Zwarte Piet ziet er dit jaar iets anders uit

News door Emma

Zwarte Piet is al weken het gesprek van de dag. Sommige mensen vinden hem discriminerend, terwijl anderen Zwarte Piet juist als een onmisbaar onderdeel van een Nederlandse traditie zien. Er zijn gesprekken aan de gang om te kijken hoe alle partijen weer tevreden kunnen zijn. Sinterklaas hoort immers een vrolijk feest voor iedereen te zijn! Donderdag is er de beslissing gemaakt dat Zwarte Piet er tijdens de intocht iets anders uit zal zien. 


Bron: de club van Sinterklaas

Als je aan Sinterklaas denkt, dan denk je waarschijnlijk meteen aan Zwarte Piet. Over het algemeen is Zwarte Piet geliefd (vooral bij kinderen), maar niet iedereen is dol op hem. De tegenstanders van Zwarte Piet vinden hem discriminerend. Wil jij je geheugen even opfrissen over de discussie van Zwarte Piet? Lees dan even dit artikel

Dit jaar is de discussie extra hevig, dus er vinden veel gesprekken plaats om een oplossing te vinden. Gisteren heeft de Stichting Sinterklaas Intocht laten weten dat er kleine aanpassingen aangebracht worden om tegenstanders van Zwarte Piet tegemoet te komen. Deze beslissingen zijn gemaakt na een gesprek met burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en een paar bezwaarmakers over eventuele aanpassingen. Deze aanpassingen worden toegepast tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam op zondag 17 november. 

Wat wordt er precies veranderd aan het uiterlijk van Zwarte Piet?
De Zwarte Pieten zullen geen oorringen dragen
Zwarte Piet heeft een grotere keuze aan lippenstift
Zwarte Piet zal verschillende pruiken met zwarte haren dragen
Ook zal een wagen met een groot pietenhoofd dit jaar niet meerijden in de stoet. 

De tegenstanders vinden de aanpassingen nog steeds niet genoeg, ze zien de intocht het liefst zonder Zwarte Piet. Toch laten ze weten dat ze blij zijn met de aanpassingen. De discussie over Zwarte Piet gaat vandaag verder bij de voorzieningenrechter in Amsterdam, op deze manier hopen ze alsnog een Sinterklaasintocht zonder Zwarte Piet te regelen. 


Bron: het Sinterklaasjournaal 

Wat is jouw mening over Zwarte Piet? Wat vind je van deze aanpassingen? Wat zou je ervan vinden als Zwarte Piet niet aanwezig zal zijn bij de intocht? 

Bron: telegraaf, nu