Food

Glutenvrij: hip & hype?

Glutenvrij is hot. Gwyneth Paltrow, Miley Cyrus en Kim Kardashian geloven er heilig in. Volgens hen is geen gluten eten de manier om een prachtig figuur en een stralende huid te krijgen. Nu klinkt het als een dieet, maar voor sommige mensen is het een lifestyle. Zij hebben namelijk glutenintolerantie. Maar wat zijn gluten precies? In welke producten zitten gluten? Deze antwoorden en meer lees je hier! 

Je hoort tegenwoordig veel over gluten. Bij de Sinterklaasintocht in Scheveningen werden al glutenvrije kruidnoten uitgedeeld en zelfs McDonalds komt met een glutenvrij broodje voor burgers. Steeds meer producten zijn ook zonder gluten verkrijgbaar. Nu zou je denken dat het een hype is, maar er is wel degelijk wat aan de hand met gluten. Sommige mensen mogen geen gluten eten. 


Bron

Gluten zijn eiwitten die in de meeste granen voorkomen. De mensen die niet tegen gluten kunnen, hebben glutenintolerantie oftewel coeliakie. Waarom sommige mensen niet tegen gluten kunnen? Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant darmplooien met daarop darmvlokken. Door de plooien en de vlokken is er een groot oppervlak voor voedselopname. Bij iemand met glutenintolerantie (coeliakie) ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan daardoor kapot. Als mensen met glutenintolerantie toch doorgaan met gluten eten, dan kunnen ze op den duur geen belangrijke voedingsstoffen meer opnemen doordat het darmslijmvlies beschadigd is. 

'Oké, maar wat mag je dan niet eten?', deze vraag is niet heel makkelijk te beantwoorden. Gluten zitten namelijk in meer dingen dan je denkt. De producten die je in ieder geval niet mag eten zijn koekjes, brood, muesli en pasta. Maar gluten kunnen ook in buillonblokjes, sauzen, ijssoorten en bier zitten. Niet zo makkelijk dus. 

Toch is het belangrijk om glutenvrij te eten als je er niet tegen kan. Je kan enorm moe worden, hoofdpijn krijgen of je niet meer kunnen concentreren na het eten van gluten. De meest voorkomende klachten zijn een opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree, verstoppingen en maagpijn. Herken jij je in een paar symptomen? Dan is het verstandig om langs te huisarts te gaan, zodat je getest kan worden op glutenintolerantie. 

Glutenvrij eten is niet gemakkelijk, maar niet onmogelijk. Het is even wennen aan het begin, omdat je je hele levensstijl moet aanpassen. Na een tijdje weet je precies wat je wel of niet mag eten, dan gaat het automatisch. Er zijn genoeg dingen die je wel mag eten: 
- vlees, vis, kip, eieren
- aardappelen, groente, fruit
- rijst 
- peulvruchten, noten en zaden
- maïs, popcorn, boekweit, cassave, gierst, quinoa
- melk, yoghurt, vla
- sojaproducten 
Zoals we eerder genoemd hebben, zijn steeds meer producten glutenvrij. In feite wordt het steeds makkelijker om glutenvrij te eten!

Maar of glutenvrij eten ook een wonderdieet is zoals in Hollywood wordt gesteld? Wij denken van niet. Gwyneth, Miley en Kim eten gewoon super gezond en daarbij sporten ze zich ook nog een ongeluk. Als je veel last hebt van je buik na het eten, dan kan het goed zijn om de producten met gluten eens te schrappen. Misschien zul je erachter komen dat je klachten verdwijnen.


Geen gluten meer eten betekent niet dat je lekkere dingen hoeft op te geven... Er zijn genoeg recepten te vinden die laten zien hoe je bijvoorbeeld glutenvrije muffins maakt! Bron

Heb jij weleens van gluten gehoord? Ben/ken jij iemand die glutenintolerantie heeft?

Bron: glutenvrij, thuisarts, wikihow, volkskrant
Bedankt voor de tip, Tamara! 

LOVE dit artikel
9 meiden hebben deze blog geloved