Food

Stevia: gezond of...?

Steeds meer mensen zijn op de hoogte van de gevaren van de chemische zoetstof aspartaam die in veel dieetproducten gebruikt wordt als suikervervanger. Maar vandaag de dag heb je helemaal geen aspartaam meer nodig om suiker in gerechten te vervangen er zijn veel meer (vaak natuurlijke) zoetstoffen op de markt. Eén daarvan is stevia. 

Stevia is een natuurlijke zoetstof afkomstig van de steviaplant. De zoete moleculen uit de plant worden stevioglycosiden genoemd, door deze te distilleren krijg je een zoetstof. Deze zoetstof is 300x zoeter dan suiker en lijkt daarom een stuk beter dan giftige stoffen zoals aspartaam en sucralose, dit zijn chemische zoetstoffen en kunnen dus niet door het lichaam worden afgebroken.

Nadelen
Omdat stevia zo ontzettend zoet is hoef je maar een hele kleine hoeveelheid te gebruiken om hetzelfde effect als suiker te krijgen, stevia is dan ook caloriearm. Maar nadat je stevia gegeten heeft denkt je lichaam wel dat het suiker binnen heeft gekregen en dat kan voor nogal wat verwarring in het lichaam zorgen..


Bron beeld: Boodschapp.nl

De suikerdip
Wanneer je lichaam geconfronteerd wordt met stevia (of een andere zoetstof) denkt het lichaam de neurotransmitter serotine binnen te krijgen. Dit is in gerechten waarin veel koolhydraten (suikers) zitten niet zo'n probleem, het lichaam krijgt toch koolhydraten binnen die het om kan zetten in suikers. Maar in frisdrank is dat wel een probleem, want krijg je verder geen koolhydraten binnen, en dus ook geen suikers en terwijl het lichaam denkt dat het wel suikers krijgt, hierdoor kan een tekort aan suiker ontstaan. Die suikerdip wordt ook wel de neurotransmitterdip genoemd. Die dip zorgt voor een hongergevoel, omdat je lichaam om serotine vraagt, hierdoor krijg je de neiging om dingen te gaan eten die je eigenlijk niet wil eten. 

Verbannen?
Is die suikerdip een reden om stevia te laten staan? Nee. In veel gerechten waar ook andere koolhydraten verwerkt zitten is het probleem vrijwel niet aanwezig. Maar in Coca Cola Zero, waarin stevia verwerkt is kun je beter wel laten staan, hierbij is de kans op een suikerdip namelijk wel aanwezig (als je bij de cola geen koekje of iets anders koolhydraatrijks eet).


Bron beeld: Natrena

Let op!
Vaak koop je stevia in de vorm van wit poeder, dit witte poeder is 300x zoeter dan suiker. Maar... dit is niet de meest natuurlijk vorm van stevia. De witte stevia is zwaar bewerkt en daarnaast vaak gemengd met maltodextrine. Stevia heeft namelijk een bittere nasmaak die veel mensen niet kunnen waarderen. Maltodextrine is echter niet iets dat je in je lichaam wilt hebben, het product wordt namelijk bewerkt met chemicaliën en bleekmiddelen. Stevia van Natrena bijvoorbeeld, bestaat voor slechts 3% uit stevia, de rest is maltodextrine.

Groene stevia
Huh, maar ik dacht dat stevia gezond was? Ja, klopt, maar dan moet je niet voor het witte poeder gaan, je moet kiezen voor de groene stevia. De groene stevia is een veel natuurlijker product dan de witte stevia. Het groene plantje is slechts 35 tot 45 keer zoeter dan normale suiker, maar bevat daarnaast wel mineralen en hulpstoffen die stevia geneeskrachtig en voedend maken. Met een kleine zoektocht op internet is groene stevia goed vindbaar, in de normale supermarkt is het helaas nog niet echt doorgedrongen.

Alternatieven
Andere goede alternatieven om suiker te vervangen zijn palmsuiker, kokosbloesemsuiker en honing, die eerste twee vind je in de natuurvoedingswinkel, die laatste vind je natuurlijk overal.

Gebruik jij stevia of een andere zoetstof? Of kies jij gewoon voor suiker?

Bronnen: A Healthy Life / Livescience / Groene Stevia

Bedankt voor de tip Tamara!

LOVE dit artikel
7 meiden hebben deze blog geloved