewoon van alle skopen in de winkel.Sommige mensen zeggen dat als je glutenvrij eet je alleen smerige dingen eet maar dat is niet zo.Ik kan gewoon normaal boodsschappen doen er zijn echt heel erg veel dingen die ik wel mag, maarja ik heb het al sinds mijn geboorte Ik vind het niet echt moeilijk! x

  Ik mag trouwens ook wel gewoon koekjes en brood eten, maar dan glutenvrije die koop ik meestal in een speciale winkel

  @Nicole Ik heb een broodmachine waar ik glutenvrij meel indoe en dan krijg ik gewoon mijn eigen brood, dan hoef je ook niet de hele winkel af te zoeken.Je kan glutenvrij brood ook gewoon in de tuinen vinden

 • 5 jaar geleden Lizz

  Ik heb zelf ook glutenintolerantie.

  En geloof me, als je het niet hebt geniet er van.

  Het is zonde om glutenvrij te eten als het niet nodig is..

 • 5 jaar geleden sterretje12

  Ik mag geen gluten en geen suiker, dat suiker is minder erg dan de gluten maar nog steeds moet ik dat niet al te vaak eten en gluten helemaal niet.

 • 5 jaar geleden Roos321

  Gluten zijn eigenlijk helemaal niet zo goed voor je. Mijn moeder eet glutenvrij omdat ze er last van kreeg, net als van suiker. Ze eet nu helemaal suiker en glutenvrij, en ik heb echt respect voor haar: je mag namelijk echt helemaal niks meer, alleen smerige dingen of sla. Zelfs fruit mag alleen in combinatie met een paar nootjes. Ik heb een maand meegedaan met haar aan de suikerchallenge, maar daarna ben ik toch maar gestopt :P

 • 5 jaar geleden Youssraaa

  Ik moet glutenvrij eten, heb namelijk coeliakie.

 • 5 jaar geleden Fethora-chan

  Het is een dieet zoals een lactosevrij dieet ofzo. Of een suikervrij dieet. BEDOELD VOOR MENSEN DIE ER NIET TEGEN KUNNEN (diabetisch, allergisch of intolerant).

  Eet gewoon normaal als er medisch niks mis is met je.

  Ik heb er een woord voor: glutenSCHUW.

 • 5 jaar geleden Miessjel

  O wauw, het is ook elke keer weer iets nieuws hè. Geen calorieën meer, geen E-nummers meer, geen dit, geen dat. En nu gluten. Tegenwoordig kun je niks meer eten zonder dat het slecht is. Elke keer komt er wel weer iets nieuws aan het licht. Ik snap absoluut dat je geen gluten eet als je er allergisch voor bent of een intolerantie hebt, ik ken een meisje die een glutenallergie heeft en ze kan bijna niks eten, superlastig. Maar waarom zou je ze schrappen als je er gewoon tegen kunt? Dat is gewoon bs.

 • 5 jaar geleden bewitched

  Ik eet al geen gluten, ben er allergisch voor.

  k snap niet waarom je het niet zou eten als je het gewoon kan.

 • 5 jaar geleden Tineke

  Waarom zou je glutenvrij gaan eten als het niet nodig is? Slaat echt nergens op

 • 5 jaar geleden Nicole

  Ik heb glutenintolerantie en ik zou er weet ik veel wat voor doen om gwn brood te kunnen eten ipv heel de supermarkt af te zoeken naar glutenvrij brood. Ik vind dat die mensen in hollywood zich niet zo moeten aanstellen over hun figuur en eten wat ze kunne zolang ze het kunnen

 • 5 jaar geleden e

  Ik eet zelf glutenvrij nadat ik veel last van buikpijn kreeg. Dit dieet helpt, maar het is wel lastig om glutenvrij te eten. Er zit echt in heel veel producten gluten die ik dus nu niet meer mag en glutenvrije producten zijn best duur. Ik zou dus zeker niet glutenvrij gaan eten als je nergens last van heb, het is voor 'normale' mensen niet gezonder of zo.

 1. 1